Ideja za izlet: skodelica kave na Otočcu, v Nebesa po razgled in skrivnost gradu Speča lepotica

Ideja za izlet: skodelica kave na Otočcu, v Nebesa po razgled in skrivnost gradu Speča lepotica (foto: zasebni arhiv) zasebni arhiv
22. 7. 2022

V samo enem dnevu lahko obiščete kar 3 različne lokacije in vidite marsikaj. Ali pa izlet razdelite na dva dneva, če želite počasnejši tempo. 

Popeljali vas bomo na tri čudovite lokacije. 

Grad Otočec

Do Otočca se lahko sprehodite čez lesen most, s katerega boste ujeli tudi lepo fotografijo gradu. To je edini vodni grad v Sloveniji in spada tako med kulturne kot tudi med naravne znamenitosti. Raziščite grajski park in odkrijte številne avtohtone drevesne vrste. Grad je obiskalo nekaj slavnih osebnosti, katere natanko, pa boste videli, če zakorakate po grajskem hodniku. Z majhnega otočka boste imeli pogled na drug breg reke Krke, kjer boste lahko opazili račke in labode, ki so posebnost Otočca, v vodi pa plava 32 vrst rib. 

zasebni arhiv

Če se sprehodite v drugo smer od gradu, boste prišli do golf igrišča, na katerem se lahko preizkusite s prijatelji ali spijete skodelico kave in uživate v razgledu. Po rekreacijo se odpravite v Športni center ali Pustolovski park Otočec. 

zasebni arhiv

Nebesa nad Šentrupertom

Zakaj Nebesa? Verjetno zato, ker se vam z vrha odpre nebeški pogled na mirnsko dolino, Gorjance s Trdinovim vrhom, Gače, Vrhtrebnje Snežnik ... Ob tem lahko spočijete svoj pogled (ki je verjetno večino dneva prikovan na ekrane). Nebesa so visoka 602 m in so najvišji vrh občine Šentrupert. Koliko časa boste hodili do vrha, lahko izbirate sami, saj lahko parkirate na začetku makadamske poti ali se zapeljete vse do vrha. Navzgor vodi lepo urejena makadamska pot, ki se ne vzpenja preveč, zato je izlet primeren tudi za družine z mlajšimi otroki. 

zasebni arhiv

Po vzponu lahko odtisnete štempelj, ki vam bo z malo sreče prinesel knjižico Moj planinski dnevnik. Kako? Preverite TUKAJ

Na vrhu vas pričaka izletniška kmetija, na kateri se lahko okrepčate ali spijete skodelico kave s čudovitim razgledom. Običajno je odprta ob koncih tedna, od petka do nedelje, vendar pred odhodom preverite obratovanje. Našli boste tudi vzletišče za jadralne zmaje in padalce, vrh pa je hkrati najvišja točka znane pohodne Steklasove poti, ki poteka po obronkih mirnske doline.

zasebni arhiv

Z avtoceste pojdite na izvozu Trebnje, peljite skozi Mirno in Šentrupert do vasice Hom, od tam pa naprej do Nebes. Peš, s kolesom ali z avtom do vrha, kot želite. 

zasebni arhiv

Speča lepotica

Ko se sprehajate do Dolenjski, morate videti enega najstarejših gradov v Sloveniji - spečo lepotico. Pravimo mu tudi grad Mirna ali Trnjulčica. Je redko prenovljen kulturni spomenik srednjeveške arhitekture na slovenskem ozemlju in je eden od najstarejših dokumentiranih gradov v državi. Grad si lahko ogledate od zunaj in znotraj, vendar pred tem preverite obratovalni čas. Našli boste tudi butičen hotel, restavracijo, kavarno, konferenčne sobe, na gradu organizirajo poročne obrede. 

zasebni arhiv

Pod gradom Mirna ob potoku Vejarju poteka šestkilometrska trim steza Mirna–Gorenja vas, Trimmigo. Namenjena je tako začetnikom kot izkušenim telovadcem, kolesarjem, tekačem ... Otroci pa se lahko zabavajo na igralih ob ribniku.