Biopotencial na problematičnih delih telesa

17. 7. 2010

Izvirni biopotencial – juan qi (juan či) je tesno vezan na esenco in je energijska oblika, ki nastaja ob njenem preoblikovanju. Temeljni vir juan čija je v ledvicah, v resnici pa pomeni izhodišče vseh jin in jang potencialov v telesu. Izvirni biopotencial je prirojen, vendar ga vzdržuje biopotencial, pridobljen iz hrane in okolja.

Biopotencial iz hrane – žit (gu či) Ko hrano zaužijemo, se v trebuhu, želodcu (morje žit in vode) in črevesju loči njen čisti del od nečistega. Čisti del se usmerja proti pljučem, tam se združi z biopotencialom neba iz zraka in ustvarja dzong či, zbiralni – prsni del biopotenciala. Biopotencial iz hrane se ustvarja v vranici.

Zbiralni biopotencial – zong qi (dzong či) je prsni biopotencial, ki se zbira iz hrane in zraka. Njegovi poglavitni nalogi sta: ohranjevanje srca in pljuč. Popolno delovanje srca zagotavlja potrebno kroženje krvi v vsakem delu telesa in krepitev ter podporo delovanja pljuč in govora (zadosten biopotencial prsi se kaže v močnem glasu). Srce nadzira govor, pljuča pa nadzirajo glas.

Zbiralni biopotencial prsi je lahko prizadet zaradi čustvenih težav, predvsem zaradi žalosti in potrtosti, ki oslabita biopotencial pljuč in razpršita prsni biopotencial. Izvirni in zbiralni biopotencial se medsebojno podpirata. Izvirni poteka navzgor in podpira dihanje, zbiralni pa navzdol in krepi ledvice. To je še ena raven povezave pljuč (kovine) in ledvic (vode).

Predstavljamo vam še nekaj vaj, ki odlično pomagajo na nekaterih problematičnih delih telesa, če vaje seveda redno izvajamo. Redno pomeni vsako jutro.

1. VAJA:

Hojo po lopaticah izvajamo, kadar imamo večje težave z držo telesa, z bolečinami v zgornjem delu hrbta zaradi prevelike količine sedenja ali statične stoje. Premikamo se z lopaticami naprej in nazaj po blazini, noge so pri miru. Vajo ponavljamo minuto do dve.

2. VAJA:

Zasuk je vaja, ki služi krepitvi esence in biopotenciala ledvic. Počepnemo in se postavimo tako, da bodo stopala v širini ramen. Z zunanjo stranjo komolcev potiskamo kolena navzven, palce rok položimo na čelo. Dihamo globoko in počasi ter vztrajamo minuto do dve.

3. VAJA:

Vaja je namenjena krepitvi biopotenciala v prsih in vratu. Še posebej se priporoča pri težavah s ščitnico. Lezimo na hrbet tako, da je območje med lopaticami naslonjeno na rob blazin ali rob postelje. V ritmu dihanja obračamo glavo v levo in desno stran. Pri tem sklenemo roke nad glavo in jih hkrati premikamo v smeri nasprotno od obračanja glave. V poziciji vztrajamo na začetku krajši čas, nato pa vse do dveh minut.

4. VAJA:

Kroženje z boki ob steni izvede­mo tako, da se s stopali opremo na steno, mede­nico potiskamo navzgor in z njo krožimo. V tem položaju ­vztrajamo minuto do dve.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri