3 najlepše krožne pešpoti ob morju (popoln izlet za celo družino)

3 najlepše krožne pešpoti ob morju (popoln izlet za celo družino) (foto: Branko Furlanič) Branko Furlanič
9. 7. 2020

Spoznajte tri najlepše krožne pešpoti ob morju. 28 kilometrov slikovitih poti pohodnikom omogoča spoznavanje skritih kotičkov Portoroža, Pirana, Seče in Strunjana.

Skupaj odkrivamo Slovenijo!

Na Aktivni.si je nastala čisto sveža rubrika – Odkrivamo Slovenijo.

To je rubrika, ki je namenjena vam – in v njej dajemo priložnost, da nam in našim bralcem predstavite:

  • svoj kraj,
  • svoj najljubši kotiček ali
  • dogodivščino v Sloveniji in se potegujete še za super nagrado!

TUKAJ PREVERITE PODROBNOSTI IN ODDAJTE SVOJO IDEJO

Tu pa so tri najlepše krožne pešpoti ob morju, ki jih vsekakor morate prehoditi.

Za dolge sprehode ob morju ...

Po slikoviti in razgibani pokrajini, kjer boste ujeli čudovite razglede in se nadihali svežega morskega zraka.

Izhodišče vseh treh poti je v Portorožu - od tu se lahko odpravite v smeri Pirana, Strunjana ali Seče.

Vsak krog je mogoče prehoditi v dveh do treh urah, tako da so poti še posebej primerne za družine z otroki in rekreativce.

1. Piranska pešpot (9 km / 2 h 30 min)

Jaka Ivančič

Pot, ki obkroži mesto, vam Piran predstavi v prav posebni luči. Pohod boste pričeli med portoroškimi vrtovi, mimo katerih se boste povzpeli do Belega križa. Kmalu se bo odprl pogled vse do Trsta, ob lepem vremenu pa celo do Triglava.

Kratek spust vas bo pripeljal do dveh fieških jezer, nato pa boste nadaljevali pot pod klifom, tik ob morju. Pogled na znani obris cerkve sv. Jurija bo oznanil prihod v Piran in pot se bo zlila proti ozkim tlakovanim ulicam.

Obšli boste romantični svetilnik na Punti in se po znani obmorski promenadi vrnili v Portorož. Med potjo ne spreglejte ostankov cerkvice sv. Bernardina!

2. Strunjanska pešpot (12 km / 3 h)

Branko Furlanič

Strunjanska pešpot se prične s skrivnostnim predorom Valeta, skozi katerega je pred stotimi leti peljala ozkotirna železnica Parenzana.

Kmalu se boste znašli sredi Krajinskega parka Strunjan, povzpeli se boste na rob najvišjega klifa vzhodnega Jadrana, kjer vam bo dih vzel razgled na Mesečev zaliv.

Pot vas bo nato peljala ob robu klifa, skozi prikupen sredozemski gozdiček spet nazaj proti strunjanskim solinam. Trenutno je prehod čez soline zaradi vzdrževalnih del zaprt, zato se raje sprehodite po poti ob robu solin. Tudi od tu vam pogled na solna polja in piransko cerkev sv. Jurija v daljavi ne bo ušel.

Če le utegnete, si privoščite osvežitev v morju, preden nadaljujete pot mimo Pacuga v Fieso in se ponovno vrnete v živahen Portorož.

3. Seška pešpot (7 km / 2 h)

Branko Furlanič

Morje, soline in spokojnost - če se želite popolnoma odmakniti v neki drugi svet, potem je Seška pešpot prava izbira. Iz središča Portoroža se boste povzpeli na nekoliko bolj odmaknjeno Senčno pot, ki vas bo pripeljala v Lucijo. Tam se bo pot pod senco dreves dvignila proti zelenemu polotoku Seča.

Hodili boste med oljčnimi nasadi in uživali ob čudovitih razgledih na Sečoveljske soline, ene redkih, kjer se sol prideluje po več stoletij starem izročilu. Kmalu vas bodo pozdravile edinstvene kamnite skulpture parka Forma viva, od koder si lahko ogledate Portorož še iz druge perspektive.

Stopničke vas bodo pripeljale do starih lesenih plovil v seškem škveru. Sprehod lahko popestrite z obiskom fitnesa na prostem, vrta kaktusov ali ribogojnice piranskih brancinov. Mimo lucijskega kampa vas bo pot znova pripeljala v Portorož.

Poti so varne, urejene in dobro označene.

V pomoč pri orientaciji je postavljenih devet sistemskih tabel, na poteh boste pohodniki srečali tudi manjše usmerjevalne table, pomagali pa si boste lahko tudi s talnimi markacijami.

Zemljevid poti je na voljo v turističnih informativnih centrih v Portorožu in Piranu ter na spletni strani www.portoroz.si.


- Foto: Piranska pešpot (foto: Jaka Ivančič)
- Foto: Strunjanska pešpot (foto: Branko Furlanič)
- Foto: Seška pešpot (foto: Branko Furlanič)