Ideja za izlet: Sprehod po Tolminskih koritih (+ recept za tolminsko friko)

Ideja za izlet: Sprehod po Tolminskih koritih (+ recept za tolminsko friko) (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2020

Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice. Na to idejo za izlet se bomo še posebej radi spomnili v poletni vročini.

Tolminska korita so s 180 metri nadmorske višine najnižja in tudi najbolj južna vstopna točka v Triglavski narodni park. Pa tudi najpomembnejša naravna znamenitost tolminske občine.

Nahajajo se ob poti iz Tolmina v Čadrg (ta, mimogrede, že leži v Triglavskem narodnem parku).

Lahka krožna pot vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

Največje zanimivosti v Tolminskih koritih

  • Medvedova glava – velika skala, zagozdena med stene kanjona Zadlaščice.
  • Hudičev most – ki se dviga 60 metrov nad reko Tolminko.
  • Dantejeva jama – ali Zadlaška jama, ki ima svoje drugo ime po pesniku Dante Alighieriju.
  • Termalni izvir
  • Sotočje
Hudičev most se dviga 60 metrov nad reko Tolminko. Profimedia

Hudičev most se dviga 60 metrov nad reko Tolminko.

Povprečna temperatura izvirske temperature je okrog 19 stopinj, temperatura Tolminke pa od pet do devet stopinj.

Dantejeva jama – posebnost Tolminskih korit

Po jami odteka voda soškega ledenika.

Celoten splet jame je dolg 1.140 in globok 40 metrov, v jami pa so tudi tri dvorane. Omenjena jama spada med nevarnejše, zato obisk brez spremstva vodnika ni dovoljen.

Tolminska frika

Frika (t'minska ali tolminska frika) je tradicionalna jed, ki značilna za zgornje Posočje, izvira pa iz sosednje Furlanije – Julijske krajine. Posebnost jedi je, da se jo pripravlja na več različnih načinov oziroma z različnimi kombinacijami sestavin. Vsaka vas pozna tako rekoč svoj poseben recept.

Glavne sestavine so staran sir (najpogosteje Tolminc), krompir, jajca, svinjska mast, dodajo se tudi koščke mesa, kot sta panceta in pršut.

Dorothy61n1 | Wikipedia
Sestavine:
  • krompir
  • sir Tolminc
  • maščoba za peko
Priprava:

Krompir olupite, narežite na tanke lističe in specite v ponvi na ogreti maščobi. Lahko uporabite tudi narezano slanino.

Ko je krompir skoraj pečen, dodajte narezan ali nariban sir in dobro premešajte.

Dobro zapecite na obeh straneh.

Frika se jé sama, kot glavna jed, ali s prilogo, ki je navadno polenta.

Variacije: frika z jajci in sirom, s sirom in kisom, s sirom in popečeno čebulo.

Pomembne informacije:

  • Pri okrepčevalnici Tolminska korita, do katerega se pripeljete po cesti iz Tolmina skozi Zatolmin, se nahaja plačljivo parkirišče P1.
  • Na koncu Tolmina, v smeri Zatolmin, pa je brezplačno parkirišče P2.
  • Ob prihodu k blagajni poskrbite za razkuževanje rok, prav tako ob odhodu.
  • Pri plačilu uporabite plačilno kartico.
  • Še boljše, vstopnico kupite na spletni strani www.soca-valley.com
  • V vrsti ohranjajte varnostno razdaljo 1,5 do 2 metra.
  • Ograj se ne dotikajte po nepotrebnem.
  • Pospravite za seboj (obrazne maske, rokavice …)

Pred izletom preverite urnik in druge pomembne informacije na www.soca-valley.com

Preverite še:
Ali pa:

 

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri