Ideje za enodnevne izlete po Sloveniji

Ideje za enodnevne izlete po Sloveniji (foto: Miran Hladnik - Wikipedia) Miran Hladnik - Wikipedia
26. 7. 2018

Slovenija je dežela številnih krajev, kjer si lahko po dolgem in napornem tednu oddahnemo vsaj za en dan. Kljub temu da imamo na razpolago številne možnosti, pa se vedno znova in spet vprašamo, kam na izlet, da bo ta zares popoln. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj izvrstnih idej za enodnevne izlete. Destinacije so zanimive, nekaterim od vas morda povsem neznane in tudi odmaknjene od središč dogajanj. In ravno v tem je tudi čar.

Klevevška Toplica v Šmarjeških Toplicah

Idealna rešitev za enodnevni izlet po Dolenjski

Klevevž je kraj na Dolenjskem. Potok Radulja tu ustvarja sotesko, ki vključuje manjše slapiče. Soteska se vije med Homskim hribom in nekdanjim grajskim gričem. Tu lahko najdemo ostanke gradu Klevevž. Potok se na dnu soteske umiri.

Ob vznožju zadnjega slapu se na levem bregu potoka nahaja bazen. Tu se zbira voda izvira, ki se imenuje Klevevška Toplica.

Tovrstni hipotermalni izvir je nastal na istem prelomu kot izvir v Šmarjeških Toplicah. Na dan priteče voda s temperaturo 24, 8 stopinj Celzija. Klevevška Toplica je primerna za kopanje. V ostenju pod gradom, to je na nasprotni strani bazena, pa se nahajata vhoda v Zgornjo in Spodnjo Klevevško jamo.

V jamah so bile odkrite tudi endemične podzemske živali. V Spodnji jami se nahaja termalni izvir. Jama se imenuje tudi Ajdovska in velja za edino topliško jamo v Sloveniji. Vredno ogleda! Obiščite kraj in tudi sami ugotovite!

Breginjski kot – vasica Podbela – kamp Nadiža – Napoleonov most

Podbela je vasica, ki leži na dnu doline Breginjskega kota. Pod vasjo se nahaja priljubljeni kamp Nadiža, in sicer tik ob reki z istim imenom.

Kamp je idealna rešitev za vse, ki so zaljubljeni v neokrnjeno naravo ter se radi kopajo v čisti reki, ki je obdana s čudovitimi prodišči. Kamp Nadiža velja za priljubljenega tudi zato, ker je primeren tudi za večje družine z otroki. Ti se lahko povsem razposajeno igrajo ob vodi in tudi ob njej. Tukaj lahko najdemo tudi otroško igrišče, ki je dobro opremljeno z vsemi možnimi igrali, kot na primer tobogani, gugalnicami, peskovnikom, trampolini ter podobno.

V kamp pogosto zaidejo tudi tisti, ki imajo le malo časa za pohajkovanje. Tako velja za izjemno priljubljeno destinacijo, ki je omejena ne enodnevno razvajanje ob lepi reki. V neposredni bližini pa se nahaja še …

… Napoleonov most na Nadiži

Ko omenjamo reko Nadižo, nikakor ne moremo mimo Napoleonovega mostu, ki se nahaja na njej. Zaradi redkosti in izjemne gradnje most velja za nepogrešljiv arhitekturni spomenik, prav tako predstavlja tudi vez s preteklostjo.

Napoleonov most na Nadiži je kamniti stopničasti most, ki se nahaja nad ozkim kanjonom Nadiže. Zgrajen je bil v prvi polovici 19. stoletja, kaže pa na pomembno prehodnost območja od rimskih časov dalje. Zaradi redkosti in izjemne gradnje most velja za nepogrešljiv arhitekturni spomenik in vez s preteklostjo. Kategorija enodnevni izleti po Sloveniji bi ga lahko povsem upravičeno uvrstila na svoj finalni seznam, in sicer kar na sam vrh, saj velja za izjemno privlačno destinacijo, in to v prav vseh letnih časih.

Gašperjev kostanj v Radečah

Radeče ležijo na desnem bregu Save, in sicer v osredji pokrajini posavskega hribovja. Kraj je znan po številnih znamenitostih, tudi po dveh izjemno priljubljenih dendroloških spomenikih. Eden od njiju je Gašperjev kostanj, ki je znan po svojih izjemnih dimenzijah. Kostanj je visok približno 15 metrov, njegov obseg pa znaša približno 1060 centimetrov. Njegovo drevesno krošnjo sestavljajo kar štirje vrhovi. Kot tako velja za najdebelejše drevo v Sloveniji.

Na tem območju, severno od cerkvice Sv. Miklavža, uspeva tudi lipa, ki je visoka približno 20 metrov. Njeno deblo v obseg meri več kot pet metrov. Simbolna vrednost tovrstnega drevesa z izjemno debelino dopolnjuje krajinski izgled objekta. Če ne vemo, kam na izlet v nedeljo popoldne, je ogled kostanja ter lipe v tem kraju izjemno dobra odločitev.

15. poldnevnik pri Trebnjem

Vemo, da je celotna zemeljska krogla razdeljena na 24 časovnih pasov, vsak je širok 15 stopinj. 15. poldnevnik prehaja Slovenijo v bližini Trebnja. V vasi Vrhtrebnje so tako naredili znamenje, ki kaže na smer tega poldnevnika.

To je lahko izjemna priložnost za enodnevni izlet po Sloveniji za vso družino. Obenem lahko uživamo v prelepih dolenjskih hribih ter spoznavamo številne novosti, ki so lahko zanimive tudi za naše najmlajše.

Piknik v prelepi dolini Kolpe

V neposredni bližini reke Kolpa se nahaja veliko prostora, ki je namenjen tudi raznim druženjem, ki so lahko v obliki piknikov.

Na tem koncu je možno dobiti tudi ribniške karte, tako da se lahko pred izvedbo piknika lotimo tudi ribolova. Ta je možen na reki Kolpi, in sicer vse od sotočja s Čabranko do jezu v vasi Dol.

Privlačna izbira za nas in za našo družino, kajneda? Če smo se še zgodaj zjutraj spraševali, kam na izlet z otrokom, smo sedaj zagotovo prepričani, kam nas bo pripeljala pot.

Minutnik pod Gorjanci – izvir, ki mu ni para

Izjemna enodnevna izletniška točka je lahko tudi Minutnik na Gorjancih. Gre za izvir, ki se nahaja na levem bregu potoka Pendirjevka. Izvira iz špranje, ki je povsem prekrita z dolomitnim gruščem na pobočju strme grape.

Izvir je zanimiv na pogled tudi za to, ker voda priteka na dan v različnih časovnih intervalih. Če bomo Minutnik obiskali v sušnem obdobju, bo voda na plan pritekla vsakih šest minut in bo tekla približno 25 sekund. Izvir je zavarovan kot naravni spomenik in je vreden svojega ogleda.

ZOO Park Rožman – 'skrivna' točka v neposredni bližini Ljubljane

ZOO Park Rožman se nahaja v kraju Horjul. Sicer gre za manjši park, pa vendar lahko doživite izjemen neposreden stik z živalmi. Ravno zato je super rešitev, če ne vemo, kam na izlet z otrokom. Na željo obiskovalcev nam ponudijo tudi vodeni ogled, saj ima prav vsaka žival v parku svojo posebno zgodbo. Izleti v okolici Ljubljane se ne prav pogosto pohvalijo tudi z ZOO parkom, ki pa si ga morate vi vsekakor ogledati, sploh če imate doma kopico radovednih otrok.

Foto: Wikipedia - Miran Hladnik