Včasih mora otroku tudi malo spodleteti

Včasih mora otroku tudi malo spodleteti (foto: Shutterstock) Shutterstock
22. 9. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Ali spadate med tiste starše, ki jih zelo skrbi, da njihovi otroci ne bodo uspešni? Številni starši me obiščejo s problemi, ki so povezani z uspehom otrok. Skrbi jih šolski uspeh ali ocene pri določenem predmetu.

Starši pri takšnih 'krizah' pogosto vidimo le nevarnosti in slabosti, precej redkeje pa priložnost.

Vaš otrok ima namreč odlično priložnost, da se nauči pomembno lekcijo. Morda o tem, kaj se zgodi, če poskuša vse narediti z najmanjšim naporom, ali če pri neki nalogi ne da vsega od sebe. Morda je to priložnost, da se otrok nauči, kako kratek rok trajanja imajo laži o tem, koliko časa se je učil in kakšne ocene ima. Vse to so naravne posledice njegovega vedenja in ob tem je prav, da občuti nelagodje, ki je posledica njegovih izbir.

Če otroku pri enem od predmetov spodleti ali če mora morda celo ponavljati razred, je pomembno, da se tudi straši pravilno soočimo s tem problemom in ga začnemo ustrezno reševati. Neuspeh je dobra prilož­nost za to, da se otrok sooči z lastnimi napakami in spremeni vedenje. Za skrbnega starša je narobe, če se sprašuje: "Česa kot starš še nisem naredil?" Pravo vprašanje je: "Česa moj otrok kot učenec ne dela?"

Skoraj v vsaki slabi stvari lahko najdemo tudi kaj dobrega

Kakšne koristi ima otrok od tega, da čuti nelagodje? S tem mislim na skrb, strah, razočaranje in na izkušnjo, da tudi napačnim dejanjem in odločitvam sledijo posledice. Starši verjetno instinktivno ne želimo, da bi se naši otroci počutili nelagodno zaradi česarkoli. Včasih celo vemo, da bi bilo za otroka koristno, da bi se soočil s posledicami svojih izbir. Kljub temu se marsikateri starš prepira v šoli z učitelji ali z drugimi starši. Je prav, da smo se priprav­ljeni boriti s komerkoli, da bi dokazali, da imajo naši otroci pravico do tega, da se nikoli ne počutijo slabo in neprijetno?

V naši kulturi je postala zaščita otrok pred neugodjem in pred bolečino razočaranja povezana z učinkovitim in dobrim starševstvom.

Neprijetne situacije so pomemben in velik del našega življenja. Čakati moramo v prometnem zastoju in v vrsti v trgovini. V službi se gotovo večkrat soočite s situacijo, ki jo dojemate kot krivično. Vas je šef spet spregledal pri napredovanju? Življenje pač ni pravljica in tudi za otroka je pomembno, da se nauči, kako ravnati v neprijetnih situacijah. Naučiti se mora, kako zgraditi določeno toleranco za neuspeh. Če se otrok tega ne bo naučil, bo v obdobju najstništva in odraslosti občutil številne frustracije. Otrok se torej mora naučiti počakati v vrsti, namesto da bi se prerival naprej. Lahko mu rečemo: "Ja, vem, da ni prijetno čakati v vrsti, ampak tako pač morava narediti."

Kako se z otrokom pogovorimo o neuspehu?

Ne glede na to, ali se želimo pogovoriti o otrokovem nelagodju ali o občutkih ob neuspehu, mu lahko postavimo tri preprosta vprašanja.

  • Kakšna je tvoja vloga pri tem problemu?

Prav to si želimo naučiti svojega otroka, saj je to edina stvar, ki jo lahko spremeni. Morda nam bo otrok odgovoril: "Ne vem, kakšna je bila moja vloga pri tem." Odgovorimo mu lahko: "No, pa malo razmisliva o tem. Kje ti je spodletelo? Kaj je šlo narobe?" Če vaš otrok še vedno ne zna odgovoriti, potem lahko rečete: "Dobro, meni se zdi, da neuspeh izvira iz tega, da ..."

Otrok se bo morda strinjal z vami ali pa bo iskal različne izgovore. K sreči nobeden od izgovorov ne bo zdržal, dokler se pogovarjamo v kontekstu vprašanja "Kakšna je bila tvoja vloga pri tem?" Poudarite lahko: "Ja, zdi se mi, da se izgovarjaš, ker ..." Ali pa: "Videti je, da nepravično kriviš mene in učiteljico, ker ..."

  • Kaj boš prihodnjič naredil/-a drugače?

To vprašanje je zelo pomembno, saj otroku pokaže zdrav odnos do rešitve problema in zahteva od njega konkreten predlog spremembe.

  • Kaj si se naučil/-a iz tega?

Odgovornost preložite nazaj na otroka in skupaj z njim ugotovite, kakšno je bolj ustrezno vedenje za prihodnost.

Občutki nelagodja in celo neuspeha so včasih pač del učenja. V ljubezni do otroka se skriva tudi odgovornost. Ta zahteva od nas, da mu moramo včasih pustiti, da občuti nelagodje in neuspeh, kajti le tako se bo lahko naučil odgovornosti za svoja dejanja. To je namreč ena od najpomembnejših lekcij v življenju.

Preberite še:

Pripravila: Manja Kristanc