Zato bi ženske nad 50. letom MORALE izvajati vaje za moč

13. 12. 2022

So vaje nad 50. letom starosti sploh varne in priporočljive? Seveda in še več, morali bi jih umestiti v svoj urnik!

Slika 1/2

OPOZORILO: Preden se lotite katerekoli vadbe, se pri zdravniku posvetujte, katerih vaj ne bi smeli izvajati. Vadbe se lotite pod vodstvom osebnega trenerja (vsaj na začetku). 

ZAKAJ BI NAD 50. LETOM MORALI IZVAJATI VADBO ZA MOČ?

Imamo kar nekaj razlogov, ki vas bodo prepričali, da vaje za moč niso le "za mlade". Zmotno je prepričanje, da bodo ženske z vadbo moči uničile svojo postavo in postale mišičaste, saj bi za to potrebovali več let in stroge diete. Ne pričakujte mišic kot jih je imel Popaj, na daljši rok pa vas bodo presenetile te dobre posledice: 

PREPREČEVANJE IZGUBE MIŠIC

Že po 30. letu pričnemo izgubljati mišično maso na vsakih nekaj let. Takrat se začnejo kazati prvi znaki staranja in na žalost je upad mišic med njimi. To lahko zelo upočasnimo z redno aktivnostjo in že zgodaj začnemo skrbeti, da bomo tudi v starosti v dobri kondiciji. 

Nikoli ni prepozno, zato ne mislite, da ste izgubili priložnost, če do sedaj niste redno telovaditi. Pričnite z vadbo moči in ojačajte svoje mišice ter upočasnite upad mišične mase. Začetniki se vadbe moči zagotovo lotite s trenerjem, da osvojite vse osnovne vaje in se ne poškodujete. 

PROTI IZGUBI KOSTNE GOSTOTE

No, izgube kostne gostote ne boste povsem preprečili, ampak upočasnili, kot pri izgradnji mišic. Kot veste, so v starosti kosti tanjše in lažje lomljive, zato so padci izredno nevarni. Temu se izognite že sedaj in ne čakajte na zadnji trenutek. Vadba moči lahko spodbudi celice, ki gradijo kosti, kar jih posledično okrepi. Zaradi gostejših kosti boste stabilnejši in tudi odpornejši, če pride do padcev.

Profimedia