Gremo se sprehajat z nordijskimi smučmi

13. 2. 2012

Nordijska hoja na smučeh je primerna za vse. Kako začeti? Za začetek si izposodimo opremo. Kakšno opremo potrebujemo? Palice do višine ramen, smuči za klasično tehniko naj segajo 15 cm čez glavo, čevlji naj zaradi večje stabilnosti segajo čez gleženj.

Z mažami si za prvič ne delajte skrbi, saj velja pravilo: ne hiti, počasi se daleč pride. Torej lahko brez maže. Nič ne bo škodilo, če v žep potisnete košček rabljene sveče, če se bo sneg prijemal na drsno površino. Kdor pa ima namen kupiti opremo, bo moral v proračunu narediti rebalans vsaj za 180 evrov.

Prilagajanje na opremo

Nordijsko smučanje je precej drugačno od alpskega, ker so nordijske smuči veliko lažje in peta ni pritrjena na smuči. Pri prehodu z alpskih na nordijske smuči dobite občutek, da imate pod nogami dva zobotrebca. To pa pri začetnikih povzroči veliko nestabilnost, zato je treba v možganih narediti program, ki se mu reče 'spoznavanje in prilagajanje na opremo'!

Veliko napako naredimo z napačnim prijemom palic. Pašček palice mora biti tesno čez zapestje, kot bi imeli ročno uro. Pravilno prijemanje palic: od spodaj vtaknemo zapestje skozi pašček, da nam palice prosto visijo na zapestjih, potem pašček v dlani pritisnemo ob palico, tako da se vrvici končata med palcem in kazalcem.

Pomembno je tudi, da vezalke na čevljih dobro zategnemo. Ti dve pripravi sta nujni, ker s tem dosežete veliko stabilnost in učinkovitejše gibanje.

Najprej na ravnem in počasi

Z vadbo začnemo obvezno na ravnini in počasi. Preden začnemo vaditi, se moramo najprej postaviti v položaj, kjer smo s telesom rahlo nagnjeni naprej in pokrčeni v treh sklepih (kolena, kolki, ramenski obroč).

Prve vaje so namenjene spoznavanju opreme in se izvajajo na mestu z oporami na palice:

  • izmenično drsenje smuči,
  • prestopanje v krogu v obe smeri,
  • globoki izmenični telemark počepi,
  • izmenično dvigovanje kolen do pasu.

Drug sklop vaj je namenjen vadbi ravnotežja in prilagajanju na drsenje:

  • drsenje po eni smuči (boljša in nato slabša noga, drugo smučko odpnemo in z nogo hodimo zraven),
  • drsenje po eni smučki (druga noga je v zraku),
  • hoja na smučeh (palice imamo samo za ravnotežje),
  • soročen odriv s palicami in
  • drsenje v telemarku (boljša, nato slabša noga spredaj).


Po teh vajah boste dodobra segreti, saj bo minilo vsaj 30 minut. Pripravljeni boste za pot in sproščeno hojo na smučeh v smučinah ali na prostem, v klasični tehniki.

Osnovno premikanje na nordijskih smučeh je sproščena hoja, kje diagonalno potujeta naprej leva roka-desna noga in nazaj desna roka-leva noga. Z uporabo palic boste nadzirali hitrost. Odrivate po potrebi. Če smuči preveč drsijo, lahko uporabljajte soročen odriv.

Vaše znanje je po teh vajah primerno za premikanje do 10 km/h, zato ne postanite preveč pogumni, ker boste padli. Hitrost pospešujte prihodnjič, in še to na koncu, zadnjih deset minut. Tistim, ki bi se radi začeli premikati hitreje in bolje, svetujemo delo s strokovnjakom na vsaj dvournem tečaju nordijskega smučanja.

Iz opisanega programa vadbe za čiste začetnike je razvidno, da se lahko tega športa lotite čisto brez kondicije. Kondicijski pogoj za začetek rekreacije na nordijskih smučeh je, da ste sposobni hoditi peš v trgovino. Za konec pa še nemogoče je mogoče: Ali si predstavljate, da bi v Ljubljani v službo vsi hodili z nordijskimi smučmi? Pravi balzam za ušesa, pljuča in srce!

Egidij Kozjek, prof. športne vzgoje in učitelj nordijskega teka