Ideja za družinski izlet: do izvira reke Krupe

Ideja za družinski izlet: do izvira reke Krupe (foto: zasebni arhiv) zasebni arhiv
19. 7. 2022

Ko vam bo postalo vroče, pojdite po ohladitev do najlepšega izvira v Beli Krajini. 

Naša majhna Slovenija ima prednost: z nekaj vožnje v katerokoli smer bomo odkrili čudovite kotičke, v katerih lahko najdemo tudi poletno osvežitev. Eden takšnih se nahaja v Beli Krajini. Ko jo boste raziskovali, se morate obvezno ustaviti na izviru reke Krupe. Izlet je primeren tudi za družine z majhnimi otroki, pa za vse manj in bolj aktivne posameznike. Hoje ni veliko, vas bo pa pričakal čudovit pogled na reko, v okolici pa si lahko ogledate še dve cerkvici. 

Izvir Krupe je po vodnatosti največji izvir v Beli Krajini. Na površje prihaja iz 30 metrske skalne stene, po 2,5 km toka pa se izlije v reko Lahinjo. Nekoč so na Krupi delovali kar 4 mlini in 2 žagi. To je omogočila višinska razlika med izvirom in izlivom, ki znaša 6 metrov. Leta 1997 so Krupo z varovanim območjem razglasili za naravni spomenik, izvir in okolica Krupe pa predstavljata izjemno naravno in kulturno dediščino semiške občine in Bele krajine. 

Struga Krupe je dolga le 2,5 kilometra, in če se boste sprehodili kakšen kilometer od izvira, boste našli baročno cerkev Svete Trojice na Vinjem Vrhu, pred izlivom Krupe v Lahinjo pa si lahko ogledate cerkev žalostne Matere božje v Kloštru.

Zasebni arhiv
Navodila za pot do izvira Krupe: 

Ko se pripeljete do vasi Semič, v prvem večjem križišču zavijete levo proti Metliki in Stranski vasi. Vozite do vasi Praprot, kjer zavijete levo proti Krupi. Parkirate na večjem parkirišču, kjer vas pričakajo tudi informativne table. 

Od parkirišča se nato peš odpravite po cesti proti vasi, že po nekaj metrih pa boste zagledali tablo z napisom izvir, ki vas bo usmerila na makadamsko cesto. Po 10 minutah boste prišli do izvira Krupe, kjer boste zagledali pomol, veličasten jez in hišo. 

Na izletu pomagajte ozaveščati o ogroženih živalskih vrstah! 

Zasebni arhiv

Z nakupom majice blagovne znamke OriginAlen boste pomagali ozaveščati o problematiki zapuščenih in ogroženih živalskih vrst, trajnostni modi, tekstilni industriji in njenem vplivu na okolje.

Svojo majico lahko naročite tukaj preko zasebnega sporočila: OriginalAlen

Majica je izdelana iz visokokakovostnega bombaža in je namenjena vsem generacijam, zato si lahko enake ali podobne majice privoščite tako starši kot otroci, pari, prijatelji ... 

Misija blagovne znamke je z ilustracijami na oblačilih, ki vsebujejo globalno sporočilo o problematiki določene vrste, opozarjati na njeno ogroženost in vpliv človeka nanjo. 

Z namenom izboljšanja življenja živali in stanja okolja, bo delež vsakega nakupa namenjen nevladnim organizacijam, ki skrbijo za dobrobit vseh živali. 
zasebni arhiv
Vir: Zgibanka Naravni spomenik Reka Krupa