Znate živeti za sedanji trenutek?

Znate živeti za sedanji trenutek? (foto: profimedia) profimedia
16. 5. 2019

Tu je 14 napotkov, kako izkoristiti čisto vsak dan in živeti v danem trenutku.

1. Bodite hvaležni. Hvaležnost prebudi občutek sreče in se bori proti stresu. To je natanko to, kar potrebujete, ko se vsak dan spopadate z napetostjo.

2. Odpravite se v naravo. Narava zbistri misli, napolni s pozitivno energijo, poživi (zato ne potrebujete še ene skodelice kave) in za trenutek prežene težave ali ponudi rešitev. Po sprehodu v naravi boste bolj produktivni in zbrani.

3. Vzemite si čas za razmislek in analiziranje dogodkov. “Prebavite” čustva sproti, da se ne bodo nakopičila v težko prtljago, ki jo boste nenehno nosili s seboj.

4. Ko ste z bližnjimi, se jim povsem posvetite. Naj vas ne motijo distrakcije kot je pametni telefon. Bodite poslušalec, oboževalec, delite nasvete in spodbujajte. Čas, ki ga vložite v utrjevanje odnosov, se vam bo poplačal.

5. Razporedite čas za to, da boste lahko resni in sproščeni. Ko delate, delajte najbolje, kot zmorete. Ko se sproščate, pustite telefon ob strani in počnite, kar imate radi.

6. Sanjarite. Zakaj pa ne? Takrat se rodijo dobre ideje in na plan privrejo želje, ki bi jih radi uresničili.

7. Vadba naj ne bo nekaj, kar vas odbija. V njej morate uživati, kljub temu, da morate včasih stisniti zobe, da bi napredovali. Najdite aktivnost, ki vas veseli in skušajte v njej postati najboljši.

8. Če potrebujete pomoč, prosite zanjo. To ni znak šibkosti, ampak poguma. Skupaj boste močnejši, delo pa bo dobro opravljeno. Ni to tisto, kar si želite? Ne obležite pod kupom nalog, ker ste preveč ponosni, da bi vprašali za pomoč.

9. Zamujenega časa ne boste dobili nazaj. Zavedajte se tega vsak dan in dajte vse od sebe. Izkoristite prosto popoldne za pohod na bližnji hrib, druženje s prijatelji, ustvarjanje ...

10. Ko se boste morali na hitro umiriti, nekajkrat globoko vdihnite. Nihče ni vreden, da bi iz vas spravil jezo, ki vam jemlje pozitivno energijo. Bodite razsodni in se ne dajte kar tako zmesti.

11. Anksioznost ne naredi nič dobrega. Je le zapravljanje časa in energije, zato se je kar najhitreje znebite.

12. Premislite, kaj si želite in to vključite v vaš dan. Naj bodo to stvari, ki dobro denejo vašemu telesu in mentalnemu zdravju ter skrbijo, da ste v dobri formi.

13. Ne jejte kosila pred računalnikom ali televizijo. To naj bo obred, ki se ga boste veselili. Okušajte, vzemite si dovolj časa in povabite prijatelje.

14. Cenite majhne trenutke. Tiste, ko se vozite v službo, pa na cesti ni gneče. Sončni vzhod, ko morate zgodaj vstati in ga imate priložnost opazovati v domači halji. Sproščen vikend v krogu družine. Nasmeh, ki vam ga podari prijatelj.

Preverite tudi: