Pozitivno razmišljanje krepi zdravje

Pozitivno razmišljanje krepi zdravje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 9. 2012

Znanstveniki trdijo, da pozitivno gledanje na svet dobro vpliva tudi na zdravje. Naj naštejemo le nekaj dobrih stvari.

  • Daljše življenje,
  • manj depresije,
  • manj vpliva stresa na počutje in zdravje,
  • večja odpornost,
  • manjše tveganje za bolezni srca in ožilja,
  • lažje spopadanje s težkimi življenjskimi situacijami.
Tisti, ki razmišljajo pozitivno, so bolj zdravi

Ni še povsem jasno, zakaj so ljudje, ki pozitivno razmišljajo, tudi bolj zdravi. Ena od teorij pravi, da se pozitivci pač lažje spopadajo s stresnimi situacijami in tako telo zaščitijo pred negativnimi vplivi stresa.

Povsem logična je tudi razlaga, da pozitivno razmišljajoči ljudje že v osnovi živijo bolj zdravo – več se gibajo, izberejo bolj zdravo prehrano, ne pijejo in ne kadijo.

Zdaj lahko zgornje domneve potrdimo še z raziskavami

V New York Timesu so pred časom objavili serijo raziskav, posebej pa so izpostavili  fenomen, imenovan Pigmalionov efekt, ki ga Wikipedia razloži nekako takole: ljudje s pozitivnimi pričakovanji so bolj uspešni od tistih, ki imajo negativna.

Psiholog Michael F. Scheier je dognal, da se optimisti bolje soočajo s stresom kot pesimisti. Dr. Peterson v svojih raziskavah navaja, da se pesimisti manj ukvarjajo s športom, več kadijo in uživajo več alkoholnih pijač od optimistov.

Zanimiva študija dr. Seligmana pa pravi, da so po njegovi raziskavi optimistični zavarovalniški agentje prodali kar za 37 odstotkov več zavarovalnih polic kot pesimistični v istem času (v prvih dveh letih službe). Prav tako je bila verjetnost, da bo pesimistični zavarovalni agent pustil službo v prvem letu, dvakrat večja. (Vir: delamznasmehom.blog)

Iz Lise

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri