Test moči in koordinacije spodnjega abdominalnega dela

Test moči in koordinacije spodnjega abdominalnega dela (foto: Osebni arhiv | Barbara Tavčar – PBS center športne odličnosti) Osebni arhiv | Barbara Tavčar – PBS center športne odličnosti
19. 3. 2013 Vir: Lisa

Če se pri izvajanju vaj za čvrst trebuh pojavijo bolečine, potem je nekaj narobe z vašimi vajami in vašim fokusom. Zato, preden se posvetimo vajam za lep in zavidljiv trebuh, se najprej osredotočimo na testiranje spodnjega abdominalnega dela.

Pripravljenost na spremembe

V zadnjem tednu sem poslušala le o krizi in o pomanjkanju ter o tem, česa nimamo – vedite, da tja, kamor usmerjamo svojo pozornost, teče energija in tam imamo rezultate. Bolj se osredotočamo na krizo in težave, bolj se ta poglablja.

Gledam ljudi okoli sebe – sodelavce in prijatelje, ki nenehno tarnajo, da živijo v pomanjkanju, v strahu in skrbeh, vse okoli sebe vidijo kot problem in ne kot izziv za boljše – a v sebi nosijo neskončno znanja, ki ga ali nočejo ali pa ne znajo uporabiti. Ob tem pozabljajo, da so zaradi takšnega ravnanja nenehno pod stresom.

Ker se počutimo nemočni, šibki, prevarani in ogoljufani, zmanjšamo vse na minimum. Druženje. Veselje. Nakupovanje. Šport. Razvajanje. Ko to delamo, sporočamo sebi in drugim, da ni več vredno se truditi ... iskati ... ustvarjati. Tako začnemo ustavljati pretok energije v svojem življenju, dobesedno ustavljamo pretok življenja.

Poglobite se vase

Poiščite svoje potenciale. Svoj talent. Ne mislite nase kot na nepopolnega človeka. V mislih si naslikajte samega sebe čisto takšnega, kakršni bi radi bili, in ugotovili boste, da začenjate samodejno ravnati v skladu s to novo podobo. Ne skrivajte se. Poskusite.

Ciljno se osredotočite na svoje telo kot celoto in ga od tega trenutka dalje glejte kot takšnega. Obravnavati telo izolirano je namreč način, ki dejansko poglablja njegovo nefunkcionalnost, saj ne povezuje telesa in duha.

Telo je 'močno' toliko, kolikor je močen njegov najšibkejši člen. Če si želite, da bi bil vaš trebuh raven, lep in čvrst, pri izvajanju trebušnjakov pa vas boli hrbet ... Še več, bolečine se pojavijo praktično pri vsaki vaši kretnji, potem je nekaj narobe z vašimi vajami in vašim fokusom.

Preden se v naslednji številki posvetimo vajam za lep in zavidljiv trebuh, se najprej osredotočimo na testiranje.

Prikazani vaji lahko služita tudi kot ogrevalni, s katerima boste prebudili ciljane mišice in minimalizirali nelagodje, ki ga lahko povzroči nepravilna izvedba.

Prvi test: Koordinacija spodnjega abdominalnega dela

Ležite na hrbtu z dvignjenimi nogami, pokrčenimi v kolenu, in pazite, da kolena ne prehajajo linije boka.

Osebni arhiv | Barbara Tavčar – PBS center športne odličnosti

Z vdihom povlecite popek proti hrbtenici in popolnoma pritisnite hrbet na površino. Z izdihom počasi spuščajte noge proti tlom, pri čemer mora pritisk hrbta na površino ostati nespremenjen, glava in rame morajo ostati sproščene.

Trebuh se vam pri tem ne sme 'napihniti' saj je to znak nepravilne aktivacije. Ko se s prsti dotaknete tal, noge z vdihom vrnite v začetni položaj.

Ponovite od šest- do osemkrat.

Drugi test: Test moči in koordinacije spodnjega abdominalnega dela

Osnovni položaj je enak prvemu, le da so noge iztegnjene v kolenu.

Osebni arhiv | Barbara Tavčar – PBS center športne odličnosti

Z izdihom noge počasi iztegnjene spuščajte proti tlom samo do točke, da pritisk hrbta na površino nikakor ne popusti.

Ko začutite, da nimate več moči pritiskati hrbta na površino, se z nogami vrnite v osnovni položaj.

Pomembno: test v primerjavi s prejšnjim pokaže, koliko je vaš trebuh sposoben nadzirati in nositi težo svojih lastnih nog, ne da se pri tem vključi kompenzacijski proces z aktivacijo kolčnih mišic. Če sta vaša moč in koordinacija spod­njega dela optimalna, boste noge lahko spustili približno 30 cm do tal.

Če vam uspe vajo izvesti v polnem obsegu, je nadzor trebušne muskulature optimalen. Če se vam med spuščanjem nog začne hrbet dvigati od površine, če se vam napihne trebušna stena ali pa se od površine dvignejo rame ali vrat, je to znak, da ste dosegli svoj trenutni maksimum. V tem primeru ne spuščajte nog, temveč se takoj vrnite v osnovni položaj.

Ne pozabite: Fokus je v vašem telesu, ne v okolici.

Darja Delavec, motivatorka; Barbara Tavčar, master body inštruktor, PBS center športne odličnosti