Kako poskrbite za zdravje, če ste zelo zaposleni?

Kako poskrbite za zdravje, če ste zelo zaposleni? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 9. 2020

Zaradi službe, vseh opravkov in družine nimate časa vsak dan preteči dolge razdalje se sproščati ali preizkušati zdravih receptov … Če želite ostati zdravi, boste morali v natrpanem urniku najti čas tudi za vse to in mi vam povemo, kako. 

Morali boste uporabiti nekaj trikov, ki vam bodo pomagali, da ostanete zdravi in pripravljeni na vse, kar vas čaka na določen dan. 

Načrtujte v naprej

Verjetno najpomembnejša lekcija je, da morate vedno misliti v naprej, saj vas bo drugače povozil čas. 

Razmislite o kosilih za cel teden in se odločite, kdaj boste lahko jedli doma in kdaj boste morali kosilo prinesti s sabo. Tako boste poskrbeli za zdravo prehrano in privarčevali nekaj denarja, ki bi ga sicer porabili za dostavo. 

Načrtujte tudi, kako boste porabili redke proste trenutke, ki jih lahko  imate samo zase. Najbolje, da takrat načrtujete kratko vadbo (tudi če to pomeni le tri vaje), sproščanje ali kakšen hobi, ki se mu lahko posvetite. 

Spanje mora biti prioriteta

Kadar smo naspani, smo produktivnejši, sprejemamo boljše odločitve, bolje se odzovemo v stresnih situacijah, hormoni so v ravnovesju … Ko ne spite dovolj, pa verjetno veste, kako poteka vaš dan. 

Zato je pomembno, da uredite spalno rutino tako, da boste vsako noč (ja, tudi za vikend!) dobili dovolj spanca in se v posteljo vsak dan odpravili približno ob isti uri. 

Recite NE

Recite ne službeni elektronski pošti, ki je pravzaprav po službi ne potrebujete. In odvečnemu delu, za katerega veste, da boste morali odpovedati načrte za vikend, ki se jih tako veselite. 

Naučite se postaviti mejo med tem, kar lahko naredite in kar je izven vaših zmožnosti oziroma vas sili k izgorevanju. Ne pozabite tudi prositi za pomoč, ko jo boste potrebovali. 

Telovadite

Tako je, brez redne vadbe ne bo šlo, četudi mislite, da zares nimate časa. Morali ga boste najti, če želite ostati v formi in predvsem zdravi. 

Pomagajte si tako, da boste že čez dan aktivni: veliko hodite peš ali se peljite s kolesom namesto z avtobusom, uporabite stopnice namesto dvigala, nekaj prostih minut izkoristite za vaje …

Poleg tega si najmanj enkrat tedensko (bolje dvakrat) vzemite čas za daljšo vadbo, tudi če jo izvajate doma. 

Pijte dovolj vode

Ko ste hidrirani, se lahko bolje osredotočite, ne zamenjate dehidracije z lakoto in telesu omogočite normalno delovanje. Poleg tega se na vadbi bolje odrežete in vstanete od računalnika za nekaj minut, da se sprehodite do stranišča. 

Vsaj dva kozarca spijte že takoj, ko vstanete iz postelje, preden se lotite česarkoli drugega. Čez dan pa je najbolje, da s seboj nosite steklenico z vodo in nadzorujete, koliko ste spili.