TAKŠNEGA vedenja ne boste videli v zdravem odnosu!

TAKŠNEGA vedenja ne boste videli v zdravem odnosu! (foto: Profimedia) Profimedia
5. 8. 2022

Tu je 13 stvari, ki jih po mnenju strokovnjakinje mentalno močni pari ne počnejo.

Amy Morin, psihoterapevtka in klinična socialna delavka, je za revijo Business Insider pojasnila, zakaj kemija ni edini razlog, da odnos deluje. Zgolj s tem ne morete utrditi dolgotrajnega odnosa, kot pojasni, so takšni odnosi predvsem rezultat ohranjanja dobrih navad, kar, na primer, vključuje, iskrenost in skrb za partnerja ter odprto komunikacijo. 

Mentalno močan par sestavljata dva močna posameznika, ki drug iz drugega izvabljata najboljše. Drug drugemu na zdrav način postavljata izzive in se podpirata pri prizadevanjih za doseganje ciljev. 

Opustitev nezdravih navad je prav tako pomembno za zdrav odnos. 

Toksično vedenje lahko v odnos prinese napetosti in nezadovoljstvo. To vedenje lahko vključuje manipulacijo, zamere, blatenje druge osebe v njeni odsotnosti in razvrednotenje čustev. 

In takšnega vedenja v zdravih odnosih ne boste videli.

Tu je 13 stvari, ki jih po mnenju strokovnjakinje mentalno močan par ne počne: 

1.

Ne vodita evidence o tem, kdo naredi več. Povedano drugače: ne skrbi ju, kdo je na vrsti za pomivanje posode. Razumeta, da so časi, ko lahko eden naredi več kot drugi – in obratno. 

2.

Ne poskušata preseči drug drugega – temveč vse uspehe slavita skupaj. Ne poskušata tekmovati v tem, kdo zasluži več, kdo je boljši starš ali kdo dobi največ pozornosti.

3.

Drug drugega nikoli ne zmerjata in se ne obtožujeta. Namesto tega prevzameta odgovornost za svoje misli, občutke in vedenje.

4.

Ne dovolita si, da bi ju preveč vodili njihovi občutki. Za spopadanje z neprijetnimi občutki, kot so jeza, žalost in osamljenost, uporabljata zdrave strategije. Znata tudi spremeniti svoje čustveno stanje.

5.

Ne uporabljata manipulacije – zavajajočih in pasivno agresivnih taktik, da bi pri svojem partnerju dosegli spremembo. Namesto tega spregovorita o svojih skrbeh in pričakovanjih.

6.

V sebi ne držita zamer. Tudi v zdravih odnosih pride do razočaranj in občasnih nesporazumov ter napak. Vendar se par drug drugemu opraviči, ne kaznujeta se z zamerami. 

7.

Zveze in partnerja ne jemljeta za samoumevnega. Mentalno močni pari cenijo svoj odnos in izražajo hvaležnost – ne le za to, kar njihovi partnerji storijo zanje, ampak tudi za to, ker preprosto so.

8.

Ne razvrednotita čustev, četudi niso vedno razumljiva. Oba imata pravico do lastnih občutkov, ne glede na to, kakšna so.

9.

Drug drugega ne blatita pred drugim – prijateljem in družinskim članom denimo. Čeprav morda iščeta nasvet pri ljudeh, ki jih spoštujeta, so njihovi poovori namenjeni iskanju rešitve in ne omalovaževanju partnerja.

10.

Nimata skrivnosti. Razen ko gre za zabavo presenečenja ali darilo. Spoštujeta zasebnost drug drugega, vendar ne skrivata stvari, ki bi lahko škodovale razmerju – kot so denimo potrošniške navade. 

11.

Ne poskušata spremeniti drug drugega. Če se pojavi omislek ali skrb, povezana z vedenjem, ne poskušata drug drugega preprosto prisiliti, da se spremenita, temveč se osredotočita na stvari, ki jih lahko nadzorujeta – kot je denimo zagotavljanje pomoči. 

12.

Drug drugega ne omejujeta. Drug drugemu dajeta svobodo in dovolj prostora za rast. Mentalno močni pari so prepričani, da lahko njihovi partnerji uživajo svobodo in si prizadevajo za svojo srečo kot posamezniki, hkrati pa ohranjajo močan in zdrav odnos.

13.

Ne pozabita na vrednote. Napetosti, ki jih lahko prinese stres vsakdanjega življenja, niso razlog, da bi pozabila na svoje vrednote. Delujeta kot ekipa in skrbita, da njihove prioritete odražajo njihove temeljne vrednote.

Povzeto po: Business Insider
Preverite tudi:
5 zgodnjih znakov, da je vaše razmerje trajno