Osvobodite se negativnih samoocen

Osvobodite se negativnih samoocen (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 1. 2016

Motivacijski trenerji radi učijo, da je možno vse, če se človek le dovolj potrudi. Toda prav te predstave povozijo številne ljudi.

Ti se nenehno ukvarjajo s sabo, namesto da bi uživali v življenju – in v samih sebi! Od sebe zahtevajo stvari, za katere preprosto niso 'narejeni'.

TODA! Nismo 'narejeni', da bi vsi mislili na enak način in da tako tudi ravnali, a v vsakem izmed nas se skriva nadvse veliko potenciala! Vedno se lahko naučimo kaj novega – tudi o samih sebi, o plateh, ki se jih nismo niti zavedali.

Razvojni psihologi govorijo o vseživljenjskem učenju. S tem mislijo, da se znotraj našega značajskega ogrodja skriva veliko razvojnih možnosti.

Dovolite si dosežke

Iz zelo tihega, razmišljujočega človeka se verjetno nikoli ne bo razvil velik zabavljač in nastopač, lahko pa se nauči, da glasno in jasno pove svoje mnenje. Podobno je učenju novega tujega jezika. Pri tem vadimo, se učimo besed – in enkrat se bomo že sporazumeli.

Najprej pa si moramo dati dovoljenje in odpreti svoje možnosti. Kako to dosežemo? Najprej se je pomembno osvoboditi negativnih samoocen, ki nas ustavljajo s tem, ko sami sebe označujemo za neumne in nenadarjene.

In potem?

Potem lahko rečete: “Ja, rad/-a se imam takšnega/-no, kot sem. In lahko tudi kaj dosežem!”

Preberite tudi:

Negativna prepričanja spremenite v pozitivna

Vsak ima predstave o sebi in o svetu. To so posploševanja, ki nam pomagajo pri orientaciji. Lahko pa nas tudi ovirajo, predvsem kadar gre za negativna prepričanja. Ta delujejo kot očala, ki so tako zamegljena, da sami sebe vidimo le še v sivini.

Očistite očala - negativne ocene (rdeče) spremenite v pozitivne (zelene)!
  • "Tako obotavljiv/-a sem"

Hitro poprijeti, hop hop hop, in odločitev – to je v teh časih zelo modno. Ampak ali je tudi smiselno?

Recimo takole: dobro je, da sta na svetu obe vrsti ljudi. Ljudje, ki ne poznajo nobenega obotavljanja, in takšni, ki si pustijo čas.

  • "Skrbno pretehtam"

Za temeljit premislek je potreben čas! Sposobnost, zaradi katere nas ni treba biti sram, temveč smo lahko nanjo mirno ponosni.

  • "Moram biti perfekten/-na"

Naši starši so nam gotovo z dobrim namenom govorili: "Vem, da znaš bolje." Toda če se nikoli ne moremo razveseliti doseženega, potem nekega dne postanemo zafrustrirani in si ne upamo ujeti nobene nove priložnosti.

  • "Potrudim se"

Če želite biti zadovoljni, je pomembno, da se občasno tudi malce bolj potrudite. Toda: dobro je dovolj dobro!

  • "Tako nediplomatski/-a sem"

Se imeti v oblasti, nikoli udariti po mizi, nikoli jokati, se nikoli preveč na glas smejati – to je lahko modro. A tudi dolgočasno – in dolgoročno ne preveč dobro za zdravje!

  • "Živahen/-na sem"

Ko odpremo usta in se zavzamemo sami zase, bo lahko sicer malce zaropotalo, toda zaradi tega nas bodo imeli radi in nas spoštovali!

  • "Poskusil/-a bom!"

S tem si damo priložnost. Mogoče iz nas ne bo šampionke oz. šampiona, mogoče ne bo takoj steklo, morda sploh nikoli. Toda to je popolnoma v redu!

  • "Nikoli mi ne bo uspelo"

Ta stavek je izraz velikega strahu: strahu, da bomo odpovedali. Obstaja v mnogo različicah: "Preveč neumen/-na sem (nenadarjena, trapasta …)."

In če si to rečemo dovolj pogosto, je neuspeh že vprogramiran

  • "Preveč len/-a sem"

Lepo sedeti v brezdelju in pustiti vse, tako kot je – to se ne spodobi za čase, ko velika hitrost in prilagodljivost spadata k lepemu vedenju. Ali pač?

Več: Zakaj je tako nezdravo vedno nekaj početi

  • "Pazil/-a bom nase"

Nekateri ljudje nikoli ne najdejo miru, ker ne pazijo sami nase in si ne dovolijo, da so malce leni. To je stres za dušo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri