Znanstveniki so končno odkrili razlog, zakaj ženske lažje prenašajo bolečino

Čeprav se predstavitev bolečine obravnava na enak način, se moški in ženske z bolečinami spopadamo drugače ter jih tudi drugače občutimo, česar pa zdravniki največkrat ne upoštevajo.

Moja diagnoza, 21. 11. 2019
Znanstveniki so končno odkrili razlog, zakaj ženske lažje prenašajo bolečino - Foto: Profimedia

Občutenje večje bolečine je pri človeku še vedno glavni vzrok, da obišče zdravnika ali urgenco.

Bolečina je eno od najbolj motečih fizičnih občutenj, ki jih posameznik lahko izkusi. Opisuje se kot neprijeten čuten in čustven občutek, ki izhaja iz poškodbe ali bolezenskega stanja v človeškem telesu. Ravno zato se znanstveniki že veliko let ukvarjajo s tem, kako in na kakšen način lahko preprečijo ter lajšajo občutenje bolečine pri človeku.

Pri opisovanju bolečine pri moških in ženskah moramo tako upoštevati več dejavnikov, ki so anatomski, fiziološki, nevrološki, psihološki ter tudi sociološki in kulturni. Pri ženski so pomembni dejavniki tudi hormonske spremembe, puberteta, menstrualni cikel in ovulacija vplivajo na prag bolečine ter na njeno občutenje.

Bolečino težko izmerimo

Zavedati se moramo, da je bolečino pri osebah težko izmeriti, saj govorimo o subjektivnih občutjih vsakega posameznika. Vsakdo na svoj način doživi določeno bolečino in ravno zato je izredno težko primerjati bolečino med različnimi ljudmi. Navadno se uporabi lestvico od nič do deset, kjer nič predstavlja neznatno bolečino, medtem ko deset predstavlja izredno močno in nevzdržljivo bolečino.

Bolečino lahko merimo tudi na dva različna načina. Pri prvemu upoštevamo prag bolečine, kar pomeni, da upoštevamo trenutek, ko določena 'zadeva' postane boleča. Na primer, kdaj občutimo bolečino pri zbadanju z iglo ali pa kdaj občutimo mraz, ko roko potopimo v ledeno vodo. Drugi način pa je toleranca do bolečine oziroma koliko bolečine lahko prenese posameznik.

To so načini, s katerimi lahko znanstveniki standardizirajo občutenje, ki ga težko ovrednotimo. Žal še vedno ne obstaja naprava, ki bi merila človeško bolečino. Izmerimo jo lahko le glede na besede in opis tistega, ki jo občuti. Tu pa nastopi nov problem. Testiranja in študije so velikokrat soočene tudi s kulturnimi in sociološkimi vidiki, ki vplivajo na človekovo občutenje bolečine.

Kultura in doživljanje bolečine

Nekatere študije pravijo, da obstaja splošno prepričanje, da so moški bolj trdni in močnejši ter da se zaradi tega ne smejo pritoževati zaradi bolečine, ki jo občutijo. Pri ženskah pa je bolečina sprejemljiv del njihovega življenja in zato jo lahko brez težav kadar koli izrazijo.

Na bolečino lahko gledamo tudi z antropološkega vidika, saj brez trpljenja ni bolečine. Vsak biofizični dogodek pa v obliki čustev pride v zavest posameznika. Občutenje bolečine je tako pod močnim vplivom kulture. Način občutenja bolečine pri ljudeh se je tako oblikoval v stiku s socialnimi, kulturnimi, zgodovinskimi dogodki.

Ženske lažje prenašajo bolečino

Glede na nedavno opravljene študije ženske veliko bolje prenašajo bolečino kot moški, ker se slabše spomnijo bolečih izkušenj. Razlog za to, da ženske bolje prenašajo bolečino, torej tiči v spominu.

Veliko žensk je že reklo: »Moj mož je že ob prehladu in blagi vročini popolnoma obnemogel!« Študija, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Current Biology, je dokazala, kako se bolečina pri moških veča glede na pretekle izkušnje. Moški se namreč, v kolikor se vrnejo na kraj, kjer so doživeli travmatično izkušnjo, veliko prej in lažje spomnijo bolečine in trpljenja, ki so ga občutili. Torej drage predstavnice ženskega spola, ko vaš mož leži v postelji in ne more niti vstati zaradi malce povišane temperature, se ne pretvarja, ampak resnično občuti hudo bolečino.

Da so znanstveniki prišli do tega odkritja, so izvedli več poizkusov na miših in kasneje tudi na ljudeh ter pri obojih prišli do enakih rezultatov. Test je potekal tako, da so bolečino povzročali na roki ljudi oziroma na tački pri miših. Nato so po določenem času opravili isti test na enakem predelu kot prvič in tako so dokazali, da je bila bolečina in spomin nanjo pri moških oziroma pri mišjih samcih še vedno izredno živa.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri