8 nasvetov, da vas ne bodo jemali za samoumevne

8 nasvetov, da vas ne bodo jemali za samoumevne (foto: unsplash) unsplash
29. 11. 2019

Vsake toliko časa vsakogar od nas jemlje okolica za samoumevne. Kar pomeni, da nas ne cenijo. To nas še posebej prizadene, če gre za ljudi, ki so nam blizu. 

Kako veste, da vas jemljejo za samoumevne?

  • Vselej ste na voljo, če vas potrebujejo, ko se sami znajdete v težki situaciji in potrebujete pomoč, pa nihče nima časa za vas.
  • Prijatelji vam ne vračajo uslug.
  • Poslušate probleme drugih, nihče pa noče poslušati vaših.
  • Za svoj trud nikdar ne prejmete niti preproste zahvale.
  • Ne glede na to, kako se trudite in se razdajate, ljudje od vas vedno pričakujejo še več.
  • Počutite se osamljeni, nevidni... 
  • Vsi okrog vas predpostavljajo, da boste vedno na voljo. Če rečete ne, to vzamejo kot žalitev.
  • Ljudje, ki vam veliko pomenijo, vam pozabijo povedati stvari, ki se vas tičejo in na splošno ne upoštevajo, kar vam veliko pomeni.
  • Ljudi ne zanima, kaj počnete … dokler se to ne tiče njih.

Če ste na tri ali več točke odgovorili pozitivno, je to očiten znak, da bo treba nekaj spremeniti. 

Kako reagirati, ko opazite, da vas jemljejo za samoumevne?

1. Ne paničarite in ne sklepajte prehitro
Morda za vsem stoji logična razlaga. Preverite dejstva, preden se krčevito oprimete ideje, da vas določena oseba ne spoštuje.

2.  Odprto spregovorite o težavi
Bolečine ob spoznanju, da ste nekomu samoumevni, ne držite v sebi. Ne krivite tistega, ki se obnaša neprimerno, ampak v mirnem tonu razložite, kako se zaradi njegovih reakcij počutite. Odnos je obsojen na propad, kadar se nehamo odkrito pogovarjati!

3. Ne dovolite izkoriščevanja
Če vidite, da vas nekdo samo izkorišča, mu nehajte dajati povod za to. Vsi smo ljudje. Vsi imamo čustva. Lahko ste jezni, žalostni, prizadeti … Če ljudjem poveste, kako se počutite, ne bodo mogli nadaljevati s svojimi vzorci.

4. Naučite se reči NE
Čim postavite meje in se jih držite, boste spoznali, katere osebe v vašem življenju so vredne vašega časa. Ljudje vas bodo jemali za samoumevne samo, če jim to dopustite. Začnite z majhnimi koraki.

5. Spoštujte in cenite sami sebe
Saj veste; če tega ni, vas tudi drugi ne morejo spoštovati.

6.  Preverite, kakšni so vaši motivi
Ali nekomu ustrežete samo zato, ker hrepenite po pohvali? Če ljudem ne pomagate oziroma jim ne delate uslug iz srca, potem jih raje sploh ne delajte. Če jim ustrežete samo zato, da bi oni kasneje ustregli vam, se vprašajte, kako iskreni so v tem primeru vaši odnosi.

7. Z drugimi ravnajte tako, kot bi si želeli, da drugi ravnajo z vami
Lahko je nekoga obtožiti, da vas ne spoštuje … morda pa sami počnete isto?  

8. Bodite samozavestni
Veste, da ste dobra duša. Pozoren prijatelj. Ljubeč partner. In tudi osebe v vašem življenju se tega zavedajo – čeprav tega morda ne kažejo na pravi način. Bodite ponosni nase in ravnajte v skladu s tem, kar vam govori notranji glas. Tisti, ki o vas ne mislijo dobro, bodo - slej ko prej - drug za drugim izginili iz vašega obzorja. 

Če nekomu rečete ne, še ne bo konec sveta!

Kar se mora zgoditi, se bo zgodilo. Ostanite zvesti sami sebi. Ne zaslužijo si vsi druge, tretje, četrte … priložnosti. Če vas nekdo redno spravlja v slabo razpoloženje s svojim odnosom, potem je čas, da se poslovite. Nekatere odnose je vsekakor vredno ohranjati in izboljševati, a če ste vi edini, ki se trudi, potem je vse skupaj brez smisla. Dovolite, da se ljudje kdaj potrudijo za vas.

Vir: The Mind's Journal

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri