Veste, kako komunicirati z gluhonemo osebo?

Gluhoneme osebe ne boste prepoznali, dokler ne boste prišli v stik z njo. Pa veste, kako z njo nato komunicirati?

Moja diagnoza, 14. 12. 2019
Veste, kako komunicirati z gluhonemo osebo? - Foto: Profimedia

Na videz so gluhonemi popolnoma enaki vsem drugim ljudem, na svojih področjih pa so lahko celo uspešnejši od slišečih. Dejstvo je, da se gluhoneme osebe spopadajo predvsem z nezmožnostjo komunikacije, ki je v svetu slišečih lahko zelo velik problem.  

Gluhonemi spadajo v skupino prelingvalno gluhih oseb, za katere je značilno, da so izgubile sluh že takoj po rojstvu ali do tretjega leta starosti. Večina od njih jih je skoraj nemih, saj niso imeli priložnosti slušnega doživljanja. Njihova osrednja komunikacija je zato zaznavanje z vidom, za sporazumevanje pa uporabljajo znakovni jezik, gib in mimiko.

Gluhonemi imajo specifične potrebe na področju govorne komunikacije

Znakovni jezik, ki predstavlja vizualen način komuniciranja tako predstavlja najpogostejše sredstvo komunikacije z gluhonemimi osebami. Naša država je znakovni jezik uradno priznala leta 2002 kot materni jezik gluhe manjšine v Sloveniji.

Komunikacija z gluho osebo ni nikakršen bavbav

Zavedati se je potrebno, da komunikacija z gluho osebo ni nikakršen bavbav, zato ni nobene potrebe, da se gluhonemi osebi na veliko izogibate. Res pa je, da je potrebno biti pri komunikaciji pozoren na nekatere dejavnike:

  • Za komunikacijo izberite tiho okolje z minimalnimi zvočnimi motnjami, ki bi motile gluho osebo pri komunikaciji.
  • Ko govorite, glejte sogovornika v obraz, saj se gluhi pogosto zanašajo tudi na branje vaših ustnic.
  • Prostor v katerem poteka komunikacija naj bo dovolj svetel, saj bo gluha oseba lahko le na ta način brala iz vaših ustnic.
  • Preveč glasno govorjenje z gluho osebo ni potrebno, saj vas ne bo nič bolje slišala. Veliko bolj je pomembno razločno odpiranje ustnic.
  • Gluhi zelo težko komunicirajo v skupini, saj se ne more prilagajati različnim sogovornikom tako hitro kot vi. Če se le da, zato pogovor opravite ena na ena.
  • Če ne gre preko govora, vas papir in svinčnik zagotovo rešita v komunikaciji z gluho osebo.

Nikoli pa ni prepozno, da se tudi vi naučite znakovnega jezika, saj vam takšno dodatno znanje lahko vedno prav pride, če pa naredite celo licenco za tolmača, pa je to lahko tudi vir dodatnega zaslužka.

Gluhonemi osebi ste predvsem lahko v veliko podporo

Kljub temu, da je glede gluhonemih oseb veliko stereotipov, pa vam lahko povemo, da boste imeli ob stiku z gluhonemo osebo enako velike težave tudi vi kot slišeča oseba. Res je, da je na področju vključevanja gluhonemih oseb v družbo še veliko nedorečenega, pa so v zadnjih letih storjeni veliki premiki. In kaj lahko naredite, če ste v stiku z gluhonemo osebo?

Ker gluhoneme osebe večinoma komunicirajo le v znakovnem jeziku, so pogosto tudi psihosocialno osamljene. Če imate v bližini gluhonemo osebo, pa tudi če ne obvladate znakovnega jezika, jo večkrat obiščite, se z njo pogovorite ali pa jo usmerite v eno od mnogih društev, kjer se gluhoneme oseb družijo med seboj. Pri komunikaciji upoštevajte zgoraj napisane nasvete, ki vam bodo zagotovo v veliko pomoč.

Če obvladate znakovni jezik, potem ste lahko gluhonemi osebi v veliko pomoč. Ker te osebe ne morejo poslušati radia, jim kakšno koristno informacijo ali oddajo tudi vi sami tolmačite. Podobno je tudi s televizijo in spremljanjem javnih občil. Če oddaja ni podnaslovljena in namenjena tudi gluhonemim osebam, potem je gluhonemi ne morejo gledati. V tem primeru je kakršen koli prevod v znakovni jezik zelo dobrodošel.

Danes se sicer številna sredstva javnega obveščanja že močno prilagajajo gluhonemim, prav tako pa so jim na voljo različne aplikacije, ki si jih lahko naložijo na mobilne telefone in jim pomagajo iz morebitnih težav, kot je na primer pomoč na cesti. Kljub temu pa vseeno takšne osebe potrebujejo svojega tolmača za urejanje raznih pravnih zadev ali pa pri obisku zdravnika, zato jim lahko tudi vi, če poznate znakovni jezik, pri tem pomagate.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza