Dolgotrajna hoja, pohodništvo in oprema

Dolgotrajna hoja, pohodništvo in oprema (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 4. 2014

Pohodništvo je v Sloveniji zelo priljubljeno, saj ima naša dežela ogromno lepot, ki jih lahko doživimo le tako, da se odpravimo na pot.

Poti je več vrst, od manj zahtevnih turističnih, gozdnih in planinskih poti pa do bolj zahtevnih planinskih, gorskih poti. Kam se boste podali, je odvisno od vaših želja in fizične pripravljenosti.

Ne glede na zahtevnost pohoda po bližnji okolici ali oddaljenih turah moramo biti pripravljeni in primerno opremljeni – vedeti moramo, kam gremo, kakšna sta je teren in višinska razlika vzpona, kakšen je časovni plan pohoda in vremenska napoved tisti dan.

Za bolj zahtevne in daljše ture je priporočljivo, da se tja ne odpravite sami in da o svojem pohodu obvestite bližnje. Glede na izhodišča tudi izberete primerno opremo za svoj pohod.

Kakšna naj bo obutev

Včasih je veljalo, da morajo biti pohodni čevlji malo večji zaradi debelejših nogavic, kar se je danes spremenilo. Pohodniška obutev mora biti prav velika, da imate enak oprijem spredaj in od strani čevlja. Če so čevlji preveliki ali premajhni, se rado pojavijo otiščanci.

Da se temu izognete, vam priporočamo, da pred dolgotrajno hojo ali pohodom pohodne čevlje obujete na krajših sprehodih, tako da se obutev prilagodi stopalu in se omehča. To je nujno potrebno, če je obutev nova.

Obutev se loči glede na teren
 • Enostavni tereni (krajši pohodi) – lahkotna, zračna, udobna, večinoma nizka, neodporna proti vlagi, podplati so mehkejši, močno blazinjeni in manj odporni proti torzijskim in fleksijskim obremenitvam.
 • Srednje zahtevni tereni – treking čevlji, ki so trše blazinjeni ter dobro oprimejo stopalo.
 • Zahtevni tereni – običajno ima oporo za gleženj, rebrast podplat, dobro toplotno izolacijo in trdo blazinjenje, da se podlaga dobro občuti.

Oblačila

Izbira oblačil je odvisna od letnega časa in vremenskih razmer. Priporočamo vam princip 'čebule' oziroma oblačenje po slojih, kjer je dobro, da materiali dihajo – ščitijo vas pred mrazom, dežjem in vetrom ter učinkovito prevajajo znoj navzven.

Pomembno je, da se zavedate nepredvidljivega vremena in tudi v toplih poletnih dneh s seboj vedno vzamete topla oblačila. Dežno pregrinjalo in anorak vas bosta zaščitila pred vetrom in dežjem.

Primerne nogavice so izjemno pomembne, saj ne smejo povzročiti preobilnega potenja in zmanjšujejo možnost nastanka žuljev.

Nahrbtnik

Nahrbtnik naj bo čim lažji, z bočno in prsno oporo ter s trakovi za enostavno zatezanje pasu. Pomembno je, da se vam nahrbtnik lepo prilega in ima hrbtno oporo, boljši imajo v ledvenem delu tudi zračno mrežico za boljše prezračevanje. Dobrodošli so tudi dodatni žepi, držalo za pohodne palice in pokrivalo za dež.

Ko zlagate stvari v nahrbtnik, bodite pozorni, da bodo težje stvari zložene čim bližje hrbtišču.

In kaj vam še manjka?
 • Pijača: Ustrezna zaloga vode v telesu je izjemno pomembna za delovanje srčno-žilnega sistema, uravnavanje telesne temperature in fizične sposobnosti. Pomembno je pitje tekočine že pred naporom, kadar pa napor traja več kot eno uro, pa je treba tudi sprotno nadomeščanje izgubljene tekočine. Priporočamo vam nadomeščanje izgubljene tekočine, vitaminov in mineralov z izotoničnim napitkom, in ne s sadnimi sokovi ter gaziranimi pijačami, ki ga pijemo večkrat po malem.
 • Hrana: Pri intenzivnem naporu vam med daljšim postankom priporočamo tudi trdo hrano, v kateri naj prevladujejo ogljikovi hidrati, ki naj predstavljajo večji del energetskih potreb. Tudi suho sadje, kakšen piškot ali košček čokolade prav pridejo med daljšimi turami.
 • Prva pomoč
 • Pohodniške palice: pri hoji navzgor in navzdol s palicami razbremenite sklepe (koleno in gleženj), saj del teže prenesete na roke, stabilnost in ravnotežje sta s palicami izboljšana.
 • Čelna svetilka.
 • Zemljevid ali GPS (mobilni telefon s polno baterijo).
 • Sončna očala.
 • Krema za sončenje.
 • Pokrivalo.
 • Mali večnamenski nož.
 • Tudi v toplem vremenu ne bo odveč anorak ali kakšno toplo oblačilo ter dodatne nogavice.

Srečno na poti!

Katarina Juhart, prof. športne vzgoje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri