Strokovnjaki pravijo: Ta stvar vas lahko resnično osreči - in tako pogosto bi to morali početi

Strokovnjaki pravijo: Ta stvar vas lahko resnično osreči - in tako pogosto bi to morali početi (foto: Profimedia) Profimedia
4. 4. 2022

Ste že kdaj razmišljali o tem, kaj vas pravzaprav osrečuje? Psihologi poznajo odgovor – in presenetljivo preprosto je.

Toliko je receptov za srečo, da se človek včasih počuti malce izgubljenega. Toda vprašanje ostaja: kaj resnično osreči? Psihologi imajo odgovor.

In to ni – morda na presenečenje mnogih – preizkušanje novih stvari, temveč …
Profimedia
To, da počneš vedno isto stvar!

Prav ste prebrali: po mnenju strokovnjakov osrečujejo t. i. rituali. Ali obredi, če vam je ljubše.

Rituale imamo vsi – vsako jutro, vsako popoldne in/ali vsak zvečer. Stvari, ki jih delamo iz navade ali preprosto zato, ker je tako najboljše. Vsako jutro denimo popijete skodelico kave, po službi se odpravite na sprehod s prijateljico ali partnerjem ali vsak večer, preden se odpravite v posteljo, preberete nekaj strani v knjigi.

Prof. Francesca Gino z Univerze Harvard je na to temo opravila obsežno raziskavo in ugotovila, da rituali resnično izboljšajo naše življenje.

Vse počnemo bolj zavestno. Zato rituali ustvarjajo višjo raven užitka v izkušnji, ki smo jo pravkar imeli, je za Today povedala Francesca Gino. In v tem smislu so rituali koristni – za naše dobro počutje oz. občutek sreče.
Kako ugotovite, kateri rituali vam prinašajo srečo oz. dobro počutje?

Opazujte se, ko se denimo vrnete z dopusta. Česa se najbolj veselite, komaj čakate, da boste spet počeli? Jutranje skodelice kave? Sprehoda s prijateljico? Večernega branja?

Toda ne pozabite! To morajo biti vaši in samo vaši rituali, ne tisti, ki ste ji prevzeli od neke slavne osebe, ker so zveneli kul. Ugotovite, kaj deluje za vas, in to delajte znova, vedno znova, vsak dan.

Ali pogosto vidite številko 333?

TUKAJ preverite, kaj to pomeni!