Za motivacijo: z jogo se je začela ukvarjati pri 32, po 6 letih pa TAKŠEN napredek (+ zgodba slovenskega šampiona o tem, kdaj moramo odnehati)

Za motivacijo: z jogo se je začela ukvarjati pri 32, po 6 letih pa TAKŠEN napredek (+ zgodba slovenskega šampiona o tem, kdaj moramo odnehati) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 7. 2021

Posebej v poletnih mesecih nam pogosto zmanjka motivacije za vadbo zaradi visokih temperatur, mamljivih hladnih pijač in druženj ob piknikih. Ko boste videli, da z leti lahko postajate vedno boljši, naslednjega treninga zagotovo ne boste izpustili. 

Bodimo realni: da bi opazili napredek pri vadbi, morate telovaditi redno, brez izjem. Ne bo lahko, prej obratno - zelo se boste namučili, ko boste pridobivali kondicijo, moč, hitrost, vzdržljivost. In šele po kakšnem mesecu ali dveh, boste opazili, da kakšna vaja postaja prelahka, je vaš korak pri teku lahkotnejši, lahko plank držite celo minuto ... 

Potem pa bo šlo navzgor. Končno! Ko boste videli, česa ste zmožni, boste dobili motivacijo za nadaljnje vadbe, vaši cilji bodo postali višji. 

Da ne boste odnehali še preden pridete do rezultatov, je tu nekaj vmesne motivacije. 

Mati dveh otrok na Instagramu večkrat objavi svoj napredek pri jogi. Rezultati so zelo vidni, saj je od začetka do danes preteklo kar 6 let. Spodaj razloži, kako je prišla do uspeha. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vered (@yogavered)

Pod objavo je zapisala: 

"V zadnji objavi prej in potem (napredka) sem dobila veliko vprašanj in tu so odgovori: 

1. Z jogo se ukvarjam zadnjih 6 let, začela sem po rojstvu deklet, ko sem bila stara 32. Sedaj imam 38 let. 

2. Prvo leto in pol sem izvajala jogo enkrat, včasih dvakrat tedensko v studiu poleg moje hiše. 

3. Spominjam se dneva, ko sem sedela pred televizijo in se odločila narediti kratek pozdrav soncu, zaradi bolečin v križu. Enako sem naredila naslednji dan in tudi dan za tem. 

4. Od takrat naprej svojo podlago za jogo razprem skoraj vsak dan. 

5. Lahko izvajam jogo 20 minut ali 2 uri. Odvisno od mojega razpoloženja in energije. 

6. Resnično verjamem, da se lahko vsak ukvarja z jogo, najti morate le pravega učitelja in pravo vadbeno skupino. 

7. Med seboj smo si zelo različni, zato ne verjamem, da bi, če bi jedli povsem enako kot nekdo drug in dnevno prakticirali telovadbo, izgledali enako. 

8. To je tvoje potovanje: izkusi ga, predaj se mu in uživaj v čisto vsakem trenutku. Ne primerjaj se z drugimi. Vedno v ospredje postavi sebe in svoje občutke."

Vedeti moramo, kdaj se ustaviti

A ne pozabite prisluhniti svojemu telesu in odnehati ter se spočiti, če bo to potrebno. To ne pomeni, da ste kaj slabši, ampak da veste, kdaj se ustaviti, preden pride do poškodbe. Če telesu dopustite ustrezen počitek, boste veliko bolje in hitreje napredovali. 

Da pravi športnik ve, kdaj odnehati, nam je pokazal naš odličen kolesar Primož Roglič, ki se je takole ponesrečil na eni od etap po ozkih francoskih ulicah. Po objavljeni fotografiji je sicer še kolesaril, vendar kmalu opazil, da so bolečine prehude. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Primoz Roglic (@primozroglic)

"Mumija bo danes na startu in bomo videli, kako bo šlo," je napisal Roglič, ki je kljub vsemu ostal nasmejan in optimističen do zadnjega dneva. 

Kmalu je pristal v objemu svoje Lore in sina, ki so se skupaj predčasno odpravili domov in ob tem trenutku namenil nekaj besed svojim navijačem: "Nisem si predstavljal ali želel, da bi tako zaključil Dirko po Franciji v mojem ljubem Tignesu. Bolečine so prehude, zato sem moral odnehati. Navijači, ki so me čakali pred hotelom, pa so mi ponovno pokazali, zakaj se je vredno boriti. Hvala navijači! Vrnili se bomo." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Primoz Roglic (@primozroglic)

Rogličevi navijači nanj zato niso nič manj ponosni in mu v najtežjih trenutkih z dobrimi željami stojijo ob strani in vlivajo upanje. Med njimi tudi znani športniki, ki so pod objavo v komentarjih zapisali: 

  • "Zakon si. Se zaceliš in gas dalje." (Ilka Štuhec)
  • "Respect (spoštovanje). Pocajti se, pa novim zmagam naproti!" (Peter Kauzer)
  • "Pocajtej se in gasa naprej, mi smo s tabo." (Stefan Hadalin)
  • "Ponosni nate. Samo dalje." (Selovenska olimpijska ekipa)

Preverite tudi 7 stvari, ki izboljšajo zdravje (pa se tega verjetno sploh ne zavedate) ali pa Ali veste, kdo so vaši pravi prijatelji? To vam bodo razkrila 4 preprosta vprašanja!