Hvaležnost je lepa čednost

Hvaležnost je lepa čednost (foto: profimedia) profimedia
17. 12. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Ko sem se vrnila z vsakoletnega BAZARJA, ki ga prireja Center KORAK Kranj, center za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo, sem se kot že tolikokrat do zdaj zahvalila za življenje, kot ga živim. Na prireditvi sem srečala znanko, ki ji je padec na smučanju v trenutku postavil življenje na glavo.

Ima to srečo, da je ostala živa in da se je po dveh letih zdravljenja lahko vključila v kolikor toliko normalno življenje. Se zavedate, kako tanka je meja med biti tu ali tam? Se kdaj ustavite in se zamislite, kako ste lahko hvaležni za vsako jutro, ko lahko brez pomoči vstanete, se umijete in oblečete in greste v šolo, v službo ali ostanete doma? Kako ste lahko hvaležni za vsak korak, za smeh, za ples, za potovanje, za kolesarjenje, za peko piškotov, za karkoli, kar lahko počnete sami, brez tuje pomoči. Ne?

Ljubite svoje življenje. Bodite hvaležni za vsak sleherni dan, ki vam ga namenja to vaše življenje.

Pozabite na omejitve, kot so denar, težave z zdravjem, na pomanjkanje sreče in na zamujene priložnosti. Uživajte življenje, ki vam je podarjeno. Ko boste vzljubili življenje, takšno, kot je, sleherno sekundo tega življenja, bodo vse omejitve izginile. Ne verjamete?

Odkar v prostem času veliko pomagam tistim, ki se jim dozdeva, da sami ne zmorejo, da se vrtijo v črnem tunelu in da ni lučke na koncu tunela, sem se na takšen način pravzaprav zaljubila v svoje življenje, za kar sem neizmerno hvaležna. Pred tem sem bila tudi sama prepričana, da bom srečna le, če se bom borila proti stvarem, ki jih ne maram, in da se bom na takšen način znebila vsega negativnega in bom živela v pravljici.

Ure in dneve sem premlevala, kaj vse ni pravično, kdo mi je storil krivico, zakaj ravno jaz, in posvečala svoje misli rečem in občutkom, ki sem jih pravzaprav sovražila. Namesto sprehoda v gozdu sem po pravici povedano preždela ob tuhtanju o nepravičnosti življenja.

Ko sem se prvič pred veliko leti srečala z uporabniki Centra Korak, sem v bistvu spoznala, da je takšno razmišljanje največja življenjska napaka.

Da vse tisto, kar imam, mi je dano in je čudovito, neponovljivo, unikatno in da je življenje dar in da je hvaležnost čednost za to, kar živim. Hvaležnost vam bo pomagala, da se boste rešili bremen, ki jih je naložilo življenje, in za katere se vam zdi, da jih težko nosite. Bodite hvaležni za življenje in ponovno se zaljubite vanj. Kako?

Pozornost usmerimo na tisto, kar imamo

V človekovi naravi je žal največkrat obrat­no. Najraje razpravljamo o tem, česar nimamo, in vidimo predvsem tisto, kar imajo drugi. Vse, kar imamo, ostaja tako samo po sebi umevno. Zavedajte se, ko boste znali biti hvaležni za vsako najmanjšo stvar, ki jo imate, si boste zaslužili še več, in to boste tudi dobili. Velja pravilo, da hvaležnost odpira vrata blaginji.

Pozornost usmerimo na tisto, kar imamo radi

Nikoli ne podcenjujte svojih misli. Misel je najmočnejša življenjska energija, pa naj se to sliši še bolj čudno. Mislite le na tisto, kar imate radi in kar si želite, in dobili boste. Opazujte, kaj se bo hitro zgodilo, ko boste preusmerili svoje misli le na tisto, kar ljubite, in kako hitro se bo vaše življenje obrnilo na bolje. Tako se bodo počasi izgubile vse slabe priložnosti, iz vaše okolice bodo odšli ljudje, ki vam jemljejo energijo, bremena bodo lažja in sitnosti bodo preprosto izginile. Spoznali boste nove obraze, doživeli nove priložnosti, opazili boste barvitost gozda, nasmeh na licu otroka, vonj vrtnic. In vsak večer pred spanjem recite preprosto hvala za vse to!

Pozornost usmerimo tudi na nemogoče stvari

Ta hip vam bo šla skozi možgane misel, da je to nemogoče. Pa ni tako. Vse je mogoče, le dopustiti si je treba in iti s tokom. Vzljubite vsako podrobnost vsepovsod, v človeku, v živalih, v rastlinah, v službi, v družini, pri otroku, pri partnerju, v vsem, kar imate in kar vas obkroža. Vedeti je treba reči, ki se jim upiramo, ljudi, ki se jih izogibamo – to je naša pot, ki jo moramo prehoditi. Ko se bomo soočili z neprijetnimi občutki, ko se bomo nehali pretvarjati, da smo žrtev mi, bo bolečina izginila in hvaležnost za vse lepo, kar imamo, bo kar sama prišla na plan.

Vse je v nas samih. Naša je misel, naša je odločitev, da se nehamo pretvarjati in da si upamo biti to, kar smo. Unikat. Dragulj. Biser. In predvsem hvaležni za to, da smo.

Ljubim svoje življenje. Obožujem ga, ker me v vsem podpira, kar imam in kar želim doseči. Hvaležna sem za čarobnost svojega življenja. Neskončno rada imam ljudi, ki prečkajo mojo pot, ki mi podajo roko in skupaj prehodimo del poti.

Ljubim vir nes­končne energije, ki mi daje moč, da dajem več in s tem dobim še več. Ko se v popolnosti zavedam, vsake reči posebej, ko sem hvaležna za vse, kar mi življenje namenja, takrat se zavedam, da živim pravljico. In to s hvaležnostjo sprejemam. Sprejmite s hvaležnostjo tudi vi. Ker nikoli ne vemo, kaj nam bo namenil jutri. Na Miklavžev večer bodite hvaležni za vse okoli sebe in jih preprosto stisnite v objem in recite: HVALA.

AUDEA – agencija unikatnih doživetij

Agencija.audea@gmail.com

www.facebook.com/agencija.audea

Pripravila: Darja Delavec

Značke: hvaležnost