6 znakov, da prepogosto izvajate aerobne aktivnosti

6 znakov, da prepogosto izvajate aerobne aktivnosti (foto: Profimedia) Profimedia
29. 4. 2019

Aerobna vadba kot je tek, kolesarjenje in skakanje s kolebnico dobro vpliva na zdravje, pomaga pri izgubi teže in poskrbi za dobro počutje. Kot pri vseh stvareh pa tudi tu obstaja meja. Prekomerni treningi namreč prej škodujejo kot naredijo kaj dobrega za telo.

Pomembno je, da najdete ravnovesje, preden se lotite gibanja. Motivacija je pri vsem tem ključna, ne smemo pa je enačiti s prekomerno zagnanostjo. Ko nameravate gibanje vplesti v dnevno rutino, preverite, koliko aerobne vadbe je priporočljivo.

Aerobna vadba uničuje kalorije in krepi srce ter pljuča. Logično bi torej bilo, da bolj kot bomo trenirali, boljšega zdravja bomo. Vendar ni čisto tako. Obstaja možnost, da prečkamo mejo zdravega in je vadbe preveč. Kje je meja, je odvisno od vsakega posameznika in nekaterih drugih faktorjev kot so intenzivnost vadbe, fizična pripravljenost, starost, zdravje, koliko vadbe izvajate vsak dan, prehrana, spanje in še bi se jih našlo. Kar je za nekoga preveč, je za drugega lahko povsem normalno. Čeprav je rekreacija dobra stvar, jo telo dojema kot vrsto stresa. Nanjo se odzove na enak način kot v stresni situaciji. Zato lahko prepogosti treningi slabo vplivajo na fizično in duševno zdravje. V ekstremnih primerih trpi celo srce.

Kadar poslušate svoje telo, vam bo samo dalo znake, ko bo vadbe dovolj. Če doživljate kaj od naštetega, morate verjetno razmisliti o prilagoditvi treningov:

  • Se na splošno čez dan počutite utrujeno?
  • Imate težave s spanjem ali se počutite neprespano, čeprav ste spali 8 ali več ur?
  • Ali vaša fizična pripravljenost (moč, hitrost, vzdržljivost) kljub treningom upada?
  • Se počutite slabo večkrat kot običajno?
  • Imate težave z okrevanjem med vadbami?
  • Ste občutili bolečine, ki so hujše od običajnih in ste zaradi njih morali celo obiskati zdravnika?

Velika večina ljudi, ki se dosledno in rekreativno ukvarja s športom, ne bo presegla meje, ko bi treningi pričeli škodovati zdravju. Večje tveganje imajo bolj konkurenčni športniki, ki se pripravljajo na prireditve, ki zahtevajo večjo vzdržljivost (na primer ultramaraton). Seveda pa je tudi med njimi veliko takih, ki jim intenzivna vadba ne škoduje.

 Preberite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri