Zgradite prav poseben odnos z lastnim telesom

Zgradite prav poseben odnos z lastnim telesom (foto: Arhiv | Lisa) Arhiv | Lisa
7. 9. 2015 Vir: Lisa

Rada se imam tako, kot sem. Ta stavek večina žensk težko izgovori brez 'če' in 'toda'. Vendar pa je tako zelo pomemben!

Mnogo študij dokazuje, da več kot polovica žensk ni zadovoljna s svojim telesom. Sliši se dokaj neverjetno. Veliko raje verjamemo, da ima vsaka ženska na sebi del telesa, ki ji ni najbolj všeč. In zato ne morejo preprosto reči: "Všeč sem si taka, kot sem." Doseči tako naravnanost namreč sploh ni lahko, ker nam to vedno preprečuje ista oseba: mi sami. Poskusite z nekaj našimi namigi!

Novi ideali

V današnjem svetu smo ves čas izpostavljeni ocenjevanju in kritičnim pogledom: povsod visijo panoji z zelo suhimi manekenkami v oprijetih hlačah ali v bikiniju. Takrat si pred oči prikličemo lastno podobo – hote ali pa nehote – in se vznemirjamo, ker nismo 'idealne'. Zakaj? Tako telo kar kriči po disciplini in odpovedih ter moškim tako ali tako ni všeč. Tudi svojega IQ-ja ne primerjamo z Albertom Einsteinom.

Prvi in najpomembnejši korak k zdravemu telesnemu počutju so novi ideali. Normalne ženske: z oblinami in malo trebuščka, vdolbinic in pigmentnih madežev. Morda nismo popolne, smo pa zato čudovite.

Lepa telesna drža

Študije so pokazale, da so ženske z nekaj kilogrami več in lepo telesno držo videti privlačnejše od suhih žensk s povešenimi rameni in sklonjeno glavo. Kako že rečejo? "Glavo gor, punči! Svet hoče videti tvoje prelepe oči."

In resnično drži, da pokončna drža ne krepi le hrbta, temveč poskrbi tudi za lepo postavo. Ko pokončno vstopimo v prostor, smo takoj deležni pozornosti – in izžarevamo neko pozitivno energijo.

Izkoristite izkušnje

Ženske so od 60. leta starosti bolj sproščene v svojem telesu. Z njim so zadovoljne in živijo v sozvočju z njim. Lahko bi se kaj naučili iz izkušenj teh žensk. Zakaj bi čakali do 60. leta?

Zadovoljstvo in ravnovesje nimata nič opraviti s kilogrami in brezhibno kožo – temveč prej s celotnim življenjem. Ljubite ga in ga vzemite za resnično svojega. To vam bo pomagalo, da boste svoje telo imeli radi tako, kot je.

Začutite moč

Ob vsej jezi in dvomih včasih pozabimo, kaj vse zmore naše telo. Lahko teče, dirja, skače, pleše – je močno in energično. Majhni izzivi vedno znova izpostavijo te lastnosti; in s tem ne krepijo le naših mišic in kosti, temveč tudi našo zavest.

Ni treba, da se lotite naporne in vzdržljivostne športne zvrsti. Dovolj bodo že majhne naloge, ki jih boste naložili telesu. Daljši sprehod, skok v hladno vodo – pozitiven učinek ima že silovito ploskanje.

Prava družba

V vsakem prijateljskem krogu se znajdejo ženske, ki neprestano govorijo o svoji telesni teži. S stavki, na primer "Kako lepo krilo, toda jaz ga ne morem nositi", ne spravljajo pod pritisk le sebe, temveč vplivajo tudi na druge. Takim prijateljicam morate svetovati, da njihovo govorjenje ne vpliva spodbudno. Raje se obdajte s prijateljicami in člani družine, ki se ne ukvarjajo toliko s tem, kako je nekdo videti.