Domača zdravila, ki blažijo kašljanje in bolečine v grlu

Uporaba zdravilnih povitkov in obkladkov je preprosta, ti nimajo stranskih učinkov, pomagajo pa pri samozdravljenju. Seveda pridejo v poštev le pri manjših obolenjih, sicer je priporočen obisk zdravnika.

Moja diagnoza, 22. 10. 2018
Domača zdravila, ki blažijo kašljanje in bolečine v grlu - Foto: Profimedia

Blagodejno topli povitki in obkladki spadajo med najstarejše zdravilne metode na svetu. Prekrvavitev spodbudijo globoko v tkivih, aktivirajo imunski sistem in zavirajo vnetja. Njihova visoka učinkovitost izvira predvsem iz kombinacije toplote in zelo učinkovitih rastlinskih snovi. Visoke temperature širijo žile in poskrbijo, da lahko zdravilne substance prodrejo še globlje v prizadeto tkivo. Pri določenih težavah pa po drugi strani pomagajo blagodejni hladni povitki.

Ingverjev povitek za energijo 

Naravni zdravilci pri stanjih izčrpanosti še danes posežejo po ingverjevih povitkih. Ti spodbudijo nastajanje toplote v organizmu in tako pospešijo sproščanje. 

Postopek: 5 žlic olupljenega in drobno nastrganega ingverja prelijte s 125 ml vroče vode, pustite stati 10 minut in ga nato precedite. Dodajte 1 liter vroče vode, s tekočino namočite bombažno krpo, jo ožemite in jo položite na predel ledvic. Po približno 10 minutah bo nastal intenziven občutek toplote, ki bo okrepil celotno telo. Povitek odstranite po 30 minutah in počivajte še 15 minut. 

Krompirjev povitek blaži bolečine v grlu 

Zelo učinkovite zdravilne moči ima povitek iz kuhanega krompirja. Položen na vrat zelo počasi oddaja toploto na boleč predel in glasilke. To pospeši prekrvavitev in odplavljanje povzročiteljev bolezni.

Postopek: v oblicah skuhajte 6 krompirjev, jih zavijte v kuhinjsko krpo in zmečkajte z valjarjem. Ustrezno temperaturo preverite z zapestjem. Topel povitek si previdno namestite na vrat, ga ovijte s šalom in pol ure do 1 uro počivajte. 

Timijanov povitek za izkašljevanje

Zdravilna eterična olja timijana se še posebej dobro razvijejo v vroči pari. Razširjajo žile in sproščajo krče in pa tudi gosto sluz pri trdovratnem kašlju. 

Postopek: bombažno tkanino potopite v pol litra timijanovega čaja (telesne temperature), lahno ožemite in ovijte z brisačo. Nato si jo položite na prsi in jo ovijte v dolg šal. Odstranite po 10 minutah. 

Ohrovtov povitek ob napadih putike

Ohrovt ima velik čistilni učinek. Pri akutnih bolečinah putike in drugih sklepnih bolečinah lahko ohrovt iz telesa odstrani strupene substance, ki sprožajo napade, pa tudi vnetne snovi.

Postopek: liste ohrovta razporedite po brisači, jih povaljajte z valjarjem, da izločijo sok. Nato list ohrovta ovijte okoli bolečega sklepa in ga ovijte s čisto tanko brisačo. Pustite delovati čez noč.

Sivkin obkladek prežene glavobol

Hladni obkladki z eteričnimi olji sivke in majarona so se izkazali za blagodejne pri glavobolih in pa tudi pri napetostih v vratu. 

Postopek: v skodelico hladne vode kanite po 5 kapljic sivkinega in majaronovega olja. V tekočino potopite laneno krpico, jo ožemite in si jo za 20 minut položite na čelo ali tilnik. Dišeča sivka spodbuja spanec, majaron pa sprosti mišice in žile. Skupaj blažita glavobole in znižujeta krvni tlak.

Evkaliptusov obkladek pri vnetem mehurju

Avstralski zdravilci pri okužbah številnih vrst že stoletja prisegajo na dišeče liste evkaliptusa. Ti vsebujejo cineol, ki zavira vnetje mehurja in blaži bolečine.  

Postopek: pri prvih znakih vnetega mehurja v 300 ml vroče vode kanite 5 kapljic evkaliptusovega olja. V tekočino potopite bombažno krpico, jo ožemite in jo položite na spodnji del trebuha ter povežite z volnenim šalom. Obkladek po 30 minutah odstranite, se toplo oblecite in sprostite.

Obkladek iz lanenih semen proti vnetjem sinusov

Če se prehlad zasidra v obnosnih votlinah, pomaga obkladek z lanenimi semeni. Njihove  učinkovine redčijo sluz in zavirajo vnetja. 

Postopek: v 400 ml vode zavrite 5 žlic lanenih semen, da se zmehčajo. Nato jih dajte na kuhinjsko krpo, zvijte zavitke in ga za 20 minut položite na nos. Toplota spodbuja prekrvavitev in zdravljenje.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza