10 živil, ki bi si jih morali privoščiti vsaj enkrat na teden

10 živil, ki bi si jih morali privoščiti vsaj enkrat na teden (foto: Profimedia) Profimedia
4. 6. 2017

Ko se sprehodite do trgovine s seznamom živil, ki jih boste potrebovali za pripravo malic in kosil, ne pozabite na spodnje dobrote. Nekatere so sezonske, druge pa lahko uživate skozi celo leto. Na jedilniku naj bi se znašle vsak teden.

1. Avokado je eden izmed najbolj hranljivih sadežev. Pripravite ga s paradižnikom in skušo na žaru ali na teh 13 načinov. Izbire je veliko.  

2. Fižol vsebuje veliko beljakovin in vlaknin. Je odličen dodatek k solatam, poleg tega znižuje holesterol in krepi srce ter sodi med hrano, ki zvišuje raven energije.

3. Borovnice so priročne za shranjevaje, saj lahko zamrznete večje količine in jih vzamete iz zamrzovalnika po potrebi. Poleg tega so polne antioksidantov. Preverite še druge dobrodejne lastnosti borovnic

4. Temna čokolada vsebuje veliko antioksidantov, vlaknin in celo zmanjšuje stres.  Dober prigrizek, po katerem vsekakor posezite, kadar vas zagrabi želja po sladkem.

5. Temnejša sorta medu vsebuje veliko mineralov in presenečeni boste nad tem, kaj vse zmore ta lepljiva tekočina. Primešajte ga čaju, namažite na kruh ali ga poližite iz žlice.

6. Grški jogurt ima veliko beljakovin in zagotovi bakterije, ki pomagajo pri vaši prebavi. Dodajte mu sadje po svoji izbiri, odličen je tudi z medom.

7. Špinača je zelo hranljiva, pripravite pa jo lahko na mnogo načinov, tako za prilogo kosilu kot malico v smutiju. Spada pa med živila, ki naj jih ne bi pogrevali.  

8. Kot prilogo vsaj enkrat tedensko postrezite pire iz buče za veliko zalogo energije. Skuhajte juho, pripravite namaz ali jo postavite v pečico.

9. Orehi so sestavljeni iz vlaknin, maščobnih kislin in mineralov. Imajo blagodejne lastnosti na naše telo in vplivajo tudi na možganske funkcije.

10. Z lososom v kompletu dobite tudi beljakovine in omega 3 maščobne kisline. Preverite, ali je svež in zamrznjen enako dober.

Ste že sodelovali v našem natečaju?

Osvojite lahko super nagrade!

Tedensko trem bralcem podarimo paket izdelkov blagovne znamke Natura, ob koncu akcije pa bo nekdo izmed vas prejel posvet s prehransko strokovnjakinjo ter:

  • analizo sestave telesa, morfološkega tipa vašega telesa s svetovanjem glede na tip telesa,
  • analizo vaših prehranjevalnih navad in načina življenja in
  • svetovanje o izboljšanju načina življenja s smernicami, ki jih boste lahko nemudoma izvedli v praksi.

Podrobnosti preverite tukaj: Delite z nami svoj izviren recept z žiti, kašami, mokami, kosmiči ...