5 znakov, da imate opravka s čustveno nedostopno osebo

5 znakov, da imate opravka s čustveno nedostopno osebo (foto: Profimedia) Profimedia
26. 2. 2023

Morda ste v svojem življenju že spoznali koga, pri katerem nikoli niste vedeli pri čem ste ali pa ste ravno sedaj v takšnem obdobju. Enkrat hladnost v odnosu,  naslednji trenutek pa zopet toplina, ponazarja vrtiljak neprestano spreminjajočih se manevrov ljudi, ki so čustveno nedostopni.

Po katerih lastnostih še lahko prepoznate čustveno nedostopne osebe?

Ne izražajo svojih čustev in ne podpirajo vas, ko vi izražate svoja

Eden najpogostejših znakov čustvene nedostopnosti je, da vam oseba ne razkrije ali pokaže svojih dejanskih čustev. Čeprav osebo morda spodbujate, naj se odpre in izrazi čustva, vas ne spusti blizu in ne pove kaj ji v resnici leži na duši. Čustveno nedostopna oseba prav tako ni dovzetna za vaša čustva in vas ne podpira, ko jih izrazite ter se temu izogiba. Če se na primer vaš partner počuti nelagodno, hladno in odsotno, ko se odločite odpreti in biti ranljivi, je to pokazatelj, da ne zna dobro ravnati s svojimi čustvi, prav tako tudi ne z vašimi.

Neradi delijo podrobnosti svojega življenja

Čustveno nedostopne osebe so zelo skrivnostne glede dogajanja o svoji preteklosti in na splošno glede svojega življenja. Čeprav ni potrebno razkriti vsake podrobnosti o zgodovini svojega razmerja in življenjski zgodbi, je pomembno, da se zavedate, da trdno razmerje pomeni, da se s partnerjem odkrito pogovarjata o svojih željah, potrebah in življenju ter se spoznavata na globlji ravni. Če vam nekdo, ki vam je blizu ali ima potencial za partnerja ali pa to tudi je, zamolči ključne podrobnosti iz svoje preteklosti in sedanjosti, je to lahko znak, da ne želi, da ga globlje spoznate.

Pogosto se poslužujejo sarkazma

Namesto da bi izrazila jezo, strah, žalost ali razočaranje, čustveno nedostopna oseba stvari spremeni v šalo ali sarkazem, da bi se izognila surovim čustvom in v vaših očeh ostala močna in nezmotljiva. Toda to, da se namesto iskrenosti zateče k humorju ali sarkazmu, je le obrambni mehanizem, da se lahko čustveno umakne.

S fizično intimnostjo se nenehno izogibajo čustveni intimnosti

Čustveno nedostopni ljudje pogosto izberejo fizično intimnost namesto čustvene, da se jim ne bi bilo treba ukvarjati z resnostjo ali zapleti, ki jih v razmerje lahko prinesejo razburkana čustva. Če med potencialno globokimi in osebnimi pogovori običajno kar zbežijo v fizično intimnost, je to še en znak, da to tip čustveno nedostopne osebe.  

Posvetijo vam le odmerjen čas in se ne trudijo za odnos

Če opazite, da ste vedno vi tisti, ki načrtuje zmenke in se trudi v odnosu, je velika verjetnost, da imate opravka z osebo, ki je čustveno nedostopna. Čustveno nedostopna oseba se običajno namreč ni pripravljena ali sposobna resnično posvetiti in vam biti zvesta.

Čustveno nedostopna oseba bo pogosto želela ohraniti odnos priložnosten in neopredeljen, da se ni potrebno ukvarjati z vsemi čustvenimi komponentami, ki sodijo v dolgoročno razmerje. Ljudje, ki so čustveno nedostopni, pogosto tudi sedijo na več stolih hkrati, saj jim to omogoča, da se ne preveč navežejo na eno osebo. Toda pogosto si vseeno radi pustijo odprte možnosti, da se lahko kadarkoli vrnejo.