6 poletnih zapovedi

6 poletnih zapovedi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 6. 2017 Promocijsko sporočilo

Odločite se, da si boste postali straš­no všeč in da boste izkoristili prav vsak poletni dan. In določite si nekaj stvari, ki se jih boste držali. Izbrskali smo 6 zapovedi, ki vas bodo mimogrede polepšale, osrečile in seveda naredile bolj vitalne.

1. Polni energije v nov dan

Seveda vsi zjutraj obožujemo tisto lenarjenje v postelji, ko se nam nikamor ne mudi in nam ni treba takoj teči obveznostim nasproti. No, da boste po lenarjenju živahno skočili v nov dan, vam priporočamo prhanje.

Jutranja prha prebudi našo cirkulacijo ter energijo, svežina pa nam da optimizem za nov dan. Priporočamo, da se izmenično prhate s toplo in hladno vodo (ne ledeno mrzlo!). Če še niste vedeli, topla voda v nas prebudi hormon sreče – podobno kot gibanje – mrzla voda pa nas bo osvežila in okrepila naš imunski sistem.

2. Izbirajte antioksidante

Zagotovo ne obstaja niti ena krema za nego obraza, ki ne vsebuje vlažilcev, kot so alge, liposomi, ceramidi in esecialne maščobne kisline. Poleti je zares pomembno, da je koža ves čas navlažena in seveda zaščitena s faktorjem.

Obvezno poiščite tudi antioksidante v hrani, kot so vitamini C in E, saj ti ščitijo kožo pred prostimi radikali, preprečujejo izsušitev ter omilijo nastanek gub in druga resnejša obolenja.

Izjemno antioksidativno učinkovitost (zaradi vsebnosti likopena in polifenolnih spojin) ima na primer paradižnik. Ki še posebej prija prav v vročih dneh.

Izberite pridelke avtohtonih sort:
Paradižnik Val

Paradižnik val je izboljšana različica volovskega srca, avtohtone slovenske sorte, ki jo vsi poznamo in ljubimo. Veliki mesnati plodovi so zares nekaj posebnega v pestri paleti paradižnikov. Val vsebuje malo kislin in je zato precej sladek, v velikem sočnem plodu pa je presenetljivo malo semen.

Paradižnik Val

3. Uravnotežena prehrana

Zdrava in uravnotežena prehrana ne vpliva le na naše zdravje, ampak tudi na videz naše kože. Zelo pomembno je, da vsak dan pojeste dovolj vitaminov in mineralov. Najbolje je, da jo redno mahnete na tržnico ali v trgovino, kjer je zdaj po ugodnih cenah na voljo veliko vrst sadja in zelenjave lokalne pridelave.

Izberite pridelke avtohtonih sort:
Solata bistra

Solata bistra je izvrstna domača sorta krhke solate. Razvila se je na Kozjanskem, priljubljena pa je predvsem zaradi hrustljavih listov osvežilnega okusa. Solata vsebuje skoraj vse najpomembnejše vitamine, razen vitamina D, in celo vrsto rudnin: od magnezija, železa, silicija, kalcija in drugih.

Solata Bistra

Nikar ne pozabite piti – vsaj liter in pol do dva na dan. Zelo pametno je tudi, da jeste veliko sočnega sadja – od melon do lubenic.

4. Jejte 'mrzlo' hrano

Ste vedeli, da imajo živila, ki jih uživamo vsak dan, poleg različnih okusov tudi različno 'toplo' oz. 'mrzlo' naravo? Še posebej hladilno na nas delujejo grenka živila.

Med živila, s katerimi se lahko naravno hladimo, ker je njihova narava hladna, pa spadajo tudi: brokoli, kitajsko zelje, zelena, kumare, bučke, krompir, korenje, hruške, lubenice, melone, breskve, banane, citrusi, alge, mung fižol, bučna semena, ajda, proso ...

Izberite pridelke avtohtonih sort:
Krompir kresnik

Kresnik sodi v skupino rogljičastih sort, ki jim pri nas pravimo tudi kifeljčar, saj so gomolji dolgi in značilno ukrivljeni, da spominjajo na rogljičke – kifeljce.
Uporaba

Kresnik je odlične jedilne kakovosti. Odličen je za pripravo pečenega mladega krompirja, dozoreli gomolji pa so zelo primerni tudi za pripravo krompirjevih solat, saj je meso čvrsto in se običajno ne razkuha.

Krompir Kresnik

5. Vozite kolo

Vožnja s kolesom je zabavna in hkrati odlična rekreacija. Redno kolesarjenje vpliva na kardiovaskularni sistem in krepi našo telesno pripravljenost. Med vožnjo s kolesom je telo v dobrem, raztegnjenem položaju in prav nič slabo ne vliva na naše sklepe in hrbtenico. Mimogrede boste še boljše volje, saj se vam bo sproščal hormon edorfin ... Skratka, vožnja s kolesom je skoraj popolno gibanje za vsako lepo žensko.

6. Poletna preobrazba

Poleti si vsak, predvsem pa ženske, zaželi malo prevetriti svoj videz. Privoščite si krajšo pričesko ali pa za za svoj poletni stil izberete klobuk. Iz svoje kozmetične torbice pomečite vse stare, težke barve in si omislite povsem svež make up. Namesto pudra izberite tonirane kreme, ki so veliko bolj primerne za vroče poletje.

Preberite še: Kako do več energije? Na jedilnik uvrstite to. 

O projektu Spar Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji so tako sklenili partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč, in se zavezali, da jamčijo 100% odkup.

Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.

Več o projektu, pridelovalcih in avtohtonih sortah najdete na povezavi www.kot-nekoc.si