Kadar ženske popivajo

24. 7. 2009

Preden ji naročite še en martini, raje preberite ta članek.

Kozarček za pogum, kadar bi radi osvojili žensko svojih sanj, je precej nezanesljivo sredstvo zoper tremo. Če bosta oba spila ravno pravšnjo količino alkohola, zna biti v postelji nadvse veselo in sproščeno. Toda če se ga bosta oba nacedila kot gobi, boste v postelji morda povsem odpovedali, ona pa bo preveč zadeta, da bi se tega sploh spomnila.

Toda psihologija seksa in alkohola je v resnici še veliko bolj zapletena od tovrst­­nih osvajalskih polomov, ki jih je izkusila že večina med nami. Med drugim alkohol sploh ni tako vsestranski afrodiziak, kot se govori, saj vpliva na naše posteljne sposobnosti predvsem zato, ker mislimo, da nam bo pomagal. Torej gre za nekakšen ‘placebo učinek’. Ali drugače povedano – alkohol sicer konkretno in nedvomno vpliva na naše telesne sposobnosti, a se, kadar smo pijani, mnogo stvari zgodi zgolj zato, ker vnaprej pričakujemo, da se bodo zgodile.

Raziskave so namreč pokazale, da se ljudje, kadar opravičujejo svoje spolno vedenje, vse prepogosto izgovarjajo na alkohol in mu pripisujejo prevelik pomen. Zato smo se odločili, da razvozlamo vse skrivnosti in zmote o alkoholu in vas poduči­­­mo, kako lahko v resnici popestri vaše ljubezensko življen­­je, ne da bi ga hkrati uničil.

Vraže o seksu 1

Tudi njej se po pol litra zdi, da je vsak taksist maneken, a vendar ni tako zaslepljena kot vi.

Vsi poznamo staro slovensko modrost, da je po pol litra vina vsaka krava lepša, toda to, kako lepa se nam bo zdela ta krava, je odvisno od tega, katerega spola smo. Tako moškim kot ženskam se zdijo njihovi potencialni partnerji po nekaj kozarčkih privlačnejši. Toda ta učinek traja pri moških precej dlje kot pri ženskah.

Moškim se zdijo ženske bolj ali manj telesno privlačne glede na to, kako simetričen obraz imajo. Brazilski znanstveniki so z raziskavo, opravljeno leta 2008, ugotovili, da se sposobnost zaznavanja, ali ima neka ženska simetričen obraz ali ne, pri moških precej zmanjša, kadar so pod vplivom alkohola. Kar znanstveno pojasnjuje dejstvo, da moški, kadar se ga nasekajo, zagreto osvajajo ženske, ki jih v treznem stanju še pogledali ne bi.

Rezultati raziskave, ki so jo istega leta izvedli na bristolski univerzi, so še bolj poučni. Udeležencem raziskave so postregli s koktajli z vodko, ki so bili ravno prav močni, da niso bili preveč pijani. Pod vplivom alkohola se je tako moškim kot ženskam zdelo, da imajo pripadniki nasprotnega spola veliko lepše obraze kot v resnici. Razlika v rezultatih se je pokazala, šele ko se je zdanilo. Naslednje­­­ga jutra se moški ženskam niso več zdeli tako privlačni kot prejšnji večer, ko so ga malo spi­­le, medtem ko so moški oh­­ra­­ni­­­­li enak vtis o privlačnosti žensk kot dan poprej in so se jim še vedno zdele lepše, kot če bi jih spoznali v treznem stanju.

Nauk te zgodbe: čeprav se vam bo ženska, ki ste jo spoz­nali v baru, naslednje jutro še vedno zdela privlačna, pa morda ona ne bo imela podobnega mnenja o vas in bo pobegnila iz vašega stanovanja, še preden ji skuhate kavico.

Vraže o seksu 2

Ženske postanejo po dveh kozarčkih bolj sproščene in pohotne.

Alkohol vpliva na del naših mož­­ganov, imenovan prefrontalni korteks, ki je odgovoren za nad­­zor nad našim vedenjem. Kadar pijemo, nam popustijo zavore. Po kozarčku ali dveh pozabimo na zadržke in postanemo spolno vznemirjeni. To velja tako za ženske kot za moške. Za nameček je tudi dokazano, da so ženske, ki vsak dan pijejo alkohol, bolj zagrete za seks kot tiste, ki ne pijejo. Če bi radi znanstveno teorijo preizkusili v praksi, obiš­­­čite lokalni bife, saj boste v njem zagotovo srečali vsaj eno veseljakinjo, ki uživa v življen­ju in po dveh pivih rada da.

Toda vpliv alkohola na spolno vzburjenost je odvisen od tega, koliko ga spijemo. Moški, na primer, po dveh ali treh pijačah res postanejo bolj vzburjeni, toda po treh ali štirih rundah njihov seksualni nagon otopi in postanejo dejansko manj potentni kot sicer. Poleg tega so pijani moški med seksom duševno odsotni in jasno je, da smo ženske vse prej kot navdušene, če nam moški v postelji sploh ne posveča pozornosti.

Vraže o seksu 3

Ni res, da ji je vseeno, ali imate kondom ali ne, le bedasta je postala.

Dva človeka, ki se po nekaj kozarčkih strastno dasta dol, nista seksualno osvobojena, ampak imata zaradi popitega alkohola za kakih 30 točk nižji inteligen­­­čni količnik.

Dejstvo je, da se tako ženske kot moški v pijanosti pogosteje spuščajo v nezaščitene spolne odnose. Strokovnjaki za alkoholizem takšno vedenje pripisujejo t. i. ‘alkoholni kratkovidnosti’, ki se kaže v tem, da se v opitem stanju zmanjša naša zmožnost procesiranja informacij iz okol­­ja. Po kmečko povedano – če sta z izvoljenko najprej skupaj popivala, nakar vaju je prijelo, da se ‘dasta dol’, je obema bolj ali manj vseeno, ali imata pri sebi kondom ali ne.

Situacija je še bolj zaskrbljujoča, če je eden izmed vaju pravi alkoholik. Neka ameriška raziskava iz leta 2007 je namreč potrdila, da imajo tako moški kot ženske, ki so odvisni od alkohola, več tveganih spolnih odnosov s (pre)številnimi naključnimi partnerji. Psihologi poznajo dva razloga za takšno vedenje. Prvi je, da ljudje, ki popijejo velike količine alkohola, niso dovolj prisebni, da bi premislili, preden se odločijo za naključne spolne odnose. Drugi razlog pa je, da imajo alkoholiki morda že prirojeno nagnjenost k tveganemu vedenju.

Če vam alkohol povzroča težave in v opitem stanju pogosto storite kaj takega, česar sicer ne bi, vam svetujemo, da se že pred prvim kozarčkom odločite, kako boste ravnali. Oziroma česa nikakor ne boste storili. Da se boste sklepov res držali, prosite nekaj dobrih prija­­tel­jev, ki vam bodo pomagali držati se načrta, da boste v prihodnje previdnejši.

Vraže o seksu 4

Čim bolj bosta pijana, tem boljši bo seks – zanjo.

Tipičen prizor iz filmov, ko moški in ženska pred seksom srkata kozarček šampanjca, ni le cenen hollywoodski trik. Manjša količina alkohola, preden se podata v akcijo, lahko dejansko popestri dogajanje med rju­­­hami. Alkohol, da ne bo pomote, sicer nima pozitivnega vpliva na vaše telesne sposobnosti, zato zaradi enega viskija ne boste spretneje telovadili po njej, ampak vaju bo oba sprostil na psihični ravni, da bosta nekoliko pozabila na predsodke. Vendar pa nikar ne pretiravajte. Preveč promilov v krvi lahko sicer zdravega in živahnega ljubimca spremeni v pravega lenivca.

V razis­­­kavi washingtonske univerze iz leta 2006 so to tudi znanstveno dokazali, saj so del udeležencev v preizkusu opili, medtem ko so preostali ostali trezni. Nato so vsem moškim naročili, naj ga poskusijo čim prej spraviti pokonci. Tisti, ki so bili trezni, so svoje ‘Janezke’ veliko prej pripravili do erekcije. Pitje alkohola namreč upočasni delovanje živčevja, ki nadzoruje stopnjo spolne vzburjenosti.

Alkohol pa ima poleg tega še druge negativne učinke na našo psiho. Verjetno ste že sami opazili, da postanemo po kozarčku ali dveh prijetno vznemirjeni in družabni, toda če prekoračimo mero, se slej ko prej pokažejo tudi depresivni učinki pitja alkohola. Tako pri moških kot pri ženskah.

Ti turobni in depresivni učinki lahko celo preprečijo, da bi se partnerja sploh vzburila. Po drugi strani pa bi se v povsem trez­­nem stanju lahko sprostila z domiselnim žgečk­­ljivim klepetom in dolgo strastno predigro, za katero po štirih pivih prepros­to nimamo dovolj domišljije in energije.

Vraže o seksu 5

Ženske lahko pozabijo na predsodke, tudi če ne pijejo.

Človek bi si mislil, da po pol litra vina po­­čnemo bedarije, ker smo pač pod vplivom alkohola, toda antropologi menijo drugače. Fenomen se v angleščini imenuje učinek ‘think-drink’ (misli-pij) in pomeni, da se pod vplivom alkohola drugače vedemo, ker pričakujemo to. Domneva je dokazana tudi s poskusi, saj so se ljudje, ki so mislili, da so spili alkohol, a ga v resnici niso, začeli vesti bolj agresivno in so se spolno vzburili.

Torej naše vedenje pod vplivom alkohola ni biološko, ampak kulturno pogojeno – v Sloveniji in še marsi­­­kje po svetu pač prevladuje mnenje, da alko­­hol spolno vzburja, zato ljudje pogosto verjamejo, da bodo pod vplivom alkohola bolj sproščeni in izzivalni. Posledica: razvratno vedenje in opolzki komplimenti. In seveda obstajajo tudi taki, ki imajo alkohol za izgovor, da so z nekom končali v postelji. In taki, ki pijejo, da bi bili med seksom bolj sproščeni.

Toda vse to so le navadni predsodki in utvare. V resnici ne potrebujemo alkohola, da bi dobro seksali. Po drugi strani pa smo kljub popitemu alkoholu biološko še vedno dovolj razumni, da smo se sposobni odpovedati nepremišljenim spolnim odnosom.

No, ker se mi upira zadah po alkoholu, raje uberem drugo taktiko in se z osebo, ki bi jo rada spravila v posteljo, odkrito pogovarjam. In verjamem, da ste tudi vi sposob­­­ni, pa čeprav v treznem stanju, pozabiti na zoprne notranje dvome, kot je A jo bom zadovoljil ali Joj, kaj pa, če mi ne bo vstal. Saj menda niste tako zavrti, da ne zmorete izvesti položaja 69 brez treh požirkov tekile, mar ne?

Tjaša Kolenc