8 pomembnih lekcij, ki se jih boste naučili na poti v hribe

8 pomembnih lekcij, ki se jih boste naučili na poti v hribe (foto: profimedia) profimedia
12. 6. 2019

Neverjetno, kako zelo sta si hribolazenje in življenje podobna. Oba sta malo gor in malo dol. Oba nudita prepreke, oba potrebujeta pozitiven pogled na stvari in oba sta boljša v družbi. Oba sta polna bolečine, polna vznemirljivih dogodkov in oba se na koncu izplačata.

V nadaljevanju si preberite osem lekcij, ki držijo tako za hribolazenje, kot tudi za življenje.

 1. Vztrajajte ne glede na vse


  Življenje je kot hoja v hribe. Malo gor in malo dol. Na planinski poti ali v življenju smo dnevno soočeni z manjšimi ali večjimi izzivi in tako, kot v planinah, nam tudi v življenju ne preostane drugega, kot da vztrajamo. Korak za korakom. Čeprav je težko, nam bo uspelo. Tako, kot je že mnogim pred nami in bo še mnogim za nami.

 2. Nič vrednega ne pride enostavno


  Spomnite se na otroštvo. Kako zelo vam je pomenila žepnina, ki ste jo prejemali kot otroci? In kako zelo cenite danes tisto plačo, za katero hodite v službo vsak dan? Trud, ki ga vložite v neko stvar oziroma neko dejanje, močno vpliva na to, kako zelo to cenimo. Bolj se moramo potruditi za tisto, kar si želimo, več nam bo pomenilo in bolje se bomo počutili. Zagotovo se vam je neizbisljivo vtisnil v spomin tisti neverjeten razgled po večurni hodi navkreber!

 3. Pozitiven pogled dela čudeže


  "Ne bo mi uspelo. Ne morem več!" ali "Zmorem. Samo še malo! Če je drugim uspelo, bo tudi meni!" No, kaj pravite, kateri pogled na življenje je bolj uspešen? V hribolazenju in v vsakdanjem življenju je pozitiven pogled tisti, ki nam daje elan, ki nas vzpodbuja, ki nam daje pogum in moč za naprej. Življenje (in planinarjenje!) je že dovolj zahtevno samo po sebi, da bi ga dodatno obteževali še z negativnostjo in jamranjem!

 4. Ne osredotočite se (le) na cilj, uživajte na poti


  Vse prevečkrat ne znamo uživati v trenutku in se ženemo le naprej in naprej. V glavi imamo le končno destinacijo, tisti naš cilj. Življenje in planinarjenje pa vsak dan, vsak korak, nudita nekaj lepega. Vsak korak je lahko poseben, vznemirljiv, čaroben. Sveži zrak, žvrgolenje ptičkov, čudovite zelenje okoli vas. Vsak dan, vsak korak je lahko vrhunec. Večurno - ali večletno - pehanje in delo brez vsakršnega užitka na poti je življenje, ki ga res ni vredno živeti!

 5. Nič ni narobe, če se ustavite in zadihate


  Ne sramujte se občasnih premorov. Nič ni narobe z njimi. Na poti na vrh gora ali na poti v življenju si vzemite premor, če začutite, da ne gre več. Ustavite se. Zadihajte. Naberite si novih moči. In nadaljujte. Vsak posameznik ima svoj ritem, zato ne pustite, da bi vaš ritem kontroliral nekdo drug. Upoštevajte svoje počutje, svojo pripravljenost in svoja leta. Včasih gre hitreje, včasih počasneje. Samo, da gre!

 6. Vzpodbuda drugih pomaga


  Prijazna vzpodbudna beseda dela čudeže. Včasih pomaga že prijazen pogled, včasih potrebujete roko, včasih pa prijazne besede. Življenje in hoja v hribe je večinoma najboljša v družbi. Zanesite se drug na drugega. Ne bojte se prositi za pomoč. Danes bo nekdo pomagam vam, drugič boste pa pomagali njemu vi.
 7. Bolečini se ne morete izogniti


  Do bolečine bo zagotovo prišlo. V to ne snemo dvomiti in na to se moramo pripraviti. Vsaka bolečina, vsaka poškodba, vsako razočaranje, vsako zlomljeno srce vas bo naredilo močnejše. Ko smo se učili hoditi, smo se tudi neštetokrat udarili, danes pa lahko hodimo, tečemo in pridemo tja, kamor želimo. Bolečina nam je prinesla svobodo, izkušnje ter doživetja. In vsakič smo močnejši!

 8. Na koncu je bilo vse vredno


  Če ne probaš, ne veš. Ne spoznaš, ne doživiš in ne živiš. Ni vredno živeti, če si ne prestavljamo mej in ne preizkušamo nekaj novega. V življenju je veliko vrhov, ki jih moramo osvojiti, da vidimo neverjetne razglede. Potrebujemo le pogum, vztrajnost, vzdržljivost in dobro voljo. In boste videli, na koncu je bilo vse vredno!

Kupite Planinsko srečko in pomagajte obnoviti slovenske planinske poti in koče

Planinska srečka je produkt partnerstva med Planinsko zvezo Slovenije, ki je največja športna zveza pri nas, in Športne loterije. Namen Planinske srečke kot del družbeno odgovornega delovanja obeh partnerjev je zbrati sredstva za obnovo slovenskih planinskih poti in koč. Planinsko srečko kupite na vseh prodajnih mestih Športne loterije, na spletni strani www.e-stave.com in v Planinski trgovini PZS. Cena srečke je 1 evro.