S TO preprosto vajo okrepite zdravje svojih kosti!

S TO preprosto vajo okrepite zdravje svojih kosti! (foto: Profimedia) Profimedia
24. 6. 2022

Zdrave kosti so osnova za nemoteno gibanje in zdravo življenje. Preverite, katero vajo za zdravje kosti morate vključiti v svojo vadbo!

Se spomnite, kako ste v otroštvu z veseljem hopsali, se igrali s kolebnico ali skakali? Čas je, da obudite te aktivnosti! 

Dr. Susan Brown je za portal BetterBones razkrila, da skakanje odlično deluje na zdravje kosti. 10 do 15 minut vadbe dnevno trikrat tedensko pomaga povečati gostoto ter moč kosti.

Seveda pa morate vadbo prilagoditi glede na vašo telesno pripravljenost. Tukaj so tri vadbe različnih težavnosti, ki pripomorejo k zdravju kosti.

Prsti - peta

Če imate težave s sklepi ali mišicami, ali če morda niste v najboljši pripravljenosti, je za začetek super vaja "prsti - peta". Najprej se dvignite na prste, nato pa se spustite tako, da s peto nežno udarite ob tla.

Poskok

To vajo lahko izvajate na eni ali dveh nogah. Skočite navzgor, kolikor vam je udobno, nato pa poskrbite za nežen pristanek z rahlo pokrčenimi koleni. Po potrebi si med skoki vzemite premor.

Skakanje

Za tiste, ki ste v zelo dobri telesni pripravljenosti, obstaja več različic skakanja. Lahko si pomagate s kolebnico ali pa se lotite vaje "jumping jacks". Kljub dinamični vadbi pa poskrbite, da vaje izvajate pravilno.

Sploh, če imate kakršne koli poškodbe ali težave, se pred vadbo posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo najbolje znal povedati, ali so določene vaje primerne za vas.