Svetovni dan Zemlje: Za ohranjanje našega planeta lahko vsak dan nekaj storimo

Ljudje izkoriščamo Zemljine naravne vire zato, da lahko na našem planetu bivamo. To je postalo za nas že samoumevno, vendar pa pri tem velikokrat pozabljamo, da je tudi planet na katerem živimo, minljiv in ranljiv. S svojim ravnanjem ga najbolj ogroža ravno človek.

Svetovni dan Zemlje: Za ohranjanje našega planeta lahko vsak dan nekaj storimo

Svetovni dan Zemlje praznujemo 22. aprila že od leta 1970, z namenom, da opozorimo družbo na dejstvo, da je potrebno planet, na katerem živimo, ohranjati. Do sprememb pa ne bo prišlo, če ljudje sami ne bomo spremenili odnosa do našega planeta. Zato so v nevarnosti rastline, ptice in druge živali, ledeniki, oceani, ki predstavljajo za nas vir življenja. Velik obremenilni dejavnik pa je tudi hitra rast prebivalstva, ki izkorišča naravne vire, namesto, da bi si jih razdelili, saj jih je za vse dovolj.

Številni dogodki in prireditve, ki se običajno zvrstijo na ta dan, nas opozarjajo na odgovorno ravnanje z odpadki, varčevanje s pitno vodo in energijo, ter na odgovoren odnos do gozdov in živali.

Kaj pa lahko mi sami storimo, da obeležimo ta dan?

Na globalno segrevanje lahko vpliva vsak posameznik

Podnebne spremembe, ki jih povzroča globalno segrevanje, je eden od najbolj perečih problemov, s katerim se ljudje trenutno spopadamo. Nepredvidljivo vreme, ki se pojavlja na različnih delih sveta in v različnem obdobju, je največji pokazatelj globalnega segrevanja.

Letošnje nepričakovane snežne nevihte so le en majhen delček nepredvidljivega dogajanja, ki nam ga naš planet ponuja. Poleg tega so tu še izjemno vroča poletja z nevihtami, ki imajo lahko katastrofalen učinek, ter nenadne temperaturne spremembe. Le te lahko povzročajo manjšo razpoložljivost živil zaradi posledic vremenskih katastrof, taljenje ledenih površin in višanje morske gladine, ter pojav poplav na različnih delih sveta.

Dejstvo je, da se je povprečna temperatura ozračja v zadnjih 150 letih povišala in naj bi se v naslednjih 100 letih dvignila še za 1,5°C – 4,5°C. Glavni vzrok za globalno segrevanje je učinek toplogrednih plinov, ki so posledica industrializacije, uporabe fosilnih goriv in krčenja gozdov.

Pri zmanjševanju toplogrednih plinov lahko prispeva vsakdo. Glede na to, da je promet najhitreje rastoči vir emisij toplogrednih plinov, vam svetujemo, da na svetovni dan Zemlje, namesto avtomobila, uporabite avtobus, kolo ali okolju prijazno gorivo. Na ta dan bodite še posebej pozorni na varčevanje z energijo. Izključite luči, kadar jih ne potrebujete, če imate še kakšno staro žarnico, je to najbolj primeren dan, da jo zamenjate z varčno.

Skupaj skrbimo za čisto Zemljo

Onesnaževanje okolja je naslednji velik problem človeštva. Kopičenje odpadkov in onesnaževanje zraka sta izjemno velika problema katerih bi se morali lotiti konstruktivno. Danes enostavno ni več dovolj le ločevanje odpadkov, saj je le teh bistveno preveč.

Rabljeni predmeti, ki so še uporabni, se običajno po nepotrebnem spremenijo v odpadek in ležijo v gorah odpadkov, za katere še sami dobro ne vemo kako se jih bomo znebili, ne da bi pri tem negativno vplivali na naš planet. Veliki onesnaževalci zraka so tudi tovarne, velika mesta in zastareli energetski sistemi

Svetovni dan Zemlje je pravi čas, da razmislimo o gospodarnem ravnanju z odpadki. Ločevati smo se naučili že leta nazaj, sedaj pa dobro razmislimo in naredimo načrt, kako bi zmanjšali količino odpadkov v okolici našega doma. Če še niste tega storili, se lahko udeležite čistilne akcije, ki zagotovo poteka v vaši lokalni skupnosti. Obiščite katero od trgovin z rabljenimi oblačili ali predmeti, in ugotovili boste, da je tudi tu ponudba zelo pestra. Prav tako lahko doma poiščete oblačilo ali predmet, ki ga ne uporabljate. Namesto, da ga odnesete na odpad, ga odnesite v trgovine z rabljenimi stvarmi. Morda bo pa nekomu prišel prav. Če se boste v tem mesecu znašli v nakupovalni mrzlici, pred nakupom razmislite ali izdelek resnično potrebujete. Ob nakupu pa seveda ne pozabite na nakupovano vrečko za večkratno uporabo.

Gozdovi in živali so prav tako pomemben del našega planeta

Zaskrbljujoče hitro je danes tudi izumiranje gozdov. Tropski deževni gozd je bistvenega pomena za stabilnost podnebja in preživetje človeka, vendar je podatek, da smo ljudje posekali že 50 % deževnih gozdov lahko zelo zaskrbljujoč. Ljudje se od te teme običajno distanciramo, češ, saj to nima nobene povezave z nami. Pa ni tako!

Manj dreves pomeni tudi manj kisika, saj gozdne površine porabljajo odvečen dioksid. Temu lahko sledi pogin živali in izumiranje živalskih ter rastlinskih vrst. Ko določena živalska ali rastlinska vrsta odmre, to lahko vpliva tudi na življenje na našem planetu. Zelo nazoren primer je upad števila čebel, ki lahko vpliva na proizvodnjo hrane.

Če bomo uporabljali recikliran papir, bomo zelo pomembno vplivali na zmanjšanje krčenja gozdov. Prav tako ne uporabljajmo novega papirja, če to res ni potrebno. Za hitre zapiske lahko uporabimo tako imenovani šmir papir, ki je na eni strani potiskan, na drugi pa še uporaben. V mesecu aprilu običajno potekajo tudi akcije zasaditve dreves. Udeležite se ene izmed njih in tako pomagajte pri ustvarjanju novih gozdnih površin, ki bodo omogočale življenje vašim otrokom in vnukom.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza