Kako do lepe in čvrste zadnjice?

Kako do lepe in čvrste zadnjice? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 1. 2015

Kaj lahko storite, da bo zadnjica privlačna na pogled in da bo postala tudi vodilo zdravega telesa.

Zadnjica – glavni adut pri ženskah, a tudi moških

Le kdo je ne opazi? Lahko je majhna, velika, okrogla, čvrsta, ploska. Po raziskavah sodeč je daleč bolj opazna kot dekolte. Torej, moški najprej opazijo našo zadnjico.

Če je vaša zadnjica čvrsta in z nekaj maščobnimi oblogami, potem je to zagotovo dober znak. Taka zadnjica namreč zmanjšuje nevarnost obolevanja za srčno-žilnimi boleznimi in diabetesom. Prav tako je lahko čvrsta zadnjica ščiti pred poškodbami, ki so posledica padca.

Seveda si vsak od nas želi imeti popolno zadnjico. In za učvrstitev zadnjice ne potrebujete posebnih preparatov, stradanja ... Tisti, ki imajo idealno zadnjico – TELOVADIJO.

Najprej pa je pomembno ugotoviti, koliko in kako funkcionirajo mišice, ki so odgovorne za gibanje ciljanega dela telesa.

Prikazani test lahko uporabite tudi kot začetno vajo.

Test in vaja za čvrsto zadnjico

Enostranska stabilnost kolka

Z vajo testirate ravnotežje na eni nogi. To je odvisno od pravilne aktivacije mišic noge, trupa in zadnjice. Pozornost usmerite v pravilno izvedbo. Četudi je kretnja na začetku majhna, ostanite pri kakovostni izvedbi. Pomembno je zbuditi ciljne mišice, s katerimi boste zmanjšali morebitne težave, ki jih povzroči napačna aktivacija.

Z vdihom dvignite eno nogo, pokrčeno v višino boka, z izdihom jo počasi spuščajte nazaj proti površini, vendar se s prsti samo dotaknite tal. Vajo ponovite približno 10-krat z vsako nogo. Preostanek telesa je pri izvedbi popolnoma nepremičen (vsaj poskuša biti).

Nato nogo zadržite v dvignjenem položaju ter jo z izdihom odmaknite vstran. V tem položaju morate začutiti aktivacijo zadnjice. Gib ponovite 10-krat

V zaključni fazi poskusite za približno 10 vdihov in izdihov položaj zadržati, kot prikazuje slika.

Vaja, enostranska stabilnost kolka

Vse skupaj ponovite na drugi strani.

Kakšni so bili občutki ob izvedbi vaje?

Ne pozabite!

Čvrsta (ter z malo maščobnimi oblogami) zadnjica je zelo pomembna tudi iz zdravstvenega vidika. Z omenjenimi mišicami namreč lahko tudi omilite oz. odpravite bolečine v hrbtu in kolenih. Zadnjične mišice so ene izmed najpomembnejših pri gibanju našega telesa, sodelujejo pa tudi pri ravnotežnih kretnjah, pomembnih za prevencijo padcev in z njimi povezanimi poškodbami.