ZATO ne bi nikoli smeli spati s prižganim ventilatorjem!

ZATO ne bi nikoli smeli spati s prižganim ventilatorjem! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2022

Tudi vi spite s prižganim ventilatorjem? Preverite, zakaj je to lahko škodljivo.

V vročih poletnih dneh je kvaliteten spanec pravi izziv in veliko lažje zaspimo, če je v sobi prijetno hladno. Veliko ljudi si ob tem pomaga z ventilatorjem, vendar to morda ni vedno najboljša izbira. Preverite, zakaj.

Izsušena koža, oči, usta in nos

Dr. Seema Sarin je za portal Bustle pojasnila, da ventilatorji lahko povzročijo kožne težave, saj izsušijo kožo. Enako velja tudi za uči, usta in nos. "Ventilator lahko povzroči bolj suh zrak, zaradi česar lahko pride do izsušitve sluznice ter draženja sinusov," je povedala strokovnjakinja.

Bolečine v mišicah

Če med spanjem nastavite ventilator tako, da ta piha neposredno v vas, lahko pride do napenjanja mišic in krčev. Morda se zato zbudite z otrdelimi mišicami ali čutite bolečino.

Težave z alergijami

Sploh v primeru, da imate težave z alergijami, je uporaba ventilatorja odsvetovana. "Ventilator bo pihal po prostoru in s tem premikal tudi prašne delce. Če ste alergični na pršice, ste jim na ta način bolj izpostavljeni, kar lahko poslabša vaše simptome," opozarja dr. Sarin. Ventilatorji na enak način lahko povzročajo tudi večjo izpostavljenost cvetnega prahu.

Nevarnost ognja

Ena največjih nevarnosti je potencialna nevarnost požara. Pri vseh električnih napravah obstaja verjetnost, da se te preveč segrejejo in zagorijo, ponoči pa dodatno nevarnost predstavlja tudi to, da spite in da se na ogenj morda ne boste dovolj hitro odzvali. Za dodatno varnost preverite, če vaš ventilator deluje pravilno, ali ga je proizvajalec varnostno preizkusil ter ali je ustrezno nastavljen.

Vir: bustle.com