Kakšna je samozavestna ženska?

Kakšna je samozavestna ženska? (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 7. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Kaj je za vas samozavestna ženska? Kako bi jo opredelili?

Ali jo opazite? Vas moti njen samozavestni nastop? O takšnih in podobnih vprašanjih bomo razmišljali danes. Iztočnico sem dobila pred nekaj dnevi od enega gospoda, ki je želel, da ga naučim boljšega odnosa do sebe in žensk, saj je v življenju sprejemal neodgovorne odločitve in je ugotovil, da želi to prekiniti. Rekel mi je, da ima mogoče smolo, ker ga neskončno privlačijo

Razmišljam, kaj to sploh pomeni? Vsi smo bolj ali manj inteligentni, tako moški kot ženske, nekako po Gaussovi krivulji, če štejemo zgolj inteligenčni količnik med 85 in 115. Smo povprečno pametni. K temu dajmo prišteti še splošno razgledanost. Kaj vas dame najbolj zanima oziroma čemu posvečate svoj prosti čas in se tega veselite? Sama bi k samozavesti ženske prištela še marsikatere druge dejavnike, ki imajo svoj vpliv na to, kako ženska vidi sebe in svoje udejstvovanje v okolici.

Samozavestna ženska ima torej po mojem mnenju in razmišljanju poleg spoznanj o sebi, kdo ona v resnici je, tudi pogum, da raziskuje okoliščine, odnose in situacije, četudi kdaj niso najbolj prijetni, a se ne ustraši takoj in želi priti neki problematiki do jedra, ker se zaveda, da se tako lahko nauči česa novega. Skozi življenje hodi s široko odprtimi očmi. No, s tem želim povedati, da seveda gleda in ob tem vsrkava nove dražljaje, dobiva nove ideje, ne brani se poskusiti česa novega, upa si družiti se z neznanimi ljudmi. Ima dobro razvito in lojalno socialno mrežo.

Njena čustvena inteligenca je dobro razvita, empatije je ravno dovolj, da zna kdaj pokončno dati komu mejo in izreče 'prijazni ne' ali 'ljubeči ne' in s tem zavaruje ali zaščiti lastno integriteto in se s tem zaveda, kaj je zanjo v nekem trenutku najbolj zdravo, primerno in kakovostno. Kako je videti navzven, je ne bremeni toliko, ker ima dobro postavljeno lastno vrednost kot bitje z vsemi pozitivnimi in negativnimi lastnostmi.

Običajno skrbi za svoje telo in zdravje, ker se zaveda, da ji mora še dolgo služiti in zato s svojim organizmom ravna ljubeče in naklonjeno. Ali kot mi je nekoč dejala ena prijateljica astrologinja: "Telo je tempelj tvoje duše in je prav, da se tempelj neguje, da duša uživa."

Sama pri svojem svetovalnem delu opažam, da je steber dobro razvite lastne vrednosti v dokaj močni korelaciji s stopnjo samozavesti ženske. Zakaj je pri ženski to tako pomembno? Zato, ker smo ženske skozi tisočletja bila bitja, ki smo bile zatirane, neslišane in izkoriščane bolj ali manj kot stroj za rojevanje otrok, se pravi delovne sile in vojakov. Tako nismo imele danosti in možnosti, kako pridobiti oziroma oblikovati svojo vrednost kot enakopravno bitje in je ta slaba samopodoba še vedno zakopana globoko nekje spodaj, verjetno je že vgravirana v neki del našega ženskega genoma oziroma praspomina, zato je tako trdovratno to prelomiti in si dovoliti zasijati v vsej ženski vrednosti.

Ko se zavedamo svojega stebra notranje moči, svoje osebnosti, prezence, ko vemo, kaj lahko damo okolici in ljudem, s katerimi tvorimo odnose in dobivamo sproti tudi določene povratne informacije, da smo pametne, sprejete, sposobne, ustvarjalne, originalne ali kako drugače unikatne, si lahko na podlagi vsega tega seštevka dovolimo biti tudi samozavestne. Nekaterim so inteligentne ženske neizmerno seksi, številne moške, ki so sami inteligentni, zanimajo tovrstne ženske, ker imajo lahko tako močne debate o marsičem, nikoli ni dolgčas, ker je vedno nekaj novega za odkrivati, akcija in sposobnost raziskovanja novih področij jima je običajno skupna. No, vsaj tako opažam pri parih, ki jih poznam.

Skratka, samozavestne dame smo v porastu. Zavedamo se svojih danosti in želimo to sijati v okolico, ne meneč se za negativna mnenja drugih. Ali si to upate tudi ve, drage moje samozavestne krasotice?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva sem na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali me kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.