Preproste tehnike samoopazovanja

Preproste tehnike samoopazovanja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
13. 3. 2015

Ko je maksimum naše pozornosti usmerjen v eno točko, en cilj, smo bolj učinkoviti kot takrat, ko nam misli bežijo naokrog in je početje našega telesa ločeno od aktivnosti razuma.

Da bi razumeli, kakšne so v resnici napetosti, ki nam jih povzročajo treningi in tudi aktivnosti našega vsakdanjika, moramo razviti svoj mehanizem samoopazovanja.

Več o tem si lahko preberete v članku Miren um za boljši trening, tukaj pa predstavljamo nekaj preprostih tehnik samoopazovanja, ki jih lahko vključite v svoj vsakdan.

1. Za trenutek se ustavite

Kadarkoli čez dan se med svojim početjem za trenutek ustavite, zaprite oči in opazujte, kaj je tisto, kar najbolj pritegne vašo pozornost.

So to misli? Je to občutek telesa, mogoče ritem diha? Zavestno nekajkrat globoko izdihnite in vdihnite. Nadaljujte, kar ste prej počeli.

2. Med hojo opazujte svoj ritem

Ali je hitrost vaše hoje usklajena z vašim dihom? Se vam zdi, da se dih prilagaja hitrosti koraka, ali je hitrost vašega koraka prilagojena dihu? Poiščite ritem, kjer bo vaš korak postal podoba vašega ritma diha.

3. Opazujte dotike

Med hojo opazujte dotike svojih stopal in podlage. Opazujte, kateri del stopala obremenjujete, ko se težišče po njem premika skladno z vašim gibanjem.

Ali je občutek v levem in desnem stopalu enak? Zavestno poskušajte ustvariti podoben občutek v obeh stopalih. Če se le da, hodite bosi po travi ...

4. Sedite v udoben položaj

Zaprite oči in opazujte ritem svojega diha. Poskrbite, da z nekaj izdihi in vdihi poiščete dolg in umirjen način izmenjave zraka z okolico. Ostanite osredotočeni le na opazovanje diha.

Če vas razum vabi v nepotrebno analiziranje, se nežno vrnite na opazovanje svojega diha. Kako hladen je vdih? Kako je topel izdih? Do kam vas vdih napolni in kje se konča? Od kod vas dih izprazni? Nekaj trenutkov le opazujte.

5. Ne gre za rezulatat

Ne gre za rezultat, ki ga lahko izmerite z uro ali metrom. Ne gre za še en pretečen maraton, ne gre za opravljen trening v vročini ali mrazu. Ne gre za drage tekaške copate ali sprano majico. Ne gre za še eno modno muho ... Gre zate.

Ker si edini, ki lahko vrednotiš svoje dosežke. Ker imaš lasten občutek doživljanja, ki je le tvoj. Ker preprosto si. In tvoj tek je le tvoj tek.

In ko tečeš zaradi občutka in ne zaradi rezultata ... je to to.

Napisal: Robert Hönn

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri