Borovci na naše počutje vplivajo bolj, kot si mislimo

Ste vedeli, da so borove iglice izjemno koristne pri zdravljenju najrazličnejših zdravstvenih težav?

Borovci na naše počutje vplivajo bolj, kot si mislimo - Foto: Profimedia

Imate radi vonj borovcev? Na kaj vas ta vonj najbolj spominja? Na morje, hribe, na čas, ko ste skupaj z najbližjimi v času počitnic nabirali borovnice? Če ste že od otroštva vajeni na ta vonj in ste ga vonjali v nepozabnih trenutkih, ko ste bili na primer s  svojimi starši na dopustu nekje na morju ali na katerem koli drugem območju, kjer uspevajo borovci, potem ga boste vedno oboževali in se vsakič, ko ga boste zavonjali, spominjali dogodkov iz preteklosti.

Sicer pa je vonj borovca izjemno pozitiven in večina od ljudi ga zelo obožuje. Je prijeten, povsem nevsiljiv, daje nam občutek topline in domačnosti.

 • Zdravilne borove iglice
  Ste vedeli, da so borove iglice izjemno koristne pri zdravljenju najrazličnejših zdravstvenih težav? V prvi vrsti pomagajo krepiti imunski sistem ter izboljšujejo splošno stanje vašega organizma. Iz iglic lahko naredite tudi zelo okusen čaj ali pa odličen sirup proti kašlju, krepčilno kopel in celo blagodejno raztopino za inhalacijo.
  Če boste na primer samo nekaj iglic stisnili v svojo pest in jih premečkali ter nato vonjali svoje roke, se boste v trenutku odlično počutili.

 • Eterično olje borovca
  Nekateri pa to drevo in njegov vonj tako zelo obožujejo, da v svoj dom poskušajo vnesti sladek, dišeči, gozdni in citrusni vonj borovca, in sicer kar s pomočjo eteričnega olja borovca. Tako olje lahko namestite na podstavek nad svečo ter poskrbite za res prijetne vonjave.
  Obenem vonj po borovcu močno ublaži simptome stresa, odpravi občutek anksioznosti, nervoze ter napetosti. Obenem zelo pripomore k dobremu razpoloženju in koncentraciji.
  Vonj borovca je primeren še posebej za tiste, ki že na splošno obožujejo naravne dišave, ki jim v veliki meri pomagajo zbistriti misli. Eterično olje borovca pa se priporoča tudi vsem tistim, ki med prazniki raje izberejo umetno božično drevesce, pa si vseeno v svojem domu želijo vonja po naravi.

 • Čaj iz borovih iglic
  Ste že kdaj preizkusili čaj iz borovih iglic? Vsi tisti, ki ste prikimali, veste povedati, da je ta vrsta čaja zelo okusna in vsekakor nadvse prijetnega vonja. Sicer pa je spekter njegovih učinkov zelo širok. Ljudje ga pijejo še posebej takrat, ko si želijo okrepiti imunski sistem, čaj pa je tudi izjemno koristen za odvajanje peska iz ledvic, zelo pa se ga priporoča tudi za izpiranje grla. Pomaga še pri izločanju vode iz telesa in pri uravnavanju krvnega tlaka.
  In kako čaj iz borovih iglic lahko najhitreje pripravite?
 1. Odlomite vejico bora, ki vsebuje približno 20 iglic.
 2. Iglice nato stresite v mrzlo vodo ter jo kuhajte, dokler ne zavre.
 3. Čaj pustite pol ure, nato ga precedite.
 4. Sladite ga z medom ter ga uživajte vsaj trikrat na dan.
 • Sirup iz bora
  Iglavci na splošno vsebujejo veliko eteričnih olj. Ravno zato so njihove iglice odlične za zaščito dihalnih organov. Zelo učinkovito blažijo kašelj in tudi lažje oblike bronhitisa. Sirup iz bora se pripravlja v spomladanskem času. Takrat lahko naberete približno 300 gramov borovih vršičkov ter 200 gramov njegovih iglic.

  Tako vršičke kot borove iglice prelijte s tremi litri vode in zmes kuhajte po posebnem postopku. Tri dni zapored mora zmes oziroma mešanica vreti po dve uri. Tretji dan ohlajeno maso precedite skozi gazo. Dodajte ji toliko medu, kolikor je sirupa. Vse skupaj temeljito premešajte ter prelijte v temno steklenico, ki jo boste morali shraniti na suhem in hladnem mestu. Trikrat na dan lahko zaužijete po 1 žlico sirupa, vaši malčki pa trikrat po tretjino žlice.

 • Borove iglice za inhalacijo
  Borove iglice so zaradi eteričnih olj izjemno učinkovite tudi za inhalacijo. V 1 liter vodo dajte dve do tri žlice iglic ter jih kuhajte približno pet minut. Nato paro inhalirajte od 10 do 15 minut vsak dan.

 • Kopel iz borovih storžev in/ali iglic
  Kopel je lahko narejena iz borovih storžev ali/in iglic. Naberite pol kilograma storžev in iglic ter jih kuhajte v 10-ih litrih vode. Vse skupaj naj na zmernem ognju vre vsaj pol ure. Nato napolnite kad in pripravek dolijte vodi.
  Kopel iz borovih storžev in/ali iglic je zelo učinkovita za zdravljenje herpesa, izpuščajev, razjed na koži, bolečin v sklepih.

Glede na to, kar smo vam napisali, se vam v poletnem času še kako zelo splača oditi nekam, kjer bodo v neposredni bližini borovci. Lahko jih boste samo vonjali ali pa si boste za domov nabrali nekaj iglic ter si z njimi ustvarili kaj koristnega. Ponudili smo vam več kot dovolj idej.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza