Zapis besne Slovenke: "Motijo me njegove napake, spreminjam naj pa sebe?"

Zapis besne Slovenke: "Motijo me njegove napake, spreminjam naj pa sebe?" (foto: Profimedia) Profimedia
18. 1. 2023

"Zakonska terepevtka mi svetuje, da naj spremenim sebe, ker njega ne morem. Kako, za boga svetega, naj spremenim sebe, če me moti, da je on ..."

"Moti me kar nekaj stvari pri partnerju. Zakonska terepevtka mi svetuje, da naj spremenim sebe, ker njega ne morem.

Kako, za boga svetega, naj spremenim sebe, če me moti, da je on eno navadno prase, pa še vsako leto je slabše.

On pušča gate in štumfe v spalnici na tleh, on pušča drobtine kruha na kuhinjskem pultu, on ne spušča pokrova na wcju, … Jaz pa naj spreminjam sebe. Kako naj že to naredim, se sprašujem. Kaj niso to neke osnove, ne vem, no," je na slovenskem forumu zapisala jezna ženska.

Kakšen pogled so imeli na to drugi uporabniki?

To je le nekaj njihovih mnenj:

1. "Prav ima. Začni mu iskat dobre lastnosti, in to tako vztrajno, kot vztrajno iščeš njegove pomanjkljivosti. Pozornost na partnerjeve slabe plati pritegne še nove minuse. Konstantno teženje doma zaradi banalnih zadev pa moške ne veseli it več domov."

2. "Ko smo nezadovoljni sami s sabo, se lotevano drugih, ne samo partnerjev. Ko smo zaljubljeni, ne vidimo nobenih napak, ko smo naveličani, pa nas moti vse in še več."

3. "Je že res, da pri malenkostih je prav, da pozornost preusmerimo … Samo, če pa gre za kakšna večja dejanja, ki te motijo, oprosti, pa pač ne moreš tega, da bi sebe naredil indiferentnega za to … V tem primeru spreminjanje sebe ni prava rešitev – da še ti postaneš prase … Temveč bi bil bolj smiseln pogovor s partnerjem, kaj in kako meni, da bi lahko se to spremenilo, ker je moteče … Nekdo mora za njim pospravit … Ali pa, avtorica, če začneš pobirat stvari in mu jih nekam metat na kup – da bo zate manj moteče, on pa si jih naj s kupa pol pobira, če mu je ok … Kup naredi tam nekje, kjer te ne bo motilo, v spalnici na tleh pri njegovi postelji."

4. "Če hočeš človeka po svojih željah, moraš takšnega poiskati. Ne pa, da se spentljaš z nekom, ki ima čisto druge navade in že v štartu z njim težko shajaš. Po moji logiki gre tako. Terapevtka pa govori o spremembi zornega kota. Dokler vidim neko zadevo samo skozi svoj prav, bi z mano bilo kar težko najti skupni jezik. Ko razširim pogled na več zornih kotov, se spremenim in razumem tudi sočlovekov pogled na isto stvar, kar je osnova za kvalitetno komunikacijo, ki lahko prinese rešitev problema."

5. "To, 'da spremeniš sebe', pomeni da spremeniš svoj pristop do problema. In ne v smislu, da obupaš nad problemom, ampak, da iščeš rešitev zanj. Kaj pa to pomeni, pa ne vem, morda je to diplomacija, kompromis, asertivnost itdNikakor pa to ne pomeni, da se sprijazniš s stanjem, kot je. Nikakor. To je največja bedarija, ki jo lahko storiš. Lej, marsikdo se ne bo strinjal, ampak včasih, če hočeš obdržati razmerje z nezrelim moškim, kot navajaš, moraš uporabljati pristope kot pri otroku in psu. To je pa uvajanje rutine, uvajanje mehkih pravil in da jasno postaviš, kam segajo tvoje tvoje meje."

6. "Išči rešitve kot bi za otroka … On pušča gate in štumfe v spalnici na tleh – v spalnico postavi koš za perilo samo zanj, kjer bo na njegovem dosegu. S tem mu pomagaš, da dosežeta nek skupen cilj. Če potem še vedno pušča stvari na tleh, gre samo za nespoštovanje tebe in ne za lenobo. On pušče drobtine kruha na kuhinjskem pultu – pri roki imejte ročni sesalnik. Objasni, da če jih on za seboj ne pospravi, jih moraš ti za njim, in nisi njegova mati in on ni otrok. On ne spušča pokrova na wcju – normalni moški se sicer usedejo, ampak, če misli urinirati stoje in ne spuščati pokrova, se od njega pričakuje, da bo vsak teden zdrgnil wc in ploščice okoli njega. To mu objasni. Lahko mu narediš tudi urnik, kjer vpišeš dan, ko je čas, da ga očisti. To se vam bo zdelo pretirano, ampak smisel tega je tudi ponižanje, da se zave, da je njegovo obnašanje nezrelo. Pri teh zadevaš vztrajaš in če ne obrodijo rezultatov, takšno razmerje nima smisla."

7. "Meni pa so pri partnerju takšne stvari, ki si jih naštela, totalno nepomembne. To so malenkosti, ki nimajo nobene veze z najinim partnerstvom. Ali je deska na wc-ju gor ali dol, res ni pomembno, je pa pomembno, da vem, da se lahko nanj vedno zanesem, da se z njim lahko pogovorim, ko sem v stiski, da vem, da zna dobro poskrbeti za otroke, tudi če mene ni zraven, da je odgovoren, da me zna pomiriti, ko sem nemirna in imam skrbi, da mi zmasira noge po napornem dnevu, čeprav je tudi on utrujen, da je ljubeč … Če partnerstvo funkcionira, se nihče ne obremenjuje z malenkostmi in vsak malo zamiži na eno oko pri drobnih napakicah, ki jih imamo vsi, pa gre. Tako kot on za mano brez besed ugasne luč, ki sem jo pozabila ugasniti, jaz spustim desko ali poberem gate s tal in jih vržem v koš."

Kaj pa menite vi?

Članek je bil predhodno objavljen na Cosmopolitan.si

Preberite še: Kaj se zgodi, če vsak dan jeste zajtrk?

Priporočamo tudi: Oglasila se je Kristina Miler (Sanjski moški) in povedala resnico o tem, zakaj z Blažem nista več skupaj