Ste že padli iz rutine gibanja? Pomagamo vam najti pot nazaj (ja, decembra!)

Ste že padli iz rutine gibanja? Pomagamo vam najti pot nazaj (ja, decembra!) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 12. 2022

Decembra obvezno potrebujete gibanje, in če ste že uspeli pasti iz svoje rutine, čim prej najdite pot nazaj. Ne skrbite, pomagali vam bomo. 

Če želite, da bo december minil mirno in s čim manj stresa, morate ostati aktivni kljub natrpanemu urniku in vsem obveznostim. 

Gibanje bo prevetrilo vaše misli, zmanjšalo stres, vas sprostilo in izboljšalo počutje. To je vse, kar potrebujete takrat, ko brezglavo hitite naokrog, da bi izpolnili vse, kar ste si zadali. 

Zato vam pomagamo najti tiste minute časa, ki jih lahko izkoristite za gibanje: 

Kadar imate vsaj 20 minut časa, pojdite na sprehod

Vsak prosti trenutek izkoristite za sprehod po parku, ali če imate možnost, po bližnjem gozdu. Še tako kratek in lahkoten sprehod vam bo dobro del, veliko bolje kot poležavanje na kavču. Napolnili se boste z energijo, globoko dihali in precej lažje nadaljevali s tem, kar vas čaka. 

Ena vadba je bolje kot nobena

Imate v tednu časa za le eno daljšo vadbo, zato se vam zdi, da se tudi te ne splača narediti? Seveda se! Naredite eno vadbo, med tednom pa boste našli druge oblike gibanja, da ostanete aktivni. Vseeno boste skrbeli za kondicijo, da kasneje ne bo težko priti nazaj v formo, ko boste spet imeli čas za redno vadbo.

Kratke vaje

Izberite nekaj vaj, bolj in manj intenzivnih, ki jih lahko naredite, ko boste našli npr. 5 minut časa. Vaje naj ne vsebujejo pripomočkov, kakšna naj bo tudi za v pisarno, če ne boste doma. Vedno lahko naredite počepe, kakšen izpadni korak, predklon, poskoke, držite plank, delate sklece ... 

Čeprav se vam ne zdi, boste s tem za telo naredili veliko, posebno če si prizadevate kakšno vajo narediti čisto vsak dan. 

Položite noge ob steno

Ko imate nekaj minut ali pred spanjem, se ulezite pred zid in položite noge navpično ob steno. Zakaj?

S pomočjo tehnike sprostite napetosti ter pomagate tekočinam, ki se zadržujejo v nogah, da zakrožijo po drugih delih telesa. Pomaga tudi, če po napornem treningu čutite vrtoglavico. Dobro raztegnete tudi zadnjo ložo (zadnje stegenske mišice), hkrati pa se bo zmanjšala tudi napetost v hrbtu, ramenih in vratu.

Čas imate, za kar si ga vzamete

Nazadnje naj vas opomnimo, da imate čas za tisto, za kar si ga vzamete. Če boste kot eno od prioritet ponovno izbrali gibanje, vam bo to uspelo. Nekako boste našli čas, da ga uvrstite v svoj dan, tudi če to ne bo kot običajno, ampak le za nekaj minut. 

Vsaka minuta, ki jo posvetite gibanju, šteje! Zato se splača, tudi če to pomeni, da si boste vzeli le 5 do 10 minut.