S kostanjem do bolj redne prebave

Številni koristni učinki kostanja so glavni razlog, da je tako priljubljen.

Moja diagnoza, 19. 10. 2019
S kostanjem do bolj redne prebave - Foto: Shutterstock.com

Kostanj zori oktobra in novembra. Z nabiranjem kostanj ne boste poskrbeli le za rekreacijo, ampak tudi za svoje zdravje, saj kostanj vsebuje ogromno hranljivih snovi, ki imajo pozitiven vpliv na vaše zdravje. Z njim lahko pripravite tudi številne okusne obroke in zdrave sladice, saj ga lahko pripravite na ogromno različnih načinov.

 1. Kostanj je bogat vir koristnih hranilnih snovi

  Kostanj se ponaša z bogato hranilno vrednostjo, saj vsebuje kar 45% škroba. Zato ga uvrščamo med škrobna živila, medtem ko ima zelo malo maščob in beljakovin. Zaradi visoke vsebnosti škroba, je iz kostanja mogoče izdelati moko, ki jo lahko uporabljamo samostojno, ali pa jo zmešamo z moko iz drugih žitaric. Moko tako lahko uporabljate za pripravo peciva kot tudi kruha. Tako lahko v kostanju uživate tudi vsi tisti, ki ste alergični na gluten.

  Kostanj pa je tudi bogat vir vitaminov in mineralov. Med vitamini je veliko vitaminov iz skupine B, kot so vitamin B6, niacin, tiamin, folna kislina in riboflavin. Poleg vitaminov B prav tako vsebuje še C in A vitamin. Med minerali pa prevladujejo kalij, fosfor, mangan, kalcij, železo in magnezij.

 2. Kostanj omogoča pripravo hranljivih obrokov

  Sicer kostanj najpogosteje jemo kuhanega ali pečenega, pri čemer je peka kostanja pogosto razlog za druženje in številne kostanjeve piknike v jesenskem času. To pa ni edini način priprave kostanja. Iz kostanja lahko naredimo tudi kostanjev pire.

  Zaradi svoje sestave in prehranske vrednosti, je kostanj še posebej primerna hrana za vse tiste, ki so izpostavljeni težjih fizičnim naporom. Pri tem je dobro vedet, da pečen kostanj vsebuje več kalorij kot kuhan. 100g pečenega kostanja ima v povprečju 245 kalorij, medtem ko jih ima kuhan precej manj, le okoli 170.

 3.  Iz kostanja lahko pripravite okusne in zdrave sladice

  Kostanj v takšni in drugačni obliki, ter z vsemi hranljivimi snovmi, pa nam omogoča, da lahko z njim pripravimo številne okusne in zdrave sladice. Ker ga lahko popolnoma brez skrbi shranite tudi v zmrzovalniku, lahko tovrstne sladice pripravljate praktično celo zimo. S kostanjem tako lahko pripravite kostanjevo torto, kostanjeve palačinke, kostanjeve kroglice ali različne kostanjeve rezine oziroma kocke. Za pripravo tovrstnih sladic se običajno uporablja kostanjev pire ali kostanjeva moka, zaradi česar so te sladice zdrave.

 4. Kostanj ima številne zdravilne učinke

  Verjetno ste že vsi slišali, da je kostanj še posebej učinkovit pri zdravljenju krčnih žil, saj vsebuje posebno snov escin, ki pozitivno vpliva na zdravje ožilja in zdrave krčne žile. Kostanj poskrbi, da kri po žilah bolje kroži, napenja stene žil odvodnic in pomaga, da kri močneje priteka v srce. Kostanjeva krema oziroma mazilo je tako obvezno preventivno sredstvo za vse tiste, ki imate kakršne koli težave s krčnimi žilami, kot je na primer otekanje nog ali mišični krči. Za podobne težave lahko iz kostanja izdelate tudi zdravilno tinkturo, ki pa je uporabna tudi za različne rane.

  Zaradi obilice antioksidantov, je kostanj tudi izvrstno živilo za zniževanje škodljivega holesterola v krvi, pri čemer imajo pomemben vpliv tudi mononasičene maščobe, ki so v kostanju, prav tako pa vpliva na zniževanje krvnega tlaka.

  Če ne drugega, nam bo za uživanje kostanja zagotovo hvaležno tudi naše srce. Z uživanjem kostanja lahko zmanjšate tveganje za številna srčno-žilna obolenja, na kar imajo vpliv omega 3 maščobne kisline v kombinaciji z različnimi antioksidanti. Pri tem ima pomembno vlogo tudi visoka vsebnost prehranskih vlaknin v kostanju, ki vpliva na boljše
  delovanje našega srca in pripomore tudi k boljši in bolj redni prebavi.

 5. Koristni so tudi ostali deli kostanja

  Poleg uživanja, izdelave mazil in različnih tinktur, pa so uporabni tudi ostali deli kostanja, kot so kostanjevi listi, cvetovi in skorja:

  - Čaj iz skorje kostanja se uporablja pri kroničnih diarejah, krvavenju iz želodca in črevesja ter podobnih obolenjih, prav tako pa naj bi zbijal vročino.
  - Cvetovi kostanja se uporabljajo za krepitev telesa, proti driskam in kožnim lisam. Poparek suhih cvetov pijemo v primeru prehlada trikrat na dan, saj krepi telesno odpornost.
  - Pri sončnih opeklinah, ozeblinah in ranah se uporablja zavretek iz posušene skorje kostanja.
  - Poparke iz kostanjevih listov se v ljudskem zdravilstvu uporablja proti kašlju, astmi in bronhitisu.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza