Osebna trenerka razkriva skrivnost tistih, ki pojedo veliko in vseeno izgledajo dobro

Osebna trenerka razkriva skrivnost tistih, ki pojedo veliko in vseeno izgledajo dobro (foto: Profimedia) Profimedia
6. 12. 2022

Ste že opazili, da nekateri ljudje pojedo veliko hrane (morda tudi več, kot vi) obenem pa ohranjajo zavidljivo postavo? 

Morda se tudi vi sprašujete, zakaj nekateri ljudje lahko pojedo veliko hrane, trenirajo mogoče manj, kakor vi, obenem pa se ponašajo z vitko postavo. Kako jim uspeva?

Res je določen del odvisen od same genetike in telesa kot takega, a veliko lahko naredite tudi sami. Da, prav ste prebrali: s premišljenim življenjskim slogom lahko tudi vi postanete tisti ljudje, ki pojedo veliko in ohranjajo zavidljiv videz.

O tem je na svojih družbenih omrežjih pisala tudi Nuša Gnezda, osebna trenerka in prava zakladnica znanja. Nuša pogosto deli praktične nasvete in razbija fitnes mite, ki jim številni še vedno verjamejo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by •FITMAMI• (@nusa_gnezda)

Pred kratkim je Nuša zapisala tudi, zakaj nekateri lahko pojedo veliko, ob tem pa ohranjajo dober videz.

1. Izogibajo se strogim dietam 

"Taka oseba ne hujša 5x letno. To je najbolj pomemben del, saj mišic ne moremo zgraditi s kalorijskim deficitom," poudarja Nuša. "Misliš, da si je telo zgradila s tem, ko je bila stalno na dieti? Ne."

Nuša pravi, da taki ljudje živijo svobodno življenje brez diet. "Če skočite k novi dieti vsakič, ko se počutite neprijetno v svoji koži, je to razlog, zakaj se vaše telo ne spreminja na boljše, ampak na slabše. Ljudje, ki pojedo veliko in izgledajo dobro, razumejo, da je hrana gorivo, ki ga potrebujejo za rast mišic."

2. Poskrbijo za vaje za moč

"Takim ljudem so bolj, kakor kardio vadbe, pomembne vaje za moč. Preveč kardia in premalo hrane ne gradi mišic, kar posledično ne pripelje do telesa, ki si ga želite." Poskrbite torej, da vaša vadba vključuje dovolj vaj za moč.

Sploh ženske imajo pogosto pomislek, da bodo vaje za moč pripeljale do pretirano mišičastega telesa, vendar temu ni tako. Močne mišice so ključne za zdrav vsakdan in dober videz.

3. Ne obremenjujejo se s številko na tehtnici

"To je eden večjih razlogov, zakaj ne dosegate rezultatov. Ker ste panični v trenutku, ko se vaša teža poviša, tudi če samo za nekaj gramov." Če v takem trenutku ponovno omejite vnos hrane, ponovno pride do deficita in začaran krog se nadaljuje.

Kaj je torej Nušin nasvet? "Če odvečna telesna maščoba ne povzroča resnih zdravstvenih težav se je treba vedno najprej osredotočiti na grajenje mišic."

Zakaj?

"Če ne zgradite mišic, preden začnete izgubljati maščobo, boste še bolj šibki, kakor prej. Ob hujšanju boste izgubili še tisto mišic, kar jih imate. To privede tudi do slabšega počutja in manjše motivacije."

Obenem pa Nuša poudarja, da je začetna faza lahko nekoliko neprijetna, saj se maščoba ne "topi" tako hitro, kot bi morda želeli. "Naučiti se morate prenašati nelagodje in nekaj časa živeti v trenutnem telesu, ali pa še z več maščobe, in prenehati gonjo za izgubo maščobe. Na začetku se je treba naučiti prehranjevati prav in hkrati graditi mišice."

Ste vedeli, da je Nuša bila tudi gostja v Aktivni podkastu? Prisluhnite pogovoru tukaj: