Vam je ob preizkušanju nove vadbe neprijetno? Tu so 4 triki, kako se sprostite

Vam je ob preizkušanju nove vadbe neprijetno? Tu so 4 triki, kako se sprostite (foto: profimedia) profimedia
15. 3. 2019

Prvič na boksu, funkcionalni vadbi, HIIT ali jogi … Da, vsak je bil nekoč prvič na uri določenega športa, vendar to ni v veliko uteho, ko zbegani stopite v telovadnico. Potrebujete nekaj, kar vas bo lahko sprostilo prav v tistem trenutku, da dosežete najboljše, kar vadba ponuja.

Končno bi tudi vi radi poskusili s pilatesom, saj prijatelj kar ne neha razlagati, kako odlično se počuti po njem. Ali pa menite, da ste dovolj pripravljeni za visoko intenziven trening? Povsem normalno je, da ste pred prvo uro nove športne aktivnosti nekoliko napeti in v dvomih, ali boste sploh zmogli. V takšni situaciji so se nekoč znašli tudi trenerji in najboljši udeleženci vadbe. Tu so 4 triki, s katerimi bo lažje začeti.

Na vadbo se odpravite odprtih misli. Ne glede na to, koliko ste o njej prebrali in slišali od drugih, v resnici ne morete natanko vedeti, kaj se bo zgodilo. Zato je najbolje, da si nadanete nasmeh in poleg opreme s seboj vzamete dobro voljo, ki vas bo spremljala med treningom. Dajte si čas, da se naučite pravilnih gibov in ponovitev, s katerimi boste kasneje krepili samozavest in postajali vedno boljši. Tudi če vam kakšen del vadbe ne bo všeč ali boste glede nekaterih stvari skeptični, dovolite, da vam trener razloži namen, preizkusite in se šele nato odločite, ali je to za vas. Ne delajte prehitrih zaključkov.

Postavite trdne temelje. Začnite pravilno, torej ob pomoči trenerja. Na skupinski vadbi ga boste tako ali tako imeli, zato upoštevajte njegove nasvete in delajte natanko po napotkih. Če niste prepričani, da delate pravilno, vprašajte. In naj vam ne bo nerodno dvigniti roke, ko na začetku vaditelj vpraša, ali je kdo prišel prvič. Tako ve, da vam mora posvetiti več pozornosti.

Če se nove vadbe lotevate sami, pa premislite o tem, da bi vsaj za nekaj prvih ur najeli strokovnjaka. Ko boste osvojili osnovno gibanje, lahko nadaljujete sami. Ne tvegajte, da bi si z nepravilnim izvajanjem športnih aktivnosti nakopali poškodbe.

Poiščite prijatelja, ki bo začel z vami. Če boste imeli še nekoga, ki je ravno tako nesiguren kot vi, boste izziv lažje sprejeli. V dvoje bo manj strašljivo in neprijetno, poleg tega se bosta verjetno en drugemu dobro nasmejala. S tem boste povečali tudi možnosti, da boste redno opravljali treninge: ko ste sami, je lažje odpovedati, kot če se dogovorite s prijateljem. Njega ne boste hoteli razočarati, poleg tega bo čas za vadbo postal nekaj pozitivnega, saj ga boste povezovali z druženjem.

Sprejmite spremembo. Sprememba pomeni nekaj novega, nepoznanega. Ne vemo natanko, kaj lahko pričakujemo, zato so prvi koraki majavi in zadržani. Tako je pri vsem, česar se lotimo, tudi pri športu. A zapomnite si: večkrat kot boste stopili iz območja udobja, lažje bo postalo. Če ste se prvič odločili, da boste preizkusili nov šport, boste potrebovali kar nekaj poguma. Ko ga vsaj približno osvojite, pa boste verjetno pogledovali na urnik po novih aktivnostih.

Preverite tudi: 10 stavkov, ki si jih ponavljajte vsakič, ko boste ostali brez motivacije za vadbo 

... in se nam pridružite na TEKAŠKEM VIKENDU V MEDULINU! 

Vse informacije in prijavnico dobite tu: Tekaški vikend. Pohitite, prijave so omejene!