Jogijska terapija za hormonsko ravnovesje

Jogijska terapija za hormonsko ravnovesje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
30. 1. 2013

Raven ženskih hormonov začne upadati po 35. letu, vendar imajo težave s hormonskim ravnovesjem vse pogosteje tudi mlajše ženske.

V življenju večine žensk se tako pojavijo mnoge zdravstvene težave, težave s kožo in lasmi, spremembe pa se odražajo tudi v duševnosti – nezadovoljstvo, stres, razdražljivost, depresija.

Jogijska terapija za hormonsko ravnovesje učinkovito lajša vse vrste težav, ki jih povzročajo hormonska nihanja:

  • menstrualne bolečine,
  • PMS sindrom,
  • menopavza.

V čem se hormonska joga razlikuje od drugih jog?

Joga je celovit sistem aktivnosti, ki razvijajo nadzor nad telesom, dušo, umom in duhom ter postopno peljejo v poenotenje duha, duše in telesa.

Asane hormonske joge temeljijo na hatha jogi, ki je temelj za vse joge. Je bolj dinamična in vključuje več gibanja v kombinaciji z intenzivnim trebušnim dihom – bastriko – ognjenim dihom, ki masira notranje organe, jajčnike, ščitnico, skratka žleze.

Zelo je usmerjena na žleze z notranjim izločanjem in s tem na hormonski sistem, ki je eden od pomembnejših informacijskih sistemov v našem telesu. Je učinkovita alternativa za lajšanje vseh vrst težav, ki jih povzročajo hormonska nihanja.

Vadite doma

Glede na to, da gre za neko vrsto samoterapije, lahko vaje delate doma. Najbolje je zjutraj pol ure. Vaje izvajajte tri- do štirikrat na teden.

Nosečnice in ženske z resnimi zdravstvenimi težavami naj se hormonski jogi raje izogibajo.

1. Pretok hormonov

Sedimo s prekrižanimi nogami, z rokami se oprimemo kolen, glava je globoko sklonjena. Trebuh potegnemo noter, kolikor le gre, in zadržimo dih. Hkrati napnemo genitalne mišice (mulabandha).

Hormonska joga - pretok hormonov

V takem položaju obstanemo nekaj sekund in se skoncentriramo na ščitnico. Počasi izdihnemo zrak in dvignemo glavo. Vajo ponovimo 7-krat.

2. Proti stresu

Ležimo na hrbtu. Podplate potegnemo v višino kolen in se dvignemo. Z rokami se oprimemo gležnjev. Boke počasi dvigamo in vajo ponovimo 7-krat (bhastrika).

Hormonska joga - proti stresu

Pri tem napnemo trebušne mišice. Vdihnemo in dih za nekaj sekund zadržimo. Mišice napnemo in se koncentriramo na ščitnico. Hrbtenico rahlo usločimo.

3. Nova kreativna energija

Najprej sedite na pete. Nato se nagnite naprej, tako da levo nogo stegnete nazaj. Roke iztegnite daleč pred glavo. Sedemkrat močno vdihnite (bhastrika). Sapo zadržite.

Hormonska joga - nova kreativna energija

Skoncentrirajte se na svoj nos, napnite mišice (mulabandha). Pri izdihu mislite na svoj levi jajčnik. Vajo ponovite 2-krat, nato zamenjajte nogo.

4. Za večjo moč

Sedite na tla. Desno nogo stegnite, levo položite prek desne in jo oprimite z levo roko. Zgornji del trupa obrnite v levo in poglejte nazaj. Globoko vdihnite in zadržite sapo.

Hormonska joga - za večjo moč

S konico jezika se dotaknite neba v ustih in se skoncentrirajte na nosno konico (mulabandha), hkrati se koncentrirajte na levi jajčnik. Izdihnite in vajo ponovite z drugo stranjo telesa.

5. Za napeto polt

Ležite na hrbtu in kolena potegnete globoko na trebuh. Sedemkrat globoko vdihnite (bhastrika). Noge naj bodo venomer v istem položaju.

Hormonska joga - za napeto polt

Skoncentrirajte se na konico nosu in napnite mišice (mulabandha). Energijo usmerite v polt in lase.

6. Za ravnovesje

Roke položite pod zadnjico in noge dvignite navpično v zrak. Izmenično jih prepogiba­­j­te. Sedemkrat globoko vdihnite (bhastrika). Zrak zadržite in mišice napnite (mulabandha).

Hormonska joga - za ravnovesje

Pri izdihovanju energijo usmerite v obraz in lase. Zamenjajte začetno pozicijo tako, da vajo pričnete z drugo nogo.