S športom nad strto srce

S športom nad strto srce (foto: profimedia) profimedia
21. 6. 2019

Ko končate razmerje in izgubite ljubljeno osebo, nikoli ni lahko. Vendar je odločitev vaša: se boste ustavili in zaprli med štiri stene, ali se iz tega kaj naučili in počasi spet okrevali?

Ni pravega in enotnega recepta, kako ravnati, kadar razpade razmerje. Vsak se s tem spopade drugače. Vsi pa se lahko iz izkušnje česa naučimo in ponovno okrepimo samozavest in telo.

Najprej poglejmo, kaj dobrega se lahko naučimo iz propadlih razmerij:

(Spet) začnemo uveljavljati svoje standarde

Včasih v odnosu pozabimo nase in naredimo vse, kar je v naši moči, da bi zadovoljili potrebe partnerja. Obnašamo se, kot da smo podaljški svojega partnerja, namesto, da bi mislili s svojo glavo. Ko naredite vse, kar je mogoče, pa se razmerje vseeno konča, ste seveda močno razočarani in nekako razosebljeni.

Po času žalovanja se sčasoma le postavite nazaj na noge in začnete odkrivati, kdo ste. Spoznate, kaj ste počeli narobe in česa si več ne smete dovoliti – v odnosu do sebe! Ko imate bolj izostreno zavedanje o svojih potrebah, veste, kakšne partnerja si želite, znate postaviti meje in ne sklepate več kompromisov, ki bi vas postavili nazaj v pat položaj.

Spoznamo, kaj zares potrebujemo

Ko smo v razmerju, raziskujemo svoje potrebe in želje na drugačen način kot, ko smo sami. Zavemo se lastnih prioritet in jih znamo pravilno predstaviti svoji boljši polovici.  Ko pogledamo nazaj in se naučimo, kako prepoznavati in ravnati s svojimi čustvi, smo bolje opremljeni za naslednji odnos.

Na novo začrtamo meje

Razpad zveze in žalost, ki sledi, nam govorijo, da s prazno steklenico ne moremo natočiti vode. Naučimo se prioritizirati sebe, preden hočemo na vsak način pomagati drugim. Ko smo enkrat spet samski, se zavemo, kako pomembna je neodvisnost in zanašanje nase. Ko smo sami s seboj, lahko podrobno opazujemo svoje vrednote in pričakovanja; opažamo, v čem so naše lepote in naša samozavest spet raste.

Spoznamo, da je vsak lastne sreče kovač

Ko ostanemo sami, nas je strah nadaljevati, saj nimamo nikogar, ki bi nas ujel, če pademo. Pa temu ni tako – vedno se lahko zanesemo na družino, prijatelje in, če je potrebno, tudi na pomoč terapevtov.

Najpomembnejše pa je, da se navadimo spet zaupati sami sebi! Najboljše darilo ob zlomljenem srcu je zavedanje, da je vir naše sreče v nas samih in da se vsak dan znova odločamo, kakšen bo naš pogled na svet.

šport

Kako pa nam lahko šport pomaga pri strtem srcu?

Pravzaprav lahko z gibanjem veliko naredimo za strto srce, razpoloženje in telo. Ob fizičnih aktivnost se namreč sproščajo t. i. hormoni sreče, ki v trenutku vplivajo na počutje in ga izboljšajo. Koristi imate od prav vsake vrste vadbe, ki si jo izberete.

  • Joga - Spodbuja vas, da se umirite, sprostite misli in skrbi pustite daleč stran. To je priložnost, ko se osredotočite le nase, na svoj dih in telo. Spoznavate, kaj vse zmorete, kako gibčni ste in se urite v ravnotežju. Izboljšate tudi držo, kar vam bo pomagalo pri drugih aktivnostih, kot je tek.

  • Trening za moč - Okrepi telo in pozitivno vpliva na samozavest. S časom boste začeli opažati, da so vaše mišice lepše oblikovane in da telo dobiva novo podobo. Izginile bodo maščobne blazinice, celulit, tistih nekaj odvečnih kilogramov … S tem se boste ponovno vzljubili in se začeli počutiti dobro v vaši koži, kar bodo opazili tudi drugi.

  • Kardio vadba -  Znana je pod tem, da vas odklopi od vsakdanjega stresa in popolnoma reši skrbi vsaj za nekaj trenutkov, lahko pa celo ponudi rešitev. Kadar naletite na težavo, se odpravite na tek. Presenečeni boste, kako dobro lahko razmišljate med aktivnostjo in kako sveže so vaše misli po tem.

Kateri koli šport boste izbrali, bo od vas zahteval veliko truda in časa. Vendar bo vse to poplačano z napredkom in odličnim počutjem. Morda se navdušite za novo aktivnost.

Preverite tudi: