Načrtujte prvi zmenek

30. 4. 2009

To, da se morate oprhati in obriti, že veste. Toda če želite na prvem zmenku narediti dober vtis, morate vedeti še kaj več. Zgolj slediti instinktom pogosto ni dovolj.

Recimo, da vam je uspelo dobiti telefonsko številko najlepše ženske na zabavi. In seveda ste navdušeni. Toda najtežji del osvajanja vas še čaka – morali boste ohraniti in nadgraditi njeno naklonjenost na prvem zmenku. Ta je namreč odločilen. Če se boste dobro izkazali, bo morda postala vaša punca. Če ga boste polomili, se vas bo začela izogibati. Pa še vsem svojim seksi prijateljicam bo povedala, da se z vami ne splača hoditi ven.

O tem, kaj odloča, ali bo prvi zmenek uspešen ali ne, sem zadnjič debatirala s svojim najljubšim bratrancem, samskim, prijetnim, lepo grajenim tipom, starim nekaj čez 20 let, ki je aktiven v domači amaterski gledališki skupini. Ko ga človek pogleda, si misli, da nima težav z ženskami. Toda tudi njemu se kdaj zalomi. Zato sva si malo za šalo, malo zares izmislila naslednji eksperiment. Bratranca Sebastijana sem v desetih dneh poslala na nič manj kot deset zmenkov z desetimi različnimi ženskami.

Ženske so bile moje prijateljice ali znanke ali pa prijateljice in znanke mojih prijateljic. Bratranec jih je peljal na večerjo ter se z njimi pogovarjal in spogledoval. Po vsakem zmenku sva se posvetovala z najinimi svetovalci, skupino izkušenih moških in žensk (trenutno samskih ali vezanih), starih okrog 30 let, ki imajo za seboj vrsto uspešnih zmenkov.

Včasih je bilo na zmenku prijetno, nekajkrat pa prav obupno. Včasih se je končalo s poljubi in še s čim več, včasih pa je ženska z zmenka dobesedno pobegnila. Toda skupaj sva razkrila nekaj ključnih skrivnosti, kaj odloča o tem, ali bo prvemu zmenku sledil še drugi, tretji in 50. Ne učite se na lastnih napakah, ampak na Sebastijanovih in berite naprej.

Izberite preizkušeno lokacijo

Uboga Ana. Bivša kolegica moje kolegice, ljubka rjavolasa lektorica, je bila Sebastijanov prvi zmenek. Dobila sta se v novi restavraciji z morsko hrano, ki je niti jaz niti Sebastijan še nikoli nisva obiskala. Ana se je Sebastijanu spogledljivo nasmehnila: “Kaj se tukaj splača jesti? ” “Pojma nimam, ” je telebanasto, kot kak Kekec, odgovoril Sebastijan. Debelo ga je pogledala.

Potem se je od nekod pojavila skrajno zdolgočasena natakarica, ki tudi ni vedela, kaj bi priporočila. Na koncu sta naročila vongole z jurčki. Školjke so očitno pozabili oprati, saj je bilo v omaki kakih deset dekagramov mivke. Škrip, škrip. Skratka, Sebastijan je izpadel pravi ‘štronco’ in tudi počutil se je precej bedasto.

Izbira prave lokacije pravzaprav niti ni tako težka naloga in je hkrati ena redkih stvari, na katere lahko vplivamo, kar se tiče zmenkov. Če moški dovoli, da mu ta adut splava po vodi, je kriza. Ani je šla prazna restavracija s slabo postrežbo tako na živce, da si je po pol ure oblekla plašč, pojasnila Sebastijanu, da je dogovorjena s prijateljico, in izginila.

Z bratrancem sva zmenek analizirala s pomočjo 30-letne ekonomistke P. K. , mojstrice na področju zmenkov pa tudi poslovnih domenkov, ki je takole pojasnila najino napako: “Ljudje smo najbolj očarljivi takrat, ko se počutimo udobno in domače. Zato je najbolje, da si za zmenek izberemo restavracijo, ki jo že poznamo. Pa čeprav smo vanjo zahajali z bivšo punco. Pa še to ? prijetna vaška gostilna, v kateri strežejo dobre štruklje, je lahko odlična izbira. ”

Sebastijan je čez nekaj dni povabil na zmenek športnico Manco, ki jo je spoznal kje drugje kot na fitnesu. Odpeljal jo je v priljubljeno primestno gostišče, kamor je že kot majhen pobič vsako nedeljo zahajal s starši. In ko ga je Manca vprašala, kaj ji priporoča, je kot iz topa ustrelil: “Moraš poskusiti tržiške bržole z gluhimi štruklji ob kozarčku vrhunske modre frankinje! ”

Ubogala je njegov nasvet in se ob okusu slastne divjačine čisto raznežila: “Mm, kako je mehka! Kar topi se v ustih. ” In že sta se s Sebastijanom stopila s pogledi. Ko sta zapustila lokal, sta se že držala za roke, in ko jo je pospremil domov, ga je povabila še k sebi na kavo.

Bojni načrt: Izbira kraja za prvi zmenek je moški privilegij, ki ga številni ne izkoristijo. Toda za uspeh pri ženskah je bistveno to, ali imajo dober načrt za uspešen zmenek, ki ga lahko večkrat ponovijo. Splača se tudi spoprijateljiti z natakarjem ali lastnikom restavracije, ki vam lahko pomaga narediti dober vtis nanjo, saj boste ob rezervaciji dobili mizo z najboljšim razgledom in najodličnejšo vinsko kapljico k izbrani jedi.

Presenetljiva vprašanja

Pogovor je na prvem zmenku običajno precej klišejski in predvidljiv, saj vsi postavimo standardni vprašanji, kot sta Od kod si in Kaj si po poklicu. Tudi Sebastijan se po navadi drži tega scenarija, toda nekega dne mu je postalo dolgčas in se je odločil, da bo malo improviziral.

Zato je nečakinjo moje frizerke, seksi zaobljeno Janjo, presenetil s vprašanjem, kaj je hotela postati, ko je bila majhna. “Bobnarka, ” ga je presenetila z odgovorom ženska, ki je sicer učiteljica razrednega pouka, in mu s tem povedala marsikaj o sebi. Hkrati pa je Sebastijan dobil priložnost, da ji pove vse o punk bendu Zažgane irharce, ki ga je ustanovil pri dvanajstih letih. Za zadevo je bil tako zelo zagret, da ga je šele žvižganje na šolskem koncertu opomnilo, da ne zna peti in igrati na bas kitaro.

Seveda se je Janja od srca narežala, kar je oba še bolj sprostilo. Potem sta še nekaj ur debatirala o tem, kaj bi bila, če bi bila žival (mačka in delfin), ali bi raje odpotovala s časovnim strojem v prihodnost ali preteklost in podobnih čudaških temah. Pogovor, ki je bil sprva duhovit in poln domišljije, je prav kmalu postal precej intimen in stopnja privlačnosti med njima je strmo naraščala.

Bojni načrt: Moški, ki se dobro razumejo z ženskami, so praviloma mojstri v tem, kako pripovedovati duhovite zgodbice, postavljati zanimiva vprašanja in se pošaliti, ne da bi dekle užalili. Na področju zmenkov in lova na ženske na splošno vlada huda konkurenca, zato morate biti dobro pripravljeni.

Razširite teren

Sebastijana je najbolj navdušil zmenek s študentko Tino, ki jo je spoznal prek spleta. Šlo je seveda za zmenek na slepo, ki jih ni prav vešč, zato sva za nasvet vprašala prijatelja Janeza, ki bi bil lahko odlična ženitna mešetarka, če ne bi bil poročen oče dveh otrok in šolski psiholog, saj ima neverjeten občutek za to, kdo je za skupaj in kdo ne, in je ‘poženil’ že pol vasi. “Poskusi na sredini zmenka zamenjati lokacijo, ” je Janez svetoval Sebastijanu, “tako bo vse skupaj dobilo avanturističen pridih in poživilo dogajanje. ”

Tina je na Sebastijana sprva naredila slab vtis, tako da je menil, da se ne bo mogel niti pet minut pogovarjati z njo. Šlo je za predsodek. Druge ženske, ki jih je kdaj spoznal in ki so bile videti kot ona (majhna, drobna, blond, v rožnati obleki), so bile običajno precej medle in dolgočasne. Toda Tina je bila precej bolj ostra, kot je sprva kazalo.

“Vem, da delujem kot razvajeno, anoreksično dete dveh odvetnikov, toda zagotavljam ti, da sem v resnici rejeno, rdečelično kmečko dekle z dobrim smislom za humor, ” se je pošalila Tina in prebila led. Po nekaj tekilah ju je že pošteno metalo, zato sta se odločila, da se streznita z mastnim burekom, ki ga je naravna suhica, ki nima težav s težo, z užitkom pojedla. Na koncu večera sta se že poljubljala (kljub zadahu po bureku) in šla v naslednjih dveh tednih še trikrat na zmenek.

Bojni načrt: Za zmenek vnaprej izberite različne lokacije, s pomočjo katerih bo razpoloženje nihalo od sproščenega in zabavnega k intimnemu in romantičnemu. Dekletu lahko poveste le za prvo lokacijo zmenka, druge pa naj ostanejo vaše skrivno orožje, če se bo zmenek splačalo podaljšati.

Kako prepoznati neuspešen zmenek

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste na zmenku nadvse uživali, a se dekle naslednjič ni več hotelo dobiti z vami?

Sebastijanu se je na petem zmenku primerilo ravno nasprotno. Dobil se je z bivšo sošolko mojega fanta, ki pa ni bila ravno njegov tip ženske, zato se je ves večer vljudno smehljal. Po eni uri se je izmuznil iz neprijetne situacije, češ da mora mami pomagati prestavljati pohištvo. Naslednji dan mu je poslala nadvse prijazno elektronsko sporočilo. Nikoli ni odgovoril nanj.

Je bil pa zato čez dva dni toliko bolj presenečen, ko se je Mateja, privlačna mlada agronomistka, že po eni uri poslovila od njega, češ da mora v službo (ob devetih zvečer! ), pa čeprav je bil prepričan, da jo privlači. O tem, kaj se je pravzaprav zgodilo, sva se pogovarjala z mojo znanko, absolventko socialne psihologije, ki nama je pojasnila tisto, česar se zaveda skoraj vsaka vsaj malo izkušena človeška samica.

“Kadar ženske navdajajo negativna čustva, se praviloma veliko smehljajo, da bi prikrile, kako se v resnici počutijo. Zato se nikar ne čudite, če so na široko nasmejane, kadar jim pripovedujete dolgočasno zgodbo o tem, kako ste se imeli prejšnjo nedeljo na ribarjenju, ” je razložila.

Bojni načrt: Če želite ugotoviti, ali ste ji resnično všeč, bodite pozorni na očitne znake privlačnosti. Dobri znaki so, če na primer popije malo več alkohola, se vas dotika, vam gleda globoko v oči in se sklanja k vam, ko ji nekaj pripovedujete. In nobenega dvoma ni, da ste jo resnično osvojili, če med zmenkom z vami ne odgovarja na mobilne klice. Ste opazili vse te znake? Super. Poskusite se rahlo dotakniti njene roke. Če je ne bo umaknila, ste zmagali.

Sebastijan je z mojo pomočjo doživel deset najbolj vznemirljivih dni v svojem življenju. S petimi ženskami se je dobil dvakrat, s tremi pa še večkrat in ima trenutno velike težave z odločitvijo, katero bi obdržal. K njegovemu uspehu so precej pripomogli nasveti najinega strokovnega tima. In seveda tudi moji. Sem namreč trdno prepričana, da mora moški žensko na koncu zmenka poljubiti, če se hoče še kdaj dobiti z njo.

S tem sicer tvega, da ga bo klofnila, toda to bi pomenilo, da ji je bil zoprn že na začetku. Morda mu bo namesto ustnic nastavila lice, kar pomeni, da vseeno ceni njegov trud. Morda pa mu bo dovolila, da se pošteno prisesa na njene ust­nice in si zatem pomaga še z jezikom, kar pa pomeni . . No, saj menda veste, kaj to pomeni.

Tjaša Kolenc

Foto: Robert whitman

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri