5 stvari, ki jih vaš depresivni partner resnično potrebuje od vas

5 stvari, ki jih vaš depresivni partner resnično potrebuje od vas (foto: Profimedia) Profimedia
22. 6. 2018

Poglejte, kako lahko pomagate partnerju, ki ima depresijo. Prvo pravilo je seveda: bodite mu v oporo.

Depresija je psihiatrična bolezen, ki vpliva tako na psihično kot na telesno počutje ter s tem zajame celotnega človeka. Zaradi motnje v delovanju možganov se spremeni bolnikovo čustvovanje, mišljenje, vedenje in telesne funkcije.

Depresija ne izbira, prizadene lahko kogarkoli, ne glede na starost, spol, izobrazbo in družbeni status. Sicer se pri ženskah pojavlja dvakrat pogosteje kot pri moških, kar je povezano predvsem s hormonskimi spremembami v različnih življenjskih obdobjih, nosečnosti ter med porodom.

Če imate depresijo, vsekakor niste edini, depresija se namreč pojavi pri najmanj 20 odstotkov prebivalstva vsaj enkrat v življenju, z njo pa se redno srečuje kar 10 odstotkov človeštva.

Pogosto je lahko pravo mučenje, saj je vedno ne razumemo in marsikdaj s težavo razložimo, kaj v resnici doživljamo.

Če imate partnerja z depresijo, poglejte, kaj v resnici potrebuje od vas, pa vam včasih ni zmožen povedati.

1. Aktivno poslušajte – brez namena, da bi morali kaj "popraviti".

Aktivno poslušati pomeni, da se skoncentrirate na tisto, kar partner govori. Tisti, ki trpijo za depresijo, si želijo biti slišani in ne potrebujejo nasveta, kaj naj storijo – resnica je namreč, da nihče ne more kar "popraviti" tega stanja.

Oseba z depresijo je že sita nasvetov v smislu "tako boš ostal srečen" in "misli pozitivno". Četudi je z dobrim namenom, depresije ne morete "popraviti". Tisto, kar depresivnemu partnerju resnično pomeni, je, da je z nekom, komur lahko pove svoje skrbi, frustracije, strahove, se zjoče in podobno.

Poslušajte svojega partnerja, ne trudite se zanj rešiti njegovih težav.

2. Razumite, kar ima za povedati, in ga postavite na realna tla.

Ko pride do depresivne epizode, lahko občutek osamljenosti, neuspeha in kup drugih negativnih čustev postanejo velika obremenitev in izkrivijo realnost. Zelo pomembno je, da takrat kot partner depresivne osebe postavite vse stvari spet v perspektivo.

Nežno ga opomnite na pozitivne stvari in resnice ter mu ne dovolite, da se osredotoči zgolj na negativno. Ko je partner dobro razpoložen, ga morate opomniti na to, kar je res in kar ni.

Pogovorite se o njegovih skrbeh, strahovih in mu zagotovite, da ste mu vedno na voljo. Opomnite ga, da ni sam in da ni edini, ki mu kdaj kaj ne uspe. Povejte mu, da ga tudi vi sami potrebujete.

3. Bodite potrpežljivi.

Potrpežljivost je zlata vredna pri tistih z depresijo. Je nujna lastnost, ki jo mora imeti partner takšne osebe, saj pride prav, ko stvari postanejo bolj zapletene. Zelo verjetno je, da bosta preživela noči, polne solza, razočaranja in preučevanja preteklosti. In tisti, ki gredo skozi to obdobje, močno cenijo potrpežljivost partnerja.

Depresivni ljudje se pogosto počutijo izolirani, osamljeni. Zato sta potrpežljivost in veliko ljubezni v zakonu/razmerju lahko največji dar.

Polagamo vam roko na srce: bodite potrpežljivi. Vaš partner to obupano potrebuje.

4. Podpirajte partnerja.

Dobra podpora je nujna v razmerju/zakonu, kjer je depresija dejavnik. A podpora lahko vsakemu pomeni nekaj drugega. Za nekatere to pomeni spodbudo k produktivnosti in pozitivnemu razmišljanju, kar predstavlja kot nadomestilo za nasvet.

Za nekoga drugega pa lahko spodbuda pomeni, da mu partner govori pozitivne afirmacije ali pa da se udeležita aktivnosti, ki temeljijo na skrbi zase.

Da bi lahko dali kar se da najboljšo podporo, morate vedeti, kakšno vaš partner sploh potrebuje. In naj vas ne bo strah ali sram vprašati.

5. Pazite nanj/nanjo.

Seveda je to samoumevno, a depresivni ljudje potrebujejo nekoliko drugačne "prijeme". Nekateri potrebujejo partnerja, da jih spomni, da morajo vzeti zdravilo. Drugi morda potrebujejo moralno podporo.

Mentalna bolezen je prav tako resna kot fizična, kar pomeni, da tukaj prevzamete zelo pomembno vlogo, vlogo negovalca. Bodite pozorni na partnerjeve posebne potrebe in jim pomagajte, ko jim je najtežje.

Najboljši zaveznik osebe z depresijo je njena ljubeča družina, ki ga podpira – to še posebej velja za partnerja, torej za vas. Vaš partner vas potrebuje in še kako ceni vašo željo po razumevanju.

Prirejeno po tem članku.

Preberite še: