Ste še vedno brez volje do gibanja? 11 nasvetov, kako se motivirati za trening

Ste še vedno brez volje do gibanja? 11 nasvetov, kako se motivirati za trening (foto: Photo by Tim Chow on Unsplash) Photo by Tim Chow on Unsplash
7. 3. 2020

Imate težavo z motivacijo ter zaradi tega slabo trenirate ali celo izpustite trening? Se morda letos še niste spravili na trening? Imamo nekaj odličnih nasvetov, kako samega sebe prepričati, da boste vstali in šli na vadbo.

Športna oblačila

Nadenite si športna oblačila veliko pred treningom. V njih se boste počutili bolj športno, in ko bo čas za trening, se boste lažje odpravili »matrati« in »trpeti«.

Pred treningom glejte športne prenose

Pred vadbo glejte prenos (ali posnetek) vam ljubega športa. Spremljanje profesionalnih športnikov na delu je lahko vrhunska motivacija za dober trening.

Ali pa občudovanje športnih teles in mišic - to je čudežna motivacija tako za ženske kot moške.

Preverite: Zakaj so nam mišice tako zelo seksi

Photo by bruce mars on Unsplash

Različni in pestri treningi

Na svetu poznamo okoli 8 tisoč športov in športnih iger, tako da so izgovori, da vas šport dolgočasi in vam preseda, bolj kot ne »iz trte zviti«. Najdite svoj najljubši šport.

Trening v paru ali skupini

Prijateljica ali trening v skupini vas bosta dodatno motivirala, prav tako vam bo čas treninga hitreje minil. In limonada po treningu ter čvekanje v prazno brez slabe vesti? Ni boljšega motivatorja.

Photo by Ayo Ogunseinde on Unsplash

Naredite si koledar treningov

S koledarjem treninga se boste lažje psihično pripravili na vadbo. Prav tako boste v določenem ritmu, in ko ga boste enkrat osvojili, bo vse veliko lažje.

Pravilna prehrana in spočito telo

Pravijo, da je pravilna športna prehrana pol poti do dobrega športnika (in športnega telesa). Predvsem se boste s pravilno prehrano pred in med treningom počutili lahkotnejši in bolj nabiti z energijo.

Tudi spočito in naspano telo je zelo pomemben dejavnik, predvsem glejte na to, da je vaš ciklus spanja reden in dovolj dolg.

Poslušanje glasbe pred treningom

Za glasbo, predvsem tisto poskočno in plesno, pravimo, da nas spravi v gibanje. Poslušanje glasbe je eden boljših načinov psihične priprave na trening, zato glasbo kot motivacijo uporablja tudi veliko vrhunskih športnikov.

Dobra glasba nas lahko motivira tudi med samim treningom in prav tako po njem, saj se z njeno pomočjo umirimo.

Preberite: 7 razlogov, zakaj bi morali med treningom poslušati glasbo

Kratkoročni in dolgoročni plan treninga

Pomagaje si tako s kratkoročnimi kot dolgoročnimi načrti treninga. Zastavljanje ciljev, ki jih potem skušate doseči ali celo preseči, je odličen način motivacije samega sebe. Pa nič hudega, če začrtanega cilja ne dosežete, če ga ne bi imeli, bi po vsej verjetnosti trenirali še manj.

Pomagajte si z aplikacijami za trening

Aplikacije z načrti treninga, nasveti in vsemi drugimi pripomočki so lahko zelo vzpodbudne za vaše aktivno življenje.

derick-mckinney Unsplash

Tekmujte s prijatelji ali neznanci

Ena najboljših motivacij pri športu je tekma, ker vaši možgani na vsak način hočejo zmagati ali bolje, niti pod razno ne želijo izgubiti. Res pa je, da predvsem pri moških prihaja do pretiravanja, kar iz več vidikov ni najboljše – spremo se, poškodujemo se, preveč smo utrujeni in potem cel teden nič ne treniramo ...

Zamotite se s priljubljenimi serijami

Tukaj predvsem mislimo na sobno kolo ali orbitrek, ko lahko vadite in mimogrede še gledate televizijo. Med vrtenjem pedal si oglejte trenutno najljubšo serijo in tako ubijete dve muhi na en mah.

Preberite še: 4 joga vaje za raven trebušček, ki jih lahko delate tudi doma