Veste, katere morske živali na Jadranu so nevarne?

Bi nam znali povedati, katera žival na svetu je najnevarnejša? V nadaljevanju vas bomo popeljali na obalo Jadranskega morja in vam zaupali, kaj nevarnega vas lahko počaka tam. 

Veste, katere morske živali na Jadranu so nevarne? - Foto: Profimedia

Kar nekaj časa so strokovnjaki trdili, da je najnevarnejša žival na celem planetu komar, saj lahko prenaša hude bolezni, kot je na primer malarija (to velja predvsem za manj razviti svet). Ste vedeli, da naj bi zaradi te majhne živali na leto umrlo kar dva milijona ljudi? Za človeka nevarna je tudi azijska kobra, ki na leto ubije okoli 50 000 ljudi. Nato pa so tu še avstralska meduza, veliki beli morski pes, lev, krokodil, podivjan slon, beli medved

In kako je z nevarnimi živalmi pri nas? Strokovnjaki nas opozarjajo predvsem na nevarne medvede. Sicer pa je za koga lahko usoden že čebelji pik. Nevarni so tudi volkovi, kače, nekateri pajki

Nevarni morski organizmi v Jadranskem morju

Jadransko morje samo po sebi na srečo velja za enega od najvarnejših morij na svetu. Kljub temu pa lahko tudi v njem najdemo nekaj nevarnih organizmov.

Veste, katera riba je v Jadranskem morju najbolj strupena? To je morski zmaj oziroma morski pajek.

Jadransko morje skriva še nekaj drugih nevarnih organizmov, ki pa v primerjavi z morskim zmajem še zdaleč niso tako nevarni. V mislih imamo morske ježke, meduze, rdeče bodike, skate, hobotnice in morske vetrnice. Vsi našteti organizmi vsebujejo strup, ki lahko povzroči kar nekaj bolečine in težav. Kljub temu pa na ljudeh, ki niso alergični na te vrste pikov, ne puščajo trajnih posledic.

1. Morski zmaj ali morski pajek

Morski zmaj ima bočno sploščeno telo, veliko glavo z velikimi, navzgor obrnjenimi očmi ter ogromnimi, navzgor obrnjenimi usti. Hrbet in glava te živali sta zelenorumene do temno zelenorjave barve. Boke ima svetlejše s pokončnimi rumenkastimi, rumenkastomodrimi ali bodrikasto rjavimi pokončnimi progami. Njena prva hrbtna plavut je temna, na njej so strupeni trni. Zadnja in analne plavuti pa imajo po dolžini rumeno progo. Repna plavut je zaobljena. Tudi na škržnih poklopcih ima bočna trna, ki vsebujeta strup.

Na srečo je morski zmaj v Jadranu redek. Tudi sicer z gospodarskega vidika bi pomembna riba, je pa mamljiva za športni ribolov. Za svojo velikost se namreč zelo dobro upira. V dolžino zraste do 53 centimetrov. Vsi tisti, ki so morskega zmaja že jedli, vedo povedati, da je okusna riba, ne glede na to, ali je pripravljena ocvrto, kuhano ali pečeno.

2. Morski ježki

Od naštetih živali imajo najmanj strupa v sebi morski ježki. Zagotovo tudi sami veste, da jih lahko srečamo tudi ob obali. Njihov nabod je zelo neprijeten, bodice pa lahko v telesu ostanejo dlje časa.

3. Meduze

Gre za ožigalkarje, ki nimajo trdega ogrodja. Vsebujejo več kot 90 % vode. Iz klobuka izraščajo lovke. Na njih so posebne celice z ožigalkami. Ožganine so za človeka zelo boleče. Pri nekaterih vrstah pa so celo smrtno nevarne. V Jadranskem morju na srečo tako nevarnih meduz ni, kljub temu pa vse neprijetno ožgejo. Bolečina mine po nekaj urah, srbenje pa je lahko prisotno še kar nekaj dni po ožigu. Sledi ožiga so v obliki temno ali pa svetlo pigmentirane lise. Te so vidne še kar nekaj časa po ožigu.

4. Škarpena ali bodika

V Jadranskem morju pa boste lahko srečali še veliko škarpeno oziroma bodiko. Je rdeče do rdečerjave barve, na njenem telesu pa je cela kopica kožnih izrastkov in bodic. Tiste, ki ležijo na hrbtu in na škržnem poklopcu, vsebujejo strupene žleze. Te pri vbodu povzročijo različno močne bolečine. Srečate jo lahko na globini do 20 metrov. Sicer pa bodika živi na dnu morja, kjer je najpogosteje povsem zlita z okolico ter v zasedi čaka na svoj plen. Drugače pa gre za okusno morsko ribo. Meso ribe pri kuhanju ne razpade. Če jo nameravate pripraviti, boste morali biti pri čiščenju zelo previdni, v nasprotnem primeru se boste zagotovo zbodli.

5. Skati

V Jadranskem morju med nevarnejšimi bitji lahko srečate še skate, ki se zadržujejo globlje od petih metrov. Tudi ta bitja vsebujejo strupene trne. Sicer pa veljajo za plahe živali, zato jih človek le redko sreča. Najpogosteje so kar zakopani v morsko dno. Njihovo telo je romboidno, na repu imajo strupene trne. Če vas poškoduje, morate mesto poškodbe sprati z vodo, odstraniti bodice in prizadeti ud potopiti v vročo vodo. Prizadeti del namakajte vsaj uro in pol. Prvo pomoč si je potrebno omogočiti takoj, v nasprotnem primeru vbod postane izjemno boleč.

6. Hobotnice

Tudi hobotnice, ki prav tako prebivajo v Jadranskem morju, veljajo za boječa bitja. Najpogosteje so skrite v priobalnem pasu v luknjah. Na lov odidejo ob mraku. Ugriznejo z usti.

7. Morske vetrnice

Morske vetrnice lahko v morju vidite že na daleč. Imajo zelo dobro razvite organe za ožiganje in pikanje, zato zlahka lahko predrejo kožo. Organe te vrste imajo nameščene na tipalkah in lovkah. Posledica ožiga je droben in privzdignjen izpuščaj, okolica ožiga pa najpogosteje pordela. Bolečina ob tem je dokaj huda, praviloma jo spremlja srbenje. Spuščaj se lahko spremeni tudi v mehurje. Ti se napolnijo z gnojem, nato pa počijo. Simptomi, ki vas lahko pri tem spremljajo, so slabost, šibkost, glavobol, krči, bolečine v mišicah, izcedek iz oči ter nosu, močno znojenje, bolečine v prsnem košu, sprememba hitrosti srčnega utripa ter podobno.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza