5 joga vaj za boljšo prebavo in razstrupitev (in pomladitev)

5 joga vaj za boljšo prebavo in razstrupitev (in pomladitev) (foto: Unsplsh) Unsplsh
14. 12. 2019

Jogijske asane ne le raztezajo telo, temveč tudi masirajo vaše notranje organe. Notranja masaža pomaga pri procesu čiščenja nakopičenih toksinov, ki spodbujajo razstrupljanje tkiv in organov v telesu. Po jogi popijte veliko vode, saj boste s tem izprali še več toksinov iz svojega telesa. Nežno raztezanje mišic in sklepov, notranja masaža organov in posledično detoksikacija vašega telesa, skupaj s povečano količino krvnega pretoka v vse dele telesa, bodo pomladili vaš izgled.

1. Zasuk trupa sede
profimedia

Zaradi ponavljajočih gibov naprej in nazaj v mišicah čutimo poseben občutek, skoraj bolečo utrujenost, ki jo odstranimo s tem, da zasučemo hrbtenico v obe smeri.

Sedite na tla, zravnajte hrbtenico, napnite trebušne mišice, ramena dajte stran od ušes, lopatici skupaj, pokrčite desno koleno in ga dajte čez levo nogo, nato pa dajte levo roko na desno nogo in poglejte nazaj. Ne naslanjate se na desno roko, imejte jo le za ravnotežje.

To je krasna vaja ta masažo notranjih organov, ki pospešuje izločanje seča, kar stimulira delovanje ledvic in nadledvičnih žlez. Če jo redno izvajate, preprečuje debelost in celulitis na trebuhu. Vajo naredite na obe strani!

2. Zvit stolček
profimedia

Stopala postavite skupaj, upognite kolena in roke dvignite navzgor. Spustite roke v “molitveni” položaj na sredini prsi. Zavrtite trup v desno, prekrižajte levi komolec nad stegnom in potisnite roke nazaj, dokler se zapestja ne poravnajo s komolci.

Pazite, da kolena gledajo naprej in so v ravni liniji. Hrbet naj bo raven, gledate navzgor. Vajo naredite na obe strani.

3. Predklon naprej
profimedia

Predkloni so v jogi pomembna skupina asan z mnogimi dobrodejnimi učinki, zato se jim posveča veliko pozornosti. Ob rednem izvajanju predklonov bomo zaznali veliko pozitivnih učinkov. Čistijo naše telo strupov, saj masirajo in stiskajo organe v trebušni votlini ter stimulirajo prebavo. Uravnotežijo tudi delovanje žlez z notranjim izločanjem.

Glava je v predklonu nižje od srca, zato se poveča krvni pretok in s tem povezan pozitiven vpliv na možgane. V predklonu je obraz usmerjen stran od okolice, proti svojemu telesu. Tako smo manj dojemljivi za motnje iz okolice in lahko svojo pozornost usmerimo v svoj notranji svet, potujemo noter vase.

4. Cela ali polovična kobra
profimedia

Asana kobre krepi hrbtne mišice in hrbtenico, razteza prsni koš, ramenski obroč ter trebušne mišice. Stimulira organe trebušne votline, odpira srce in pljuča. Blaži stres, utrujenost in je priporočljiva pri težavah z dihali. Krasna asana v teh zimskih dneh! Lahko naredite  le polovično kobro - naslonjeni ste na komolce, ramena dajte stran od ušes, trebuh stisnite, glava naj bo podaljšek telesa.

5. Trikotnik
profimedia

Stopimo močno narazen, prvo nogo obrnemo za 90 stopinj na ven, zadnjo le za kakih 10. Pazimo, da so stopala v liniji, in sicer peta prvega stopala naj bo, če potegnemo navidezno črto,  v sredini loka zadnjega stopala.

Odročimo roki, naj bosta čvrsti in iztegnjeni. Trebuh je obrnjen naprej, koleno prednje noge gleda v smer prstov na nogi! Potem se s trupom nagnemo nad prednjo nogo in roko naslonimo na golen ali stegno. Trup naj bo čimbolj raven. Položaj močno stimulira jetra.

Preberite še: 5 športov, ki vam mimogrede izboljšajo še spolno življenje. ali Kako postati fit, če ste lenoba?