Starejši od 40? To se lahko zgodi, če vsak dan izvajate naslednje vaje!

Starejši od 40? To se lahko zgodi, če vsak dan izvajate naslednje vaje! (foto: Profimedia) Profimedia
30. 6. 2022

Raztezne vaje so v vsakdanjem življenju pogosto zanemarjene, vendar ima lahko tudi raztezanje nekaj prednosti. Povemo vam, kaj se lahko zgodi, če takšne vaje začnete izvajati vsak dan. 

Čisto vseeno je, ali se redno ukvarjate s športom ali ste bolj nešportna oseba: nekaj preprostih vaj vsekakor vključite v vsakdan. Takšne vaje imajo še posebej veliko prednosti za starejše od 40 let. 

Ohranjanje gibljivosti

Starejši smo, manj mišične mase imamo, manj gibljivi postajajo naši sklepi. 

Zato vam bo marsikateri strokovnjak svetoval, da je poleg vaj za moč – še posebej ob vstopu v srednja leta – dobro vključiti tudi nekaj vaj za boljšo gibljivost. Pa naj bo to joga ali druge preproste vaje za raztezanje.

Gibljivost namreč ne pomeni le, da se lahko z rokami dotaknete prstov na nogah, gibljivost je pomembna v vsakdanjem življenju – pripomogla bo k boljši kvaliteti življenja. 

Izboljšanje ravnotežja

Naslednja prednost rednega raztezanja je izboljšanje ravnotežja. Z določenimi vajami lahko odpravite morebitna neravnovesja. 

Boljše ravnotežje pomeni nižje tveganje za morebitne poškodbe, zlasti kasneje v starosti, poleg tega, ko se osredotočite na vaje za boljšo gibljivost, se bo tudi vaša telesna drža verjetno izboljšala. 

Boljša prekrvavitev

Redno raztezanje lahko pripomore k boljši prekrvavitvi – to je lahko eden od načinov, kako se zaščititi pred boleznimi srca in možgansko kapjo.

Študija iz leta 2020, ki je bila objavljena v publikaciji Journal of Physiology, je pokazala, da so imeli tisti, ki so 12 tednov petkrat na teden izvajali raztezne vaje za noge, veliko boljšo prekrvavitev in manj togosti, kot posamezniki, ki se niso raztezali. Skupina, ki je izvajala raztezne vaje, je imela ob koncu študije tudi nižji krvni tlak v primerjavi z njihovimi začetnimi odčitki. 

Kot poroča Harvard Health Publishing, raziskovalci verjamejo, da raztezanje spodnjega dela telesa nekako vpliva na arterije v nogah, telo začne sproščati kemikalije, zaradi česar se arterije razširijo in omogočijo boljši pretok krvi. 

Podoben učinek so imele vaje za zgornji del telesa. 

Pomembno: med raztezanjem poslušajte svoje telo

Če želite izkoristiti prednosti raztezanja, med vadbo vedno poslušajte svoje telo. Če opazite, da se ob raztezanju ne počutite dobro ali celo boli, prenehajte z vajo. 

Pomembno je tudi, da se nikoli ne raztezate neogreti. Ogrevanju namenite vsaj pet minut, preden začnete z razteznimi vajami. 

Ste se že pridružili našemu pohodniškemu izzivu? Izplača se! 😉

PREVERITE na spodnji povezavi:
Nagradni pohodniški izziv: Aktivni v hribe! Podarjamo lepe nagrade za navdušene pohodnike

Viri:
www.health.harvard.edu
Basic principles regarding strength, flexibility, and stability exercises
www.healthline.com